Εκεί που φαινόταν ότι η Ελλάδα δεν είχε συμμάχους στο βρετανικό Κοινοβούλιο, στην προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εμφανίστηκαν όχι ένας, αλλά δύο, οι οποίοι υποστήριξαν με θέρμη το αίτημα της χώρας μας, κάνοντας λόγο για κλοπή και για υποχρέωση αποδοχής του.
«Είναι γεγονός ότι η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τα άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, αποτελεί ντροπή για τη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα».
Αυτά επεσήμανε, όσο πιο εμφατικά μπορούσε μέσα στη βρετανική Βουλή, ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζορτζ Άντριου, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.
Υποστηρικτής του και ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τόνισε ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν βασικά κλαπεί από τον λαό της Ελλάδος.
«Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι' αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόρμπιν.
Στις τοποθετήσεις των δύο βουλευτών απάντησε η υφυπουργός Πολιτισμού, Έλεν Γκραντ, η οποία σημείωσε:
«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Ουνέσκο θέλει να μεσολαβήσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Θα λάβουμε υπόψη μας αυτήν την πρόταση και θα απαντήσουμε εν καιρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι τα γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι και μάλιστα δωρεάν».
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν δέχεται πως τα αντικείμενα αυτά έχουν κλαπεί και επισήμανε:
«Αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδα και της Βρετανίας. Το θέμα συζητήθηκε πολύ πρόσφατα, στις αρχές Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία της Ουνέσκο στο Παρίσι».
Όλα ξεκίνησαν μετά την ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Τζορτ 'Αντριου για να διερευνήσει τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης στην πρόταση της Ουνέσκο. Η ερώτηση στη σημερινή συνεδρίαση είχε την εξής διατύπωση.
«Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στην πρόταση της Ουνέσκο να μεσολαβήσει για την Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;»
Σημειώνεται ότι με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τις τελευταίες μέρες έχει ασχοληθεί διεξοδικά ο βρετανικός Τύπος, κυρίως λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα της Βρετανίδας δικηγόρου Αμάλ Κλούνεϊ. Είναι χαρακτηριστικό το σχετικό σχόλιο του BBC στην ιστοσελίδα του:
«Η κ. Κλούνει φαίνεται ότι θα παρέχει συμβουλές στην Ελλάδα για το πώς να ανακτήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου