Σελίδες

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ελπίδες για κέρδη και στην Κύπρο από το κοίτασμα «μαμούθ»


Λευκωσία: Θετική για την Κύπρο ενδέχεται να αναδειχθεί η ανακάλυψη του κοιτάσματος-«μαμούθ» «Zohr 1Χ», των 30 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου, στο τεμάχιο «Shorouk», που ανακοίνωσε προκαταρκτικά χθες η ΕΝΙ. Αυτή η πιθανότητα συναρτάται με το ενδεχόμενο ένα μέρος του κοιτάσματος να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, το γεγονός της ανακάλυψης προφανώς και επαναφέρει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών για την περιοχή που περιλαμβάνει αιγυπτιακά και κυπριακά τεμάχια.
Αυτές είναι οι κύριες θετικές πρώτες επιπτώσεις, ενώ στις αρνητικές εκ πρώτης όψεως είναι η μείωση της εξάρτησης του τερματικού υγροποίησης από το κυπριακό -και το ισραηλινό- φυσικό αέριο, κάτι για το οποίο από την πρώτη στιγμή καθησυχάζει η Αίγυπτος ότι δεν θα συμβεί. Ο επηρεασμός ωστόσο, που φαίνεται πως είναι αναπόφευκτος μετά από την ανακάλυψη του κοιτάσματος, είναι στις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου, αφού υπάρχει σημαντική προσφορά.

Τα δικαιώματα του τεμαχίου Shorouk αποκτήθηκαν από την ΕΝΙ μέσω της θυγατρικής της IEOC, τον Ιανουάριο του 2014, μετά από διαδικασία αδειοδότησης, ενώ πέρσι τον Σεπτέμβριο η ΕΝΙ απέκτησε τα δικαιώματα και για τα δύο εφαπτόμενα ανατολικά και δυτικά τεμάχια. Το ίδιο τεμάχιο κατείχε προηγουμένως η Shell, που πραγματοποίησε σειρά ερευνών στην περιοχή κατά την περίοδο 2005-2008, καταλήγοντας ότι δεν υπήρχε κάτι το αξιόλογο και έτσι το επέστρεψε.

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, έγιναν πέντε γεωτρήσεις χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα και η τελευταία ανακάλυψη ήταν στο τεμάχιο «Nemed», ένα κοίτασμα της τάξης του 1,5 τρισ. κυβικά πόδια. 

Να σημειωθεί ότι η γεώτρηση του πλοίου-γεωτρύπανου «Saipem 10000», όπως αποκάλυψε ο «Φ», έγινε σε απόσταση μόλις 3,5 ναυτικών μιλίων ή 6,5 χιλιομέτρων από τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, πολύ κοντά στο όριο μεταξύ των δύο ΑΟΖ (σε απόσταση 180 χλμ από τις ακτές της Λεμεσού και 170 χλμ από τις ακτές του Πορτ Σάιτ) νότια των παρυφών του υποθαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη.

Τα δεδομένα του κοιτάσματος, όπως δόθηκαν δημόσια από την ΕΝΙ, μιλούν για 30 τρισ. κ. πόδια φυσικού αερίου, σε ένα κοίτασμα «πάχους» περίπου 650 μέτρων που εκτείνεται σε απόσταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Γεγονός που σημαίνει -δεδομένης της εγγύτητας με την κυπριακή ΑΟΖ- ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες, ένα μέρος του κοιτάσματος να εμπίπτει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν και πρέπει πρώτα να αποτυπωθεί το ακριβές αποτύπωμα του κοιτάσματος, δεδομένης της έκτασης των 100 τετρ. χιλιομέτρων, θα πρέπει το κοίτασμα να έχει να έχει πολύ στενό πλάτος και πολύ μεγάλο μήκος και σχηματισμό αντίθετο με την κατεύθυνση των πηγών σχηματισμού του κοιτάσματος (δηλαδή του Νείλου) για να μην εισέρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, ενεργοποιούνται οι συμφωνίες διαμοιρασμού που ήδη υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2013, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, υπέγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, συμφωνία και για την ανάπτυξη υδρογονανθρακικών πόρων που εκτείνονται από τη μία πλευρά της μέσης γραμμής στην άλλη. 

Ισμαήλ Σιερίφ: Προχωρούμε κανονικά με Κύπρο

Πολύπλοκο γίνεται το θέμα του επηρεασμού της ανάπτυξης του «Αφροδίτη», αφού αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τον εφοδιασμό αιγυπτιακού τερματικού υγροποίησης αλλά και διάφορες άλλες ανάγκες της Αιγύπτου.

Χθες το πρωί, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον οποίο συνεχάρη για την ανακάλυψη, αλλά και συζήτησε μαζί του τυχόν επηρεασμό των κατ’ αρχή συμφωνιών και του προγραμματισμού για το «Αφροδίτη».

Όπως δήλωσε ο ίδιος στον «Φ», ο Ισμαήλ Σιερίφ διαβεβαίωσε ότι ο προγραμματισμός προχωρά κανονικά. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα για λεπτομερή εξέταση των εξελίξεων.

Επικρίσεις και υποδείξεις από τα κόμματα

Η ανακοίνωση της ΕΝΙ, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε σχόλια, δηλώσεις και ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο.

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι η ανακάλυψη αλλάζει άρδην τα δεδομένα και το σκηνικό στο ενεργειακό πεδίο και ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και στην υπογραφή των συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εντός των επομένων μηνών, όπως και στην επιστροφή της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι αλλάζει η εικόνα και εισηγείται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρία για το ζήτημα των υδρογονανθράκων και να γίνει χάραξη εναλλακτικών ενεργειακών πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. 

Οι Οικολόγοι, θεωρούν ότι η ανακάλυψη αλλάζει άρδην τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι βρίσκει προφάσεις για να καθυστερεί ή να παγώνει τις εργασίες για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ. 

Το ΕΥΡΩΚΟ, βλέπει από την πλευρά του πως η νέα εξέλιξη μπορεί να εδραιώσει και να ισχυροποιήσει το περιφερειακό ενεργειακό μέτωπο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σε δικές του δηλώσεις, ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλωνας Κασίνης, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν τεράστια αποθέματα στη γύρω περιοχή και ότι είναι σίγουρος πως και στη δική μας ΑΟΖ υπάρχουν περισσότερα αποθέματα.

Τέλος, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων, με ανακοίνωσή του ζητά την άμεση ολοκλήρωση των σχεδιασμών για κατασκευή του αγωγού προς Αίγυπτο και την ταχεία συνομολόγηση των συμφωνιών για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη». 

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/274026/elpides-gia-kerdi-kai-stin-kypro-apo-to-koitasma-mamouth#sthash.4ELBaDyu.dpuf
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου