Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Νέα δεδομένα από ΗΠΑ: "Κι όμως η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου"


Κι όμως η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιόνγκ Ούν προέβη σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Αυτό λένε τώρα οι ΗΠΑ, αν και δεν το παραδέχονται επισήμως, μετά τόσο την ανάλυση της σεισμικής ακολουθίας της 6ης Ιανουαρίου που η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι έκανε τη δοκιμή όσο και της δειγματοληψίας των συστατικών που διαχύθηκαν στον αέρα.

Την παραδοχή αυτή έκανε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN (που κράτησε την ανωνυμία του) επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Επισήμανε λοιπόν αυτή η πηγή στο αμερικανικό δίκτυο ότι από την περαιτέρω εξέταση των πληροφοριών και των στοιχείων που υπάρχουν η Βόρεια Κορέα προέβη όντως σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αλλά δεν είναι βέβαιο πώς ο μηχανισμός ήταν πλήρης.

Αυτό βέβαια προκαλεί την ίδια ανησυχία, αφού μπορεί σκοπίμως η Βόρεια Κορέα να μην ήθελε να είναι πλήρης ο μηχανισμός της βόμβας υδρογόνου για να αποφευχθούν τυχόν συνέπειες σε βάρος της ίδιας της χώρας και των πολιτών της.

“Η δειγματοληψία του αέρα που πραγματοποιήθηκε μετά τη δοκιμή απέδειξε πειστικά πώς έγινε δοκιμή βόμβας υδρογόνου” υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN για να προσθέσει πώς αυτό τελικά επιβεβαιώνεται και από σεισμικά δεδομένα που αναλύθηκαν εκ νέου.

“Η ανάλυση δείχνει πώς η δοκιμή έγινε περισσότερο από δύο φορές, πιο βαθιά απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και σε βάθος σύμφωνο με τις προδιαγραφές εκτέλεσης μίας δοκιμής βόμβας υδρογόνου”, επισήμανε η ίδια πηγή του CNN για να καταλήξει πάντως πώς κάποια από τα εξαρτήματα της βόμβας υδρογόνου πιθανόν απέτυχαν.

Επισήμως πάντως, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην αποδέχονται τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας, αν και οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι επιμένουν να αναζητούν πειστικά στοιχεία επ' αυτού. Χθες μάλιστα ρώτησαν τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, που επανέλαβε πώς “θέση των ΗΠΑ είναι ότι δεν πρόκειται για μια επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου”.

Σημειώνεται πώς στις 6 Ιανουαρίου η Βόρεια Κορέα μέσω του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωνε. πώς είναι "ένα ισχυρό κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα και είναι έτοιμο να πυροδοτήσει μια ατομική βόμβα και μια βόμβα υδρογόνου προκειμένου να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία του με αξιόπιστο τρόπο".

Η Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε εκείνη την ημέρα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA έχει πραγματοποιήσει τρεις δοκιμές πυρηνικών όπλων, το 2006, 2009 και 2013. Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι της χώρας η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε «επιτυχημένο τεστ ρίψης βόμβας υδρογόνου», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1R.

Γιατί η βόμβα υδρογόνου προκαλεί μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως; Η πιο σημαντική είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος είναι κατά πολύ ισχυρότερος από μία αντίστοιχη ατομική βόμβα. Μπορεί δηλαδή με το ίδιο περίπου ραδιενεργό υλικό με μία αντίστοιχη ατομική να προκαλέσει σημαντικά μεγαλύτερες ζημιές, και μάλιστα με το πλεονέκτημα του μικρότερου βάρους και του μικρότερου όγκου. Στοιχεία που όπως είναι αυτονόητο επιτρέπουν την χρήση του σε μικρότερους πυραύλους από ότι χρειάζεται μία ατομική βόμβα.

Οι διαφορές τους εντοπίζονται στον τρόπο που ενεργοποιούνται. Στην μεν ατομική βόμβα η ενέργεια που εκλύεται προκύπτει από την σχάση των ατόμων του ραδιενεργού υλικού, στην δε βόμβα υδρογόνου η ενέργεια προκύπτει από την σύντηξη των ατόμων, στην περίπτωσή τους υδρογόνου για να προκαλέσουν την έκρηξη.

Οι διαφορές σε ότι αφορά το... πρακτικό μέρος του πράγματος είναι ότι η δεύτερη διαδικασία είναι πολύ πιο ισχυρή, και αρκεί μία πολύ μικρότερη βόμβα υδρογόνου για να προκαλέσει τις ίδιες καταστροφές από μία πολύ μεγαλύτερη ατομική βόμβα.

Η βόμβα υδρογόνου, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50, και από την Αμερική και από την Ρωσία, και μέχρι σήμερα αποτελεί ίσως το ισχυρότερο όπλο μαζικής καταστροφής στον πλανήτη. Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ' ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.

Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ (Marshall) του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ. Στις 12 Αυγούστου στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1961 οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν την μεγαλύτερη μέχρι τώρα βόμβα αυτού του είδους, σε ένα νησί κοντά στον Βόρειο Πόλο, με ισχύ 57 εκατομμυρίων τόνων δυναμίτη, η οποία όπως αναφέρουν οι τότε πηγές έγινε αισθητή μέχρι και την Σκανδιναβία, ενώ μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού σε απόσταση... 100 χιλιομέτρων. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η βόμβα αυτή ήταν 3.800 φορές πιο ισχυρή από την βόμβα της Χιροσίμα, στοιχείο που δείχνει την τεράστια καταστροφική δύναμη της βόμβας υδρογόνου.

Οι μέχρι τώρα δοκιμές (τρεις στον αριθμό) ατομικών βομβών της Βόρειας Κορέας δεν είχαν ανησυχήσει ιδιαίτερα την διεθνή κοινότητα. Όμως οι βόμβες υδρογόνου οι οποίες μπορούν να είναι και μικρές σε μέγεθος με απίστευτα καταστροφικά αποτελέσματα οδηγούν πλέον όλους να στρέψουν με μεγαλύτερη προσοχή τα μάτια τους στην χώρα του ικανού για όλα δικτάτορα.

Πάντως δεν λείπουν και οι σκεπτικιστές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η έκρηξη ενός τέτοιου όπλου θα είχε πολύ πιο έντονα φαινόμενα, ακόμα και αν έγινε υπόγεια, και όχι αυτό που τελικά έγινε αισθητό στην συγκεκριμένη έκρηξη που αντιστοιχεί σε μία τυπική δοκιμή ατομικής βόμβας. Μάλιστα κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για μία «υβριδική» κατασκευή μιας πιο ισχυρής ατομικής βόμβας, στην περιοχή των 50 κιλοτόνων, στην οποία ο Κιμ βρήκε την ευκαιρία να την «διαφημίσει» ως βόμβα υδρογόνου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου