Σελίδες

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Οι χώρες της ΕΕ απέτυχαν να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις κατά της ανεργίας


Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να εφαρμόσουν τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάνουν ακόμη λιγότερα καθώς υποχωρεί η κρίση στην ευρωζώνη.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικονομία μοιάζει να αναπτύσσεται και πάλι, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την Ελλάδα. Οι πολιτικοί ανησυχούν πλέον ότι η ΕΕ ενδέχεται να βρίσκεται παγιδευμένη σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της ανεργίας των νέων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συναντήθηκαν σήμερα (24/4/2015) στη Ρίγα ενημερώθηκαν ότι μόλις το ένα τέταρτο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εφαρμοστεί και τώρα που η κρίση αποκλιμακώνεται, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων μειώνεται ακόμη περισσότερο.
«Η εφαρμογή στο πεδίο δεν ήταν καλή. Επιτυχής εφαρμογή υπήρξε περίπου στο ένα τέταρτο των συστάσεων», επισημαίνεται στο έγγραφο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί στις περισσότερες οικονομίες της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό», πρόσθετε το έγγραφο που αποτέλεσε τη βάση μιας συζήτησης μεταξύ των υπουργών στη Ρίγα.
Περίπου 24 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, δηλαδή περίπου το 10% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τις ΗΠΑ. Το ένα τέταρτο των νέων στην Ευρώπη είναι άνεργοι, με αυτό το ποσοστό να ξεπερνά το 50% στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Οι κυβερνήσεις εξηγούν ότι οι αυστηρές περικοπές που υπαγορεύθηκαν από την Επιτροπή στο απόγειο της κρίσης ευθύνονται εν μέρει για την κατάσταση.
Όμως η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η πολύ αυστηρή εργασιακή νομοθεσία, τα υψηλά εργασιακά κόστη και οι διαφορές μεταξύ των προσφερόμενων εργασιών και των ικανοτήτων των ανθρώπων.
«Μια κρίση προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μεταρρυθμίσεις καθώς φέρνει στο προσκήνιο τις ανεπάρκειες της κατεστημένης κατάστασης. Έπειτα από επτά χρόνια το παράθυρο ενδέχεται να κλείνει», σημειώνεται στο έγγραφο.
Επίσης προειδοποιεί ότι σχηματίζεται ένας «φαύλος κύκλος» διότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, οπότε έχουν λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν, κάτι που πλήττει τη ζήτηση για τα προϊόντα που κατασκευάζουν οι εταιρείες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι η νομισματική πολιτική είναι μόνο ένα μέρος του σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και αυτός θα ήθελε να δεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου