Οι θρησκευτικές ελευθερίες υπέστησαν μία «σφοδρή υποχώρηση» τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς εμπόδια και περιορισμοί εγείρονται σε 81 χώρες.
Παράλληλα, καταγράφεται μια επιδείνωση της κατάστασης στο ένα τέταρτο και πλέον των 196 κρατών που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που δημοσίευσε η διεθνής καθολική οργάνωση Βοήθεια στην Εκκλησία που βρίσκεται σε κίνδυνο (AED).
Αυτή η διετής έκθεση, που αναφέρεται σε όλες τις θρησκείες παρά το γεγονός ότι η οργάνωση παρέχει στήριξη σε Χριστιανούς, καταγράφει την κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014. Η έκθεση αυτή αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο www.liberte-religieuse.org που δημιουργήθηκε για αυτόν το σκοπό.
Η AED, που είναι αναγνωρισμένη από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, υπογραμμίζει ότι στις 81 από τις 196 χώρες που εξετάσθηκαν, ήτοι σε ένα 41% μεταξύ αυτών, η θρησκευτική ελευθερία «παρεμποδίζεται» και «βρίσκεται σε υποχώρηση».
«Καθώς σημειώθηκαν αλλαγές σε ό,τι αφορά την θρησκευτική ελευθερία» μετά την προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2012, «πρόκειται σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις για επιδείνωση», επισημαίνει η οργάνωση, που εντάσσει σε αυτήν την κατηγορία 55 χώρες, ήτοι το 28% του συνόλου.
«Κάποιες βελτιώσεις έχουν διαπιστωθεί» σε μόλις 6 χώρες, 4 εκ των οποίων (Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και Κατάρ) εξακολουθούν να κατατάσσονται σε «περιοχές υψηλού ή μέτριου διωγμού» των θρησκειών.
Στην κατηγορία «υψηλή έλλειψη ανεκτικότητας» βρίσκονται 20 χώρες, 14 εκ των οποίων «ζουν σε συνθήκες θρησκευτικού διωγμού που συνδέονται με το μουσουλμανικό εξτρεμισμό» εκτιμά ο οργανισμός: το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Αίγυπτος, το Ιράν,. Το Ιράκ, η Λιβύη, οι Μαλβίδες, η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη.
Σε 6 άλλες χώρες (Βιρμανία, Κίνα, Ερυθραία, Βόρεια Κορέα, Αζερμπαϊτζάν και Ουζμπεκιστάν) τις διώξεις επιβάλλουν τα «απολυταρχικά καθεστώτα» αποκαλύπτει η οργάνωση.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης «οι Χριστιανοί παραμένουν ο θρησκευτικός πληθυσμός που διώκεται στο μέγιστο βαθμό». Όμως την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν ότι «οι μουσουλμάνοι υπόκεινται επίσης σε ένα νέο σοβαρό επίπεδο διωγμών και διακρίσεων που μπορεί να αποδοθεί είτε σε άλλους μουσουλμάνους είτε σε απολυταρχικά καθεστώτα».
Η οργάνωση επίσης τονίζει ότι «οι βιαιοπραγίες και άλλες κακομεταχειρίσεις, σε χαμηλό γενικά επίπεδο» έχουν αυξηθεί εναντίον των Εβραίων των χωρών της Δύσης, «προκαλώντας την αύξηση του αριθμού των μεταναστών προς το Ισραήλ».
Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται οι χώρες της Δύσης, κυρίως η Γαλλία, που έχει ενταχθεί μεταξύ των χωρών όπου καταγράφεται «ανησυχητική έλλειψη ανεκτικότητας».
Η AED επισημαίνει κυρίως, βασιζόμενη στις δικές της εκτιμήσεις, τη νομιμοποίηση τον περασμένο χρόνο από την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του γάμου και της υιοθέτησης παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων: σύμφωνα με την καθολική οργάνωση «η θρησκευτική ελευθερία απειλείται από την επικράτηση των νέων κοινωνικών δομών που πλήττουν τη σφαίρα της θρησκείας».
protothema.gr
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου