Σελίδες

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Eurogroup: Πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά η εκταμίευση


Καλωσορίζουν την πρόοδο αλλά βλέπουν και χάσμα με ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup για το θέμα της Ελλάδας.

«Ο χρόνος αυτή τη στιγμή εξαφανίζεται» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Όσο περνάει ο χρόνος, η ρευστότητα σφίγγει όλο και περισσότερο, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και παρότρυνε την ελληνική πλευρά να ληφθεί απόφαση πριν τα πράγματα πάρουν αρνητική τροπή.

Διαβάστε τη σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε για την Ελλάδα:

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί.
Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία.
Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι 19 υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και οι αρμόδιοι της Κομισιόν Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις συζήτησαν για το θέμα της Ελλάδας.



Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, οι ισχυροί της Ευρωζώνης προανήγγειλαν ότι σήμερα δεν θα πρέπει να αναμένεται συμφωνία ώστε να ξανανοίξει η ευρωπαϊκή κάνουλα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.



Ωστόσο, όπως μετέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας τόσο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters όσο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νωρίτερα, και προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε προαναγγείλει αυτήν την εξέλιξη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και πως, φυσιολογικά, αυτό θα κάνει και αύριο, Τρίτη -δηλαδή, θα καταβάλει κανονικά τη δόση προς το Ταμείο.

Πού έγκειται λοιπόν η κρισιμότητα της σημερινής διαπραγμάτευσης στο Eurogroup;

Η σημερινή συνεδρίαση στο Eurogroup εκ των πραγμάτων συνδέεται άμεσα
-εκτός από την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ- και με την Τετάρτη 13 Μαΐου, οπότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Μάριο Ντράγκι φέρεται πως διεμήνυσε στον Γιάννη Δραγασάκη με τον οποίο συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών των άλλων χωρών της ευρωζώνης.



Πάντως, είναι προφανές ότι από το «πόσο θετική» θα είναι η δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, θα εξαρτηθεί και ο βαθμός στον οποίο θα είναι ευνοϊκές οι αποφάσεις από την ΕΚΤ. Ουσιαστικά, οι υπουργοί Οικονομικών είναι αυτοί που θα υπαγορεύσουν στον Μάριο Ντράγκι τι να κάνει με το ελληνικό πρόβλημα. Οι αποφάσεις του Eurogroup επίσης είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό θα δείξουν και στην ελληνική κυβέρνηση ποιος είναι ο ορθός δρόμος ώστε να αποφασιστεί αν αξίζει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το βήμα, που ζητούν πολλοί στο εσωτερικό του, επιλέγοντας τη ρήξη.



Στην συνεδρίαση τη χώρα μας εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, που επί δέκα μέρες έχει εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες δίνοντας την μάχη στα Brussels Group για να συμφωνήσει τα νέα μέτρα που θα αποτελέσουν τη βάση της νέας συμφωνίας. Παρών είναι και ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης.



Ενα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ότι η όποια «χαλάρωση» των στόχων συμφωνηθεί, θα υπολείπεται της υστέρησης που έχει ήδη καταγραφεί στην ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο και ουσιαστικά έχει ξεπεραστεί και ακυρωθεί. Ενώ δηλαδή ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος θεωρείται de facto ανέφικτος και έχει εγκαταλειφθεί, ακόμα και για να βγουν οι στόχοι για πλεόνασμα 1,2%-1,4% απαιτούνται μέτρα περίπου 5 δισ. στο β΄εξάμηνο του 2015.

Αλλά και αν και αυτοί αποδειχτούν ανέφικτοι –αφού και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει πει πως «δεν μπορεί κανείς να περιμένει να τηρήσει τους στόχους μια αριστερή κυβέρνηση»- μόνον και μόνον για να βγει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός (με μηδέν πλεόνασμα  και για να μην επιστρέψει στα ελλείμματα) στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν πως απαιτούνται μέτρα για επιπλέον έσοδα 3 δισ. στο β΄εξάμηνο του 2015.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να συζητά –αν και δεν είναι βέβαιον πως θα τηρήσει- και μέτρα άμεσης απόδοσης που προέβλεπε το email Χαρδούβελη όπως διατήρηση (και αύξηση) στην έκτακτη εισφορά, Ενιαίος ΦΠΑ, αύξηση φόρων στα ξενοδοχεία στα νησιά του Αιγαίου, νέοι φόροι πολυτελείας, περικοπές συντάξεων, αναβολή της αύξησης του αφορολογήτου, λοταρία αποδείξεων και ό,τι άλλο απαιτείται για να πειστούν οι δανειστές να αποδεσμεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ που αναμένει από το φθινόπωρο του 2014 ήδη η χώρα μας.

Τετ α τετ Βαρουφάκη-Σόιμπλε

Πριν ξεκινήσει το Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κρατά τα κλειδιά του Eurogroup και μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ώρες ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόφαση σήμερα για την Ελλάδα.

«Στις 20 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους τρεις θεσμούς για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε», σημείωσε.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν ρωτήθηκε τι έχει αλλάξει στις διαπραγματεύσεις από τις τελευταίες συνομιλίες με την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε απάντησε: Ο καιρός είναι πιο ζεστός.

Γενικά, ο κ. Σόιμπλε ο οποίος το Σαββατοκύριακο τροφοδότησε ξανά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης γύρω από το ελληνικό θέμα ήταν προσεκτικός όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του.

Ερωτηθείς από την FAZ σε συνέντευξη που έδωσε σχετικά με τις πληροφορίες περί αντικατάστασής του ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να πει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο Έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup». Επί της ουσίας πάντως ο κ. Σόιμπλε δεν έχει παρεκλίνει από την αρχική του γραμμή και υποστήριξε ότι «ελπίζει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ πρόσθεσε όμως ότι η απόφαση ανήκει στους Έλληνες και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και ότι υπάρχει ευελιξία υπό την προϋπόθεση ότι θα προτείνονται ισοδύναμα μέτρα και μεταρρυθμίσεις».

Δηλώσεις πριν το κρίσιμο Eurogroup

«Αν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε να προχωρήσει, ίσως και να είναι για καλό». Με αυτή την προκλητική δήλωση προσήλθε στο Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνοντας τις προθέσεις του αλλά και τη στάση που θα τηρήσει στην κρίσιμη συνεδρίαση.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα» επισήμανει ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup ωστόσο, υπογράμμισε ότι αναμένει ότι θα υπάρξει θετική ανακοίνωση, σχετικά με την πρόοδο διαπραγματεύσεων.



Προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιόεργκ Σέλινγκ δήλωσε πως «υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή. «Συνήθως όταν αλλάζεις την ομάδα διαπραγμάτευσης τότε όλα ξεκινούν από το μηδέν», πρόσθεσε.

Για σημαντική αλλά όχι ουσιώδη βλείτωση στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ σε δηλώσεις του λίγη ώρα πριν την έναρξη του Eurogroup. «Υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό ανάμεσα στις συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες και τις πράξεις που γίνονται στην Αθήνα. Οι συζητήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις απαραίτητες πράξεις που αποτελούν προϋπόθεση κλειδί για την απελεύθερωση των χρημάτων» συμπλήρωσε.



Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Προσερχόμενος για να συμμετάσχει στο σημερινό Eurogroup ο κ. Παντοάν υποστήριξε ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», ενώ παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει την αυριανή δόση προς το ΔΝΤ.

Σενάριο παράλληλου νομίσματος στον γερμανικό Τύπο

Ενδιαφέρον έχει πάντως και σημερινό δημοσίευμα της «Handelsblatt» με τίτλο «Σενάριο Geuro»  δηλαδή εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία και χρειαστεί ένα Σχέδιο Β».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλλει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που είχε προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην «Handelsblatt» ότι σε συνάντησή του με τον τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.



Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ. «Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο».

Αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα, ίσως δεν πληρωθεί η αυριανή δόση στο ΔΝΤ

Ρήξη στις διαπραγματεύσεις θα σημάνει τυχόν άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να μην αναγνωρίσουν σήμερα, με ρητή «δήλωση» την πρόοδο, που έχει  συντελεστεί ανάμεσα στους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση. Με τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, αλλά και τα όσα έχει διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα της κυβέρνησης είναι μάλλον σαφές: ή το Eurogroup κάνει τη θετική κίνηση και έτσι δίνει σήμα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ομαλή ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία – έστω και με ημίμετρα – ή η Αθήνα δεν θα καταβάλλει αύριο την δόση προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 780 εκατ. ευρώ.



Σύμφωνα με πληροφορίες η προειδοποίηση είναι ρητή, όσο μπορεί τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφενός, με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα χρήματα για να ανταποκριθεί και στις δανειακές υποχρεώσεις του Μαίου και στην καταβολή μισθών και συντάξεων του μήνα. Αφετέρου, όμως, ακόμα κι αν τελικά εκτιμήσει ότι θα έχει τα χρήματα, θα καταστεί σαφές σε περίπτωση αρνητικής στάσης του Eurogroup ότι οι εταίροι έχουν επιλέξει το δρόμο της συντριβής και της ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης, όπερ σημαίνει ότι η συνέχιση της προσπάθειας για λύση δεν έχει νόημα.


Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Βαρουφάκη:

-Κάναμε πολλούς συμβιβασμούς αλλά δυστυχώς δεν φτάσαμε ακόμα και συμφωνία. Το σημερινό Eurogroup έγινε σε καλό κλίμα.

-Τους περασμένους μήνες η κυβέρνησης πασχίζει για μια λυτρωτική συμφωνία, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

-Η κυβέρνηση παλεύει να βρει κοινό τόπο μεταξύ του Μνημονίου και του μεταμνημονιακού προγράμματος που ενέκρινε ο λαός στις εκλογές. Δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν πολιτικές διαφορές.

-Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο.

-Οι ομόλογοι καταδίκασαν τις διαρροές που ακολούθησαν τη Ρίγα.

-Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η Ελλάδα και συνεχίζουν να ψάχνουν για μια λύση σε καλό πνεύμα. Η συμφωνία είναι πιο κοντά.

-Η Ελλάδα κατέθεσε περιεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων στις 23 Φεβρουαρίου

-To πρόβλημα της ρευστότητας είναι επείγον.

-Το δημοψήφισμα είναι ένα διαθέσιμο εργαλείο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει στο ραντάρ αυτή τη στιγμή.

-H κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δεν δέχεται εντολές ακολουθεί τους κανόνες τις και κρίνει πότε θα κάνει κίνηση. Κρίνουμε ότι πως δεν έπρεπε να έχει αφαιρεθεί το waiver, έτσι θα έπρεπε και τώρα να επανέλθει.

-Η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δικαιούχους

-Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί σημαντικά. Υπάρχουν συγκλίσεις σε θέματα, όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια και τον ΦΠΑ. Στο θέμα της αγοράς εργασίας η άποψή μας δεν είναι σε αντιστοιχία με τους θεσμούς.

-Συνταξιοδοτικό είναι κομβικό σημείο στη διαπραγμάτευση.

-Για τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε: Σήμερα ήταν η πιο φιλική συζήτηση που κάναμε με τον κ. Σόιμπλε. Έμαθα πράγματα, ελπίζω να έμαθε και εκείνος. Έχουμε συμφωνήσει ότι το περιεχόμενο της συζήτησης θα μείνει μεταξύ μας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου