Σελίδες

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατεί με χημικές επιθέσεις

Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης  
Αποτροπιασμό και αγανάκτηση σκόρπισαν στην κοινή γνώμη όλου του πλανήτη οι αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους προχώρησαν σε επίθεση με χημικά όπλα στην υπό πολιορκία πόλη Κομπανί στα Συροτουρκικά σύνορα. 
Παρότι προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται λόγω ανεπάρκειας του ιατρικού εξοπλισμού στην πόλη, κούρδοι γιατροί που μίλησαν με τον ρεπόρτερ του BBC στην περιοχή εμφανίζονται βέβαιοι για τη φύση των επιθέσεων, παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες.
Παρόμοια περιστατικά αναφέρονται στο Κόμπανι ήδη από τον Ιούλιο, όταν και οι τζιχαντιστές άρχισαν την πολιορκία της πόλης.
Αλλά και στο γειτονικό Ιράκ, τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε επιθέσεις κατά κυβερνητικών στρατευμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της  προέλασης προς την πρωτεύουσα Βαγαδάτη. Από αυτές η μία επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους  της κυβέρνησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post.
Επιθέσεις με χλώριο
Κοινό χαρακτηριστικό των όλων των επιθέσεων είναι το γεγονός ότι οι τραυματίες είχαν τραύματα που παραπέμπουν στη χρήση χλωρίου. Παρότι από τις Διεθνείς Συνθήκες το χλώριο δεν περιλαμβάνεται στα χημικά όπλα, οι επιπτώσεις σε όποιον έρθει σε επαφή με το αέριο είναι εξίσου ολέθριες: Αίσθημα ασφυξίας, λιποθυμίες και εγκαύματα είναι μερικά μονάχα από τα συμπτώματα.  
Παρότι είναι πολύ εύκολη η κατασκευή βόμβας χλωρίου καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι δοχεία με το αέριο και ένα εκρηκτικό για να τα απελευθερώσει, θεωρείται από τους ειδικούς ένα όπλο μη ακριβές. Ειδικά εάν γίνει η απόπειρα να χρησιμοποιηθεί την ώρα που μαίνονται γύρω αδυσώπητες μάχες.
Για αυτό το μέχρι στιγμής οι απώλειες από τη χρήση του στα πεδία των μαχών είναι μηδαμινές και κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για να σπάσει το ηθικό των υπερασπιστών του Κομπανί και του ιρακινού στρατού, δημιουργόντας φόβους πως πρόκειται για ένα πιο δυνατό αέριο.
Φόβος για ακόμη χειρότερα χημικά όπλα
Κάπου εδώ σταματούν τα καλά νέα. Το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους εκτείνεται από τη βόρεια Συρία έως και το κεντρικό Ιράκ και πέρα από τα εδάφη, οι τζιχαντιστές έχουν υπό τον έλεγχο τους δεκάδες στρατιωτικές και όχι μόνο εγκαταστάσεις των δύο χωρών.
Στα εδάφη που ελέγχει το ΙΚ, βρίσκεται μία εγκατάσταση που χρονολογείται από τον πόλεμο του Ιράν – Ιράκ τη δεκαετία του 80, όπου ενδεχομένως βρίσκονται μεγάλα αποθέματα του αερίου της Μουστάρδας και Σαρίν σε μορφή χειροβομβίδας ή όλμου.
Παρότι το Σαρίν είναι απίθανο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το αέριο της μουστάρδας. Τρομερά επικίνδυνο, το συγκεκριμένο όπλο χρησιμοποιήθηκε στα χαρακώματα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και στάθηκε υπεύθυνο για την τύφλωση εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών.
Και στη Συρία όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο Άσαντ εγκατέλειψε σημαντικές στρατιωτικές βάσεις στα χέρια των τζιχαντιστών. Μπορεί να παρέδωσε το χημικό του οπλοστάσιο στον ΟΗΕ, ωστόσο δεν καταστράφηκαν όλα τα όπλα. Κάποια εξ αυτών «εξαφανίστηκαν» όπως αναφέρει και η σχετική αναφορά με την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών. 
Επί τη ευκαιρία να θυμίσουμε πως η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο Αύγουστο ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστη. Οι αλληλοκατηγορίες απλά ξεχάστηκαν όσο ο εμφύλιος εξελισσόταν σε μία διαθρησκευτική διαμάχη σε ολόκληρη την γύρω περιοχή. Και αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως στην επίθεση εμπλέκονται ριζοσπαστικά στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης υπό την κηδεμονία της Σαουδικής Αραβίας.
Προς το παρόν δεν υπάρχει απτή απόδειξη πως το Ισλαμικό Κράτος έχει στην κατοχή του επικίνδυνα χημικά όπλα. Ωστόσο ο κίνδυνος να τα αποκτήσει είναι κάτι παραπάνω από ορατός.


http://newpost.gr/post/393931/to-islamiko-kratos-tromokratei-me-xhmikes-epitheseis#ixzz3H9oYfoCH
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου