Πρόσφατα, οι ΗΠΑ έστειλαν 290 στρατιώτες από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία της πόλης Βιτσέντζα (Ιταλία) στην Ουκρανία, προκειμένου να εκπαιδεύσουν την Εθνική Φρουρά της χώρας.
Η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή έρχεται ως συνέχεια των πιέσεων προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμπα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή αναμένεται να δυναμιτίσει περαιτέρω το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, ωθώντας το Κρεμλίνο να προβεί σε ορισμένα αντίποινα.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία παρακολουθεί την Ατλαντική Συμμαχία να επεκτείνεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, φθάνοντας στα ρωσικά σύνορα. Μετά την εξέγερση που σημειώθηκε στην πλατεία Μεϊντάν, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος Πρόεδρος αντιλήφθηκε ότι σύντομα η Ουκρανία πρόκειται να προχωρήσει στο ΝΑΤΟ.
Οι προσπάθειες της Μόσχας να αποτρέψει την Ουκρανία να στραφεί προς την Δύση αναδεικνύεται, όμως, σε ένα ζήτημα υπαρξιακού χαρακτήρα για την ίδια τη Ρωσία. Μάλιστα, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη ΕΣΣΔ, Τζακ Μάτλοκ είχε παραλληλίσει την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με την κρίση από την αποστολή σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα, επί προεδρίας του Τζον Κένεντι.
Ποια είναι, όμως, τα αντίποινα από πλευράς της Ρωσίας, λόγω της αμερικανικής παρουσίας στην Ουκρανία- έστω και για εκπαιδευτικό σκοπό;
Πρώτον, η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την δύναμη των αυτονομιστών στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. Η στήριξη αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων ή αποστολή όπλων, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί αναταραχή και πιθανότατα κατάληψη της Μαριούπολης, σε συνέχεια της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ουκρανία. Η επεκτατική αυτή κίνηση, όμως, θα οδηγούσε στην παραβίαση της συνθήκη του Μινσκ.
Δεύτερον, η Ρωσία έχει στην «φαρέτρα» της τα πυρηνικά όπλα. Εξάλλου, σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας τον Μάρτιο για την επέτειο του ενός χρόνου από την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας την περίοδο εισβολής στην χερσόνησο.
Άλλωστε, μόλις πέρυσι οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF, 1987) προχωρώντας σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου.Πρόσφατα, όμως, η Μόσχα τοποθέτησε δέκα πυραύλους «Iskander» κοντά στην πόλη Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με την Πολωνία και την Λιθουανία.
Επιπρόσθετα, θεωρείται αρκετά πιθανό η Μόσχα να υπονομεύσει τους συμμάχους της Συμμαχίας στην περιοχή, και ιδιαίτερα της χώρες της Βαλτικής, δηλαδή, την Λιθουανία, την Εσθονία και την Λετονία. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στις 20 Απριλίου η Ρωσία άσκησε νέες ποινικές διώξεις κατά ενός Εσθονού μυστικού πράκτορα που βρίσκεται κρατούμενος στη χώρα, την ίδια ακριβώς ημέρα που τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν εκπαίδευση με Ουκρανούς στρατιώτες.
Επίσης, η Ρωσία πρόεβη και σε μια προκλητική κίνηση απέναντι στην Νορβηγία, που είναι μέλος της Συμμαχίας. Παρ' όλο που απαγορεύεται, λόγω κυρώσεων, στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Dmitry Rogozin να επισκεφθεί την χώρα, εκείνος έκανε μια σύντομη στάση στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Νορβηγία και το Βόρειο Πόλο.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πούτιν αποφάσισε πρόσφατα να πωλήσει το θανάσιμο αντιπυραυλικό σύστημα S-300 στο Ιράν, μια κίνηση που σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων μπορεί να «αλλάξει τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή». H είδηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στο Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία.
Πηγή: reuters
Πηγή2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου