Σελίδες

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Κυβέρνηση: Ξεφύγαμε από την «παγίδα θανάτου» που μας είχαν στήσει


Σημείο καμπής, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, χαρακτηρίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει.
«Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής. Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
«Η μόλις ενός μηνός κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την "παγίδα θανάτου" που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας», αναφέρουν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και προσθέτουν ότι «στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη».
Η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη νίκη το γεγονός ότι δεν αποδέχτηκε τον βασικό όρο «current program», να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου, αλλά επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα.
«Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον», ξεκαθαρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Αναφορικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οικοδομείται πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι' αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.
«Με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Το πρόγραμμα, δηλαδή, νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα, δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στη συμφωνία περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».
«Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, στα οποία ήδη έχουμε αναφερθεί, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον «δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος). Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης», ανέφεραν, αργά το απόγευμα της Τρίτης (24/02/2015), στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Τέλος, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεων της – πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζουν, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά... Κατά συνέπεια, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί».
«Στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε», προσθέτουν.

Πηγή

1 σχόλιο:


  1. "Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ΠΑΣΟΚ του '81 - Οι πλούσιοι είναι απαλλαγμένοι από φόρους από το 1830"

    O Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, έχει μελετήσει τη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα όσο λίγοι συμπατριώτες του.

    Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία, εντοπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα. Με αφορμή την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, επιβαρύνοντας περισσότερο τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, σημείωσε: «Πρώτον, οι πλούσιοι ήταν απαλλαγμένοι από φόρους από τότε που υπάρχει το ελληνικό κράτος, από το 1830».
    Αναζητώντας τις ρίζες του χρόνιου προβλήματος των πελατειακών δομών του ελληνικού κράτους, επισήμανε ότι οι απαρχές του βρίσκονται στην περίοδο της κυριαρχίας των Οθωμανών στην Ελλάδα, η οποία διήρκεσε σχεδόν 400 χρόνια. Όπως είπε,
    «κατά τον επαναστατικό αγώνα, μεταξύ 1821 και 1830, δημιουργήθηκε αυτό το πελατειακό σύστημα. Το πελατειακό σύστημα συνίσταται στο γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα, είναι κόμματα μόνο κατ' όνομα. Στην πραγματικότητα είναι πελατειακές πυραμίδες, που αποτελούνται από ηγέτες, ορισμένους υψηλά ιστάμενους και από υποδίκτυα. Οι πυραμίδες διατηρούνται με τα επονομαζόμενα ‘ρουσφέτια', δηλαδή χάρες».

    Ο Χάιντς Ρίχτερ δεν διακρίνει, όπως είπε, στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο Γερμανός ιστορικός αμφιβάλλει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε.

    « Η σημερινή κατάσταση μου θυμίζει καταπληκτικά το 1981, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου και είχε περίπου τα ίδια συνθήματα που έχε σήμερα ο Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ φαινόταν τότε εξίσου αριστερό, εξίσου επαναστατικό, όσο φαίνεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άλλαξε τίποτα», υπογράμμισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή