Σελίδες

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

«Ναι μεν, αλλά…» από τη Λαγκάρντ


Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απεμπλοκής της Ελλάδας από το μνημόνιο ζητώντας όμως διαβεβαιώσεις
Μόλις 40 λεπτά διήρκεσε η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ενώ από πλευράς του ΔΝΤ πήραν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η έξοδος από το μνημόνιο και η απεμπλοκή από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Λαγκάρντ φρόντισε να κόψει από νωρίς τον… αέρα του ελληνικού επιτελείου φέρνοντας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα την πρόοδο του προγράμματος.

Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τους έλληνες αξιωματούχους για την ως τώρα «σημαντική βελτίωση» στη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, αλλά τους κάλεσε παράλληλα εφαρμόσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις» που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απεμπλοκής της χώρας μας από το ΔΝΤ και το μνημόνιο, ζήτησε ωστόσο διαβεβαιώσεις από τους Έλληνες αξιωματούχους.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Διευθύντρια του ΔΝΤ έκανε λόγο για «πιθανά επόμενα βήματα», αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγχαίρει την Ελλάδα για τη «μεγάλη πρόοδο» που έχει κάνει και «θα είναι αρωγός» στην ελληνική προσπάθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ημίωρη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Δυο «βασικοί σταθμοί» για το επόμενο διάστημα θεωρούνται τα στρες τεστ των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης .

Σήμερα, ολοκληρώνονται και οι εργασίες της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Η επόμενη ετήσια σύνοδος, τον Οκτώβριο του 2015, θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου