Το «Armata», ως όνομα, κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό στην επικαιρότητα. Πρόκειται για τον τελευταίο «κληρονόμο» της μακράς ρωσικής/ σοβιετικής παράδοσης αρμάτων μάχης, η οποία εμπεριέχει «βαριά» (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ονόματα, όπως το T-90, το T-80, το T-62, το T-72 και άλλα, που έχουν «δει» δράση (με άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη επιτυχία) σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων του πλανήτη. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πραγματικά επαναστατικό άρμα μάχης, το οποίο έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τις αυξημένες δυνατότητες παραμετροποίησης, προκειμένου να προσαρμόζεται σε διαφορετικά δεδομένα.
Με το επίσημο ντεμπούτο του να βρίσκεται κάτι λιγότερο από έναν μήνα μακριά (9 Μαΐου, στην παρέλαση της Μόσχας), το ρωσικό πρακτορείο Sputnik κάνει λόγο για «μοναδικά χαρακτηριστικά» του νέου τανκ, το οποίο, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Stern, αποτελεί σημαντική ένδειξη του ταχέος εκσυγχρονισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Το Τ-14 Armata είναι ένα ολοκαίνουριο, σχεδιασμένο εκ βάθρων, άρμα μάχης, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τα βασικά αντίπαλα δέη της Δύσης, όπως το Leopard 2, το Μ1 Abrams, το Leclerc, και το Challenger 2, που σχεδιάστηκαν αρχικά δεκαετίες πριν, και οι σύγχρονες εκδόσεις τους, παρά τις βελτιώσεις τους, διαθέτουν σε γενικές γραμμές τα ίδια χαρακτηριστικά.
Το T-14, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, διαθέτει μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο πυργίσκο, εξοπλισμένο με smoothbore πυροβόλο των 125 χιλιοστών, το οποίο- σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik- είναι ισχυρότερο από το πανίσχυρο Rheinmetall του γερμανικού Leopard 2, το οποίο, σημειωτέον, συναντάται και στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού. Πρωτοτυπία για ρωσικής προέλευσης άρμα μάχης είναι η ιδιαίτερη μέριμνα που δείχνει να έχει δοθεί στην προστασία του τριμελούς πληρώματος, το οποίο βρίσκεται σε μια θωρακισμένη κάψουλα, η οποία διαχωρίζεται από τον χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Russia Today, το T-14 ενσωματώνει όλες τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών πάνω στα άρματα μάχης. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικά δεδομένα, καθώς υπάρχει αυξημένη δυνατότητα παραμετροποίησης: το Armata, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, μπορεί να εξοπλιστεί επίσης με πανίσχυρο πυροβόλο των 152 χιλιοστών, ενώ διαθέτει και πολυβόλο των 30 χιλιοστών για αντιμετώπιση ιπτάμενων στόχων. Επίσης, βάσει μελέτης του Foreign Military Studies Office (Φορτ Λέβενγουορθ), το άρμα μάχης- το οποίο είναι ελαφρώς ταχύτερο και παράλληλα μικρότερου βάρους από το Μ1 Abrams, βασικό όπλο του Όπλου Τεθωρακισμένων των ΗΠΑ- φαίνεται ότι θα διαθέτει και ένα πρωτοποριακό αμυντικό σύστημα ενεργού προστασίας, ικανό να αναχαιτίζει ένα μεγάλο εύρος αντιαρματικών πυρομαχικών – πυραύλων και βλημάτων. «Ακόμα και το πλέον σύγχρονο ελικόπτερο Apache δεν θα έχει 100% δυνατότητα καταστροφής του Τ-14 με τους πυραύλους του.
Η ενεργή του άμυνα (Afganit) βρίσκεται στο σύνολο της περιμέτρου του πυργίσκου σε διάφορα επίπεδα, κάτι που διασφαλίζει την πλήρη προστασία των πιο σημαντικών στοιχείων του άρματος» αναφέρεται σχετικά. Η ιπποδύναμη θεωρείται ότι δεν θα είναι κατώτερη των 1.500 ίππων, ενώ το όχημα διαθέτει μεγάλο αριθμό καμερών, επιτρέποντας αυξημένη αντίληψη του χώρου. Όσον αφορά στον αριθμό που αναμένεται να προμηθευτεί ο ρωσικός στρατός, ενδεχομένως να ανέλθει στις 2.300 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες για το Τ-14 παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, καθώς το άρμα δεν έχει αποκαλυφθεί επίσημα ακόμα, και, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, ίσως τμήμα των φερόμενων δυνατοτήτων του να αποτελεί προπαγάνδα. Σύμφωνα με το The Diplomat, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν την αντικατάσταση του 70% του στόλου των αρμάτων μάχης τους με το Armata, το οποίο θα πάρει τη θέση παλαιότερων T-72 και Τ-90, λειτουργώντας ως «πλατφόρμα» για 13 ερπυστριοφόρα οχήματα, από μονάδες αυτοκινούμενου πυροβολικού μέχρι ΤΟΜΠ κ.α.
http://www.huffingtonpost.gr/
http://www.defencenews.gr/index.php/2014-11-02-15-47-52/1510-afto-einai-to-armata-to-ypersygxrono-rosiko-tank-pou-prokalei-ponokefalous-sti-dysi
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου