Στις πολλές και διαφορετικές μετρήσεις της κοινής γνώμης αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις των πολιτών για την πρώτη δύναμη σε αυτές τις εθνικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση στην παράσταση νίκης και την μάχη για την τρίτη θέση που θα δοθεί μεταξύ Χρυσής αυγής και Λαϊκού Συνδέσμου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων.
Metron Analysis: Ντέρμπι με διαφορά 1%
Ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και οκτακομματική Βουλή, δίχως τους ΑNEΛ, αλλά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για εφημερίδα. Μάλιστα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση η συντριπτική πλειοψηφία ζητεί παραμονή στο ευρώ, ενώ οι πολίτες φαίνεται να απορρίπτουν το δίλημμα μνημονιακός/αντιμνημονιακός.
Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,2% και η Νέα Δημοκρατία 21,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, στη Βουλή μπαίνουν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Λαϊκή Ενότητα με 3,8% και 3,1%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ με 1,7%. Στο 11,2% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφόνονται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 29%
ΝΔ 27,8%
Χρυσή Αυγή 8,3%
Ποτάμι 6,7%
ΚΚΕ 5,9%
ΠΑΣΟΚ 5,4%
Ένωση Κεντρώων 4,9%
Λαϊκή Ενότητα 4,1%
ΑΝΕΛ 2,3%
Στην εκτίμηση εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 129, η ΝΔ 75, η Χρυσή Αυγή 23, το Ποτάμι 18, το ΚΚΕ 16, το ΠΑΣΟΚ 15, η Ένωση Κεντρώων 13 και η Λαϊκή Ενότητα 11.
Την ίδια στιγμή το 79% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ το 17% ζητεί την επιστροφή στη δραχμή.
Το 73% θεωρεί ότι πλέον δεν έχει νόημα το δίλημμα μνημονιακός/αντιμνημονιακός, το 18% χαρακτηρίζει τον εαυτό του αντιμνημονιακό και το 6% μνημονιακό.
Τέλος το 55% εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σωστά πως υπέγραψε τη νέα συμφωνία, ενώ το 40% θεωρεί αυτή την κίνηση λάθος.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:
Μία μεγάλη δημοσκόπηση θα παρουσιαστεί απόψε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Η δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποτυπώνει το κλίμα, τις ανατροπές και τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό.
Πολύ σημαντικές επίσης είναι και οι αλλαγές στα ποιοτικά στοιχεία των κομμάτων, των πολιτικών αρχηγών στην κούρσα για την κάλπη.
Υπενθυμίζεται πως οι έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι ακριβείς καθώς τόσο πριν από τις εκλογές του Γενάρη όσο και τη βραδιά των εκλογών έπεσε μέσα καταγράφοντας το αποτέλεσμα.
Ενδεικτικό είναι πως το βράδυ των εκλογών κατέγραφε την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 36 - 39%
ΝΔ: 24-27 %
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6-8%
ΠΟΤΑΜΙ: 6,5 - 8,5%
ΚΚΕ: 5 - 7%
ΠΑΣΟΚ: 4 -6%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 2,5 - 4,5%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ: 2-3%
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΑΡ: 0,5 - 1%
ProRata: Μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 μονάδες δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata για εφημερίδα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, όμως, ότι οι αναποφάσιστοι έρχονται... πρώτοι με 25,5%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23%.
Συγκεκριμένα, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
Ποτάμι: 4%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ενωση Κεντρών: 3%
ΑΝΕΛ: 2%
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.
Bridging Europe: Μπροστά με 8,5% ο ΣΥΡΙΖΑ
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 8,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe, με τους αναποφάσιστους να αναδεικνύονται σε «δεύτερο κόμμα».
Ειδικότερα:
ΣΥΡΙΖΑ: 26,8%
ΝΔ: 18,3%
Ποτάμι: 6,2%
Λαϊκή Ενότητα 6,1%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,8%.
Εκτός Βουλής, σύμφωνα με την έρευνα, μένουν:
ΠΑΣΟΚ: 2,9%,
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,4%
Ενωση Κεντρώων: 2,6%.
Δε γνωρίζω/δεν απαντώ είπε το 19,8%.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες ως προς τις πρόωρες εκλογές, καθώς το 43% διαφωνεί ενώ το 39%. Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας (62%) ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «υπό τις παρούσες συνθήκες προτιμάτε η Ελλάδα να μείνει ή να φύγει από την Ευρωζώνη, το 45% απάντησε να μείνει ενώ το 34% να φύγει.
Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 24 - 26 Αυγούστου σε δείγμα 1.015 πολίτων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου