Σελίδες

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Με πυραύλους MIZRAK-U εξοπλίζει η Τουρκία τα ταχύπλοα σκάφη MRTP-34


Μετά την ανάπτυξη της εναέριας εκτοξευόμενης από τα επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 έκδοσης του πυραύλου MIZRAK-U (πρώην UMTAS) και την έναρξη του προγράμματος πιστοποίησης του βλήματος σε ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου S-70B SEAHAWK, η τουρκική βιομηχανία Roketsan πρόκειται να αναπτύξει τη ναυτική έκδοση του πυραύλου με στόχο τον εξοπλισμό των ταχύπλοων σκαφών τύπου MRTP-34. Ο τουρκικός πύραυλος εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο “πολυεργαλείο” για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αξιοποιούν μία σημαντική επένδυση που ξεκίνησε το 2005 με την έναρξη ανάπτυξης του αρχικού πυραύλου.

Ο MIZRAK-U έχει βάρος 37,5 κιλά μήκος 1,75 μέτρα διάμετρο 160 χλστ, εμβέλεια 500-8.000 μέτρα, ενώ η καθοδήγησή του προς το στόχο πραγματοποιείται με το συνδυασμό δύο τεχνικών. Κατά την διάρκεια της αρχικής φάσης της πτήσης του βλήματος το MIZRAK-U χρησιμοποιεί ένα σύστημα ραδιοζεύξης διπλής κατεύθυνσης (Two-way RF Data-link) μέσω του οποίου στέλνει στον εκτοξευτή και λαμβάνει δεδομένα για την ομαλή πτήση του προς το στόχο. Μόλις το βλήμα βρεθεί στην περιοχή του στόχου τίθεται σε λειτουργία ο αισθητήρας Imaging Infra Red (IIR) ο οποίος εντοπίζει το στόχο και τον εγκλωβίζει μετά από ταυτοποίησή του σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει στην υπολογιστή του. 
Η βιομηχανική παραγωγή του βλήματος πρόκειται να ξεκινήσει το 2015 με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινάνε τον ίδιο χρόνο ενώ τον επόμενο χρόνο το 2016 σχεδιάζεται η ολοκλήρωση του MIZRAK-U στα ελικόπτερα του Ναυτικού.
Η εγκατάσταση και πιστοποίηση του πυραύλου στα ταχύπλοα σκάφη τύπου MRTP-34 αποτελεί μία αναμενόμενη κίνηση αφού ήδη αρκετά χρόνια νωρίτερα οι Τούρκοι είχαν δείξει ότι σταδιακά στρέφονται προς τον συνδυασμό μικρών ταχύπλοων σκαφών με εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα μικρού βάρους τα οποία θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να εξουδετερώσουν ή να θέσουν εκτός μάχης πολεμικά πλοία όπως πυραυλακάτους ακόμα και φρεγάτες μετά από αιφνιδιασμό.
Όσον αφορά τα σκάφη  MRTP-34 αποτελούν την επιμηκυμένη κατα 3 μέτρα έκδοση του γνωστού σκάφους MRTP-33 το οποίο έχει αποκτηθεί από την τουρκική Ακτοφυλακή. Συνολικά 13 σκάφη έχουν παραδοθεί στην Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ενώ τρία σκάφη  MRTP-34 έχουν ναυπηγηθεί για το Κατάρ.
Το σκάφος MRTP-34 μπορεί να φέρει στην πλώρη σταθεροποιημένο  τηλεχειριζόμενο πυργίσκο των 25-30 χλστ δύο στεθεροποιημένα πυροβόλα STAMP της Aselsan των 12,7 χλστ, αντιαεροπορικού πυραύλους FIM-92 Stinger επί διπλής τηλεχειριζόμενης πλατφόρμας, ραντάρ έρευνας, επιφανείας/ναυτιλίας, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, και αναλώσιμα αντίμετρα.
Ανάλογο οπλισμό και εξοπλισμό μπορεί να φέρει και το MRTP-33 κάτι όμως που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί από την τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία έχει περιοριστεί στην τοποθέτηση ενός τηλεχειριζόμενου πυροβόλου STAMP των 12,7 χλστ στην πλώρη.
Το μήκος του σκάφους MRTP-34 είναι 38,8 μέτρα, το βύθισμα 1,55 μέτρα το πλάτος 6,94 μέτρα, ενώ το εκτόπισμα του ξεπερνά του 120 τόνους. Το προωστικό σκεύος του σκάφους αποτελείται από δύο κινητήρες ντίζελ MTU 16V2000M90, (για οικονομική ταχύτητα) ένα αεροστρόβιλο Honeywell TF50 και δύο συστήματα υδροπροώθησης MJP 753CSUDD χάρις στα οποία το MRTP-34 μπορεί να επιτυγχάνει ταχύτητα 50+ kt σε ήρεμη θάλασσα, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 1.000νμ με ταχύτητα 30 kt.
Αν και επί του παρόντος το τουρκικό Ναυτικό ή η τουρκική Ακτοφυλακή δεν έχουν παραγγείλει το MRTP-34 η εμπειρία που θα αποκτηθεί από την εγκατασταση των πυραύλων MIZRAK-U στο σκάφος αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για μία μελλοντική παραγγελία νέων MRTP-33 ή MRTP-34 από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα στο Αν Αιγαίο όπου σμήνη από MRTP-33/ MRTP-34 εξοπλισμένα με πυραύλους θα μπορούσαν να εμπλακούν στην υποστήριξη ειδικών δυνάμεων για την κατάληψη βραχονησίδων την απαγόρευση προσέγγισης πυραυλακάτων και περιπολικών του ΠΝ στην περιοχή υπό την αντιαεροπορική κάλυψη που θα προσφέρουν σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων φίλιες δυνάμεις από την τουρκική ακτογραμμή.


http://defencenews.gr/index.php/2014-08-08-07-05-28/587-me-pyraylous-mizrak-u-eksoplizei-i-tourkia-ta-taxyploa-skafi-mrtp-34
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου