Σελίδες

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Μέτρα και περικοπές 5,7 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία για την δόση των... 2 δισ.!ε


Τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν, ο προϋπολογισμός κατατέθηκε, ο Ντάισελμπμπλουμ δηλώνει ευχαριστημένος , η δόση των 2+10δισ. ευρώ είναι έτοιμη να αποδεσμευτεί αλλά το τίμημα είναι βαρύ για τους έλληνες φορολογούμενους. 

Παρεμβάσεις και μέτρα ύψους 5,733 δισ. ευρώ για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016.

Και σε αυτά τα μέτρα τα κυριότερα για ακόμα μια φορά είναι και το συνταξιοδοτικό που και πάλι μπαίνει στην "λαιμητόμο" καθώς περικοπές στις δαπάνες επικουρικές συντάξεις, στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ και διατήρηση των παρακρατήσεων 6% στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ, προβλέπει κυρίως  το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 που κατάθεσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.  

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός

Παρεμβάσεις και μέτρα ύψους 5,733 δισ. ευρώ για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016. Πρόκειται για μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί ή άλλα που προβλέπεται να υλοποιηθούν το επόμενο έτος και περιλαμβάνονται στη συμφωνία οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,53% του ΑΕΠ το 2016 από πρωτογενές έλλειμμα 0,20% του ΑΕΠ εφέτος.

Ο προϋπολογισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος παράλληλα με την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (έως το τέλος του έτους), καθώς και τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου μισθολογίου στο δημόσιο με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, όπου θα αποσυνδέεται ο βαθμός από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, από τα 5,733 δισ. ευρώ νέων παρεμβάσεων τα 2,532 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών, ενώ τα 3,201 δισ. ευρώ από τα έσοδα, δηλαδή φόροι.

Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 55,751 δισ. ευρώ έναντι 55,664 δισ. ευρώ το 2015. 

Οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν το 2016 σε 5,930 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος που θα διαμορφωθούν στα 5,830 δισ. ευρώ.

Το ύψος των δαπανών που θα καταβληθούν για εξοπλιστικά προγράμματα θα ανέλθει σε 598 εκατ. ευρώ από 590 εκατ. ευρώ εφέτος. Τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι αυξημένες στα 6,750 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ εφέτος.

Νέος ασφαλιστικός "αρμαγεδδώνας"

Κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν πως τα παραπάνω μέτρα αποτελούν την πρώτη "δόση" του νέου Ασφαλιστικού, η οποία σχετίζεται άμεσα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2016, η οποία πρέπει να θεσπιστεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Από εκεί και πέρα εκκρεμεί η δεύτερη "δόση" η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές και αφορά "σκληρό πυρήνα" της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης, δηλαδή την κρατική δαπάνη για τις κατώτατες συντάξεις (π.χ. μείωση τους από τα 482 ευρώ στα 390 ευρώ περίπου ή 20%). Η δεύτερη "δόση" των μέτρων συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους που αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους.  

Με τα μέτρα του προϋπολογισμού πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του 2016.  Αυτά τα μέτρα αναλύονται σε δύο βασικές κατηγορίες :

- Το 1 δισ. ευρώ εξ αυτών περίπου είναι καινούρια και αφορούν τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, τη μείωση στα εφάπαξ, την αύξηση των εισφορών για τον ΟΓΑ. Παράλληλα, στις προβλέψεις για τις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις (-10% ή -392 εκατ. ευρώ)  υποκρύπτονται μέτρα περικοπών τους –σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας- αν και αυτά δεν κατονομάζονται στη λίστα των παρεμβάσεων στην οποία υπάρχουν αδιευκρίνιστα μέτρα 646 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την "ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων".

Έτσι πιθανόν να μείνουν τελικά αδιευκρίνιστα μέτρα περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν αποκλείεται να προέλθουν από αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%.  Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι εξετάζεται συγκεκριμένα μεσοσταθμική μείωση 6% στις (υψηλές) επικουρικές συντάξεις (ως επί τω πλείστον του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ), μείωση 5-8% στα εφάπαξ του Δημοσίου και διπλασιασμός ή ακόμα και τριπλασιασμός των εισφορών υπέρ του ΟΓΑ.

- Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη ψηφισμένα μέτρα, δηλαδή οι παρακρατήσεις 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης,  το  πάγωμα κατώτατης σύνταξης  και η διαφορά μεταξύ οργανικού ποσού (μέχρι το 67ο έτος) και κατώτατης σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους  στο Δημόσιο (0,1 εκατ. ευρώ). Η έμμεση μείωση σε όλες τις συντάξεις που προκύπτει  από τις παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 3%. 

Το "τυράκι" της δόσης και η "φάκα" της ύφεσης

"Η Ελλάδα εκπλήρωσε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τη δόση από τον ESM", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Σύμφωνα με το Reuters, το EuroWorkingGroup εξέτασε το Σάββατο τα μέτρα που ψήφισε η Αθήνα και ο Dijsselbloem σημείωσε ότι "στη βάση του τελικού σημειώματος τήρησης των συμφωνηθέντων, το EWG συμφώνησε πως οι ελληνικές Αρχές ολοκλήρωσαν το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και τα μέτρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση".

"Η συμφωνία δίνει το πράσινο φως για την τελική έγκριση της υποδόσης των 2 δισ. από το δ.σ. του ESM που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας", ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Επίσης συμπλήρωσε ότι θα επιτραπεί στον ESM να εξετάσει κατά περίπτωση και να πάρει αποφάσεις για τη μεταφορά των χρημάτων στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα που μπορεί να φτάσει και τα 10δισ.ευρώ.

Όμως αν και οι προβλέψεις για την ύφεση του 2016 αναθεωρήθηκαν επί τα βέλτιω και πιο συγκεκριμένα από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών κάτι που έδωσε έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. δεν παύει να αποτελεί θηλιά στον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας καθώς υπάρχει και πάλι φόβος να μην μπορέσουν να πιαστούν οι στόχοι και να δούμε στο άμεσο μέλλον και νέους φόρους.

Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους...

Στα 327, 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2016 από 316,5 δισ. ευρώ το 2015 όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 187,8% έναντι 180,2% του ΑΕΠ φέτος. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ το 2016 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 174,438 δισ. ευρώ έναντι 175,658 δισ. ευρώ το 2015 κάτι που σημαίνει ότι θα αργήσει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ή απλά θα μιλάμε για ένα βήμα από το Grexit καθώς θα μιλάμε για μαι Ευρώπη που απλά θα απαιτεί και τίποτα περισσότερο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου