Σελίδες

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Αυτή είναι η "Αχίλλειος πτέρνα" της ισχύος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων


Η αμερικανική αρχιτεκτονική του διαστήματος πιστεύεται ότι είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από τη στρατιωτική ισχύ της χώρας, αλλά οι αυξημένες διαστημικές δυνατότητες άλλων εθνών θα μπορούσαν να καταστήσουν άχρηστη την ισχύ αυτή, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού και ειδικοί.

Ο στρατός των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δύναμη αποτελεσματικά «διότι μπορεί να καταλάβει καλύτερα τι λαμβάνει χώρα εν μέσω της σύγκρουσης, τι κάνουν οι δικές του δυνάμεις και τι εκείνες ενός εχθρού, ανάμεσα στην ‘ομίχλη του πολέμου’», αναφέρει μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (CNAS). Αυτή η κατανόηση γίνεται δυνατή από τα δίκτυα των δορυφόρων σε τροχιά.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι όλο και πιο εξαρτημένες από το διάστημα. Αλλά πολλοί θεωρούν αυτή την εξάρτηση ως αρνητική τάση. Η Ουάσιγκτον δεν επένδυσε ποτέ στην προστασία της διαστημικής της ισχύος, αφήνοντάς την τρωτή.

«Χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και ακόμη και έθνη με πιο μέτριες δυνατότητες και πόρους αποκτούν την ικανότητα να απειλήσουν τους αμερικανικούς δορυφόρους, όχι μόνο με μεθόδους κινητικής άμεσης επίθεσης, όπως τα αντι-δορυφορικά (ASAT) βλήματα, αλλά και μέσω μη-κινητικών και πιο περιορισμένων τεχνικών, όπως παρεμβολές, ‘θάμπωμα’, κυβερνο -και άλλες- ηλεκτρονικές επιθέσεις και άλλες καινοτόμες μεθόδους», προστίθεται στην έκθεση.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ναύαρχος Cecil D. Haney, διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, κοινώνησε αυτό το συναίσθημα. Στην ομιλία του στο CNAS, περιέγραψε το διάστημα ως «πιο συνωστισμένο, διεκδικήσιμο και ανταγωνιστικό από ποτέ». Ο Haney τόνισε επίσης ότι οι απειλές για τις διαστημικές δυνατότητες της Αμερικής είναι «πραγματικές» και εξελίσσονται ταχύτατα.

«Η ικανότητα των αντιπάλων να διεξάγουν εχθρικές επιχειρήσεις στο διάστημα, παρουσιάζει μια πολύπλευρη διαστημική πρόκληση και δυνητικά απειλεί την εθνική κυριαρχία και την επιβίωση», σημείωσε.

Ο Haney έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ταχεία ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος του Πεκίνου. Στα τέλη του 2015, η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία έναν πύραυλο που μετέφερε 20 μικρο-δορυφόρους (ρεκόρ), πραγματοποίησε την έκτη δοκιμή των υπερ-υπερηχητικών όπλων της και έτρεξε δοκιμές των αντι-δορυφορικών όπλων της.

Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν τους αναλυτές του CNAS να σημειώσουν ότι «η εποχή της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των ΗΠΑ στο διάστημα τελείωσε».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου