Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, αποδεικνύεται πως οι αόριστες δεσμεύσεις που παρουσίασαν οι Έλληνες αξιωματούχοι στους διεθνείς δανειστές τους, μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές.
Το αλαλούμ με τις ιδιωτικοποιήσεις
Το Fobres διερωτάται πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να προσκολληθεί στις δεσμεύσεις της, έτσι ώστε να παραμείνει εν ζωή. Προς αυτό το σκοπό κατέθεσε μια σύνοψη, έξι σελίδων, στις Βρυξέλλες που έκανε λόγο για δεσμεύσεις που αφορούσαν μια σειρά μέτρων για τον φορολογικό κώδικα, τη διαφθορά και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα μέλη της Ευρωζώνης δέχθηκαν τις προτάσεις ως μια «αφετηρία», αλλά ήδη το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εμφανίζονται προσεκτικοί ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες επί του ελληνικού σχεδίου – κυρίως σαφείς διαβεβαιώσεις για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Κι όμως, τη στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης διατεινόταν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δογματική με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη περί ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ και ΑΔΗΜΕ, άλλαζαν δραματικά το τοπίο.
Χάος με τις δηλώσεις για μη αποπληρωμή δανείων
Η ανησυχία εντάθηκε μετά και τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τα άμεσα δάνειά της προς το ΔΝΤ και όπως σημειώνει το άρθρο του Forbes: «Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Τη στιγμή που το γερμανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να υπερψηφίσει την ελληνική παράταση, η αποκήρυξη των ελληνικών υποσχέσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να δηλητηριάσουν περαιτέρω τις τοξικές σχέσεις των δύο χωρών. Το πρόβλημα φτάνει μέχρι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ που αντιμετωπίζει μικρή μεν, αλλά σημαντική, αντίδραση από σκληροπυρηνικούς βουλευτές».
Τα χειρότερα τα έρθουν τον Απρίλιο, τότε που θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της Αθήνας. Όμως, η κρίση μπορεί να έρθει πιο νωρίς ειδικά αν η ΕΚΤ δεν δεχθεί τελικά τα ελληνικά ομόλογα ως διαπραγματεύσιμα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Φαίνεται, λοιπόν, πως το ελληνικό έπος έχει ακόμη πολλά επεισόδια, καταλήγει το άρθρο του Forbes.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου