Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Βαριές καταγγελίες από ελληνικού εδάφους Ισραήλ κατά Τουρκίας για ισλαμική τρομοκρατία

του Λ. Λιγουριώτη
Για πρώτη φορά - και μάλιστα από ελληνικού εδάφους-  το Ισραήλ προχώρησε σε ευθεία καταγγελία ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί την τρομοκρατία των τζιχαντιστών.

Την καταγγελία, ανάλογη της οποίας έχει κάνει ευθέως και η Ρωσία, έκανε ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ Μοσέ Γιαλόν, σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Άμυνας κ Πανο Καμμενο με τον οποίο είχε συνάντηση και συνομιλίες στο Υπ. Αμυνας.

Μάλιστα ο κ. Γιαλόν προχώρησε ένα βήμα ακόμα τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει στοιχεία ότι η Αγκυρα χρηματοδοτεί  την τρομοκρατία των τζιχαντιστών. 

Έχει την άξια της όσον αφορά την θέση της Τουρκίας και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η απάντηση του κ Καμμένοι όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος του άξονα Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Ιορδανίας και να βοηθήσει, όπως θέλουν και οι Ευρωπαίοι, στο μεταναστευτικό και στην τρομοκρατία; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλοι θα θέλαμε η Τουρκία να αποκτήσει καλές προθέσεις και να έρθει κοντά μας για τον κοινό σχεδιασμό της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Όλοι θα θέλαμε η Τουρκία να έχει μία συμπεριφορά ανάλογη με τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο. Αυτό προϋποθέτει, αλλαγή στάσεως από την Τουρκία. Για να έχεις καλή σχέση και συμμαχία με μία χώρα, πρώτα απ’ όλα πρέπει να την αναγνωρίσεις. Η Τουρκία ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο.

Το δεύτερο είναι το θέμα της τρομοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι το περισσότερο πετρέλαιο που διακινείται από την Daesh ( σ.σ. ISIS/ISIL) από τους τρομοκράτες, διακινείται μέσω Τουρκίας και διακινείται μέσω Τουρκίας χρηματοδοτώντας την τρομοκρατία. Θα ήταν ευχής έργο, η Τουρκία να αποφάσιζε να άλλαζε τη στάση της, να μην συνεργάζεται με την τρομοκρατία, να μην προχωρά σε πράξεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή, να εκμεταλλευτεί τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπορέσει προς δικό της οικονομικό όφελος να σταματήσει το προσφυγικό στα παράλια της Μικράς Ασίας, βεβαίως με τα ανταλλάγματα που η διεθνής κοινότητα της έχει δώσει και έτσι να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας.

Εμείς, είμαστε εδώ, με όλες τις καλές προθέσεις. Ελπίζουμε, αντί η κυβέρνηση Ερντογάν να οδηγεί την Τουρκία προς τον φονταμενταλισμό, να αποφασίσει να στρέψει το καράβι και να το οδηγήσει προς τις αξίες της Δύσης, τις αξίες του άξονα του καλού προς όφελος και των πολιτών της αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Χτύπημα από δίκτυο τρομοκρατών με θανατηφόρα όπλα στην Ευρώπη

Ειδικότερα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, σε δηλώσεις μετά την συνάντησή του Ελληνα ομόλογό του κ Πάνο Καμμένο όπου ανακοίνωσαν  αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων, αφού υπενθύμισε ότι οι διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία επιδεινώθηκαν εξαιτίας της στάσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και της κυβέρνησής του, είπε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Άγκυρας, αν θέλει να συμμετάσχει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητώντας παράλληλα από την Άγκυρα να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, δραστηριότητα για την οποία υπάρχουν στοιχεία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, και να σταματήσει να επιτρέπει τη μετανάστευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη και να παρέχει άσυλο στην Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.  

Ακόμα ο κ Γιαλόν χτυπώντας έντονα καμπανάκι κινδύνου, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στο ευρωπαϊκό έδαφος από περίπλοκο, όπως είπε,   δίκτυο τρομοκρατών με θανατηφόρα όπλα! 

Ο ''άξονας του καλού'' με Ισραήλ,Κύπρο Ισραήλ αλλά και Βουλγαρία


Εξαιρετικά ενδιαφέρον  εξάλλου αποτελεί  η αναφορά και των δυο υπουργών ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Κύπρος,  μέσα από τη συνεργασία τους, αποτελούν τον ''άξονα του καλού'', με την προοπτική  να προστεθούν σε αυτόν η Βουλγαρία και ενδεχομένως η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Στην προαναφερθείσα αυτή συνεργασία  του άξονα του καλού  υπάρχει «ανοιχτή πρόσκληση» για την Τουρκία, αρκεί η τελευταία να αλλάξει τη σημερινή της στάση, έναντι του Ισραήλ και της Κύπρου, αλλά και των ισλαμοτρομοκρατών, όπως αναφέρθηκε από τους κκ Πάνο Καμμένο και Μοσέ Γιαλόν, 

Μιλώντας για ''άξονα του καλού'' οι δυο υπουργοί είπαν ότι αυτός  ειναι εναντίον του ''άξονα του κακού''
στην ευρύτερη περιοχή που τον αποτελούν η τρομοκρατία και ο φονταμενταλισμός. 
Ο κ. Μ. Γιαλόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον δυτικό κόσμο ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη περίοδο  αποσταθεροποιήσεως στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή. «Η κυριότερη απειλή είναι η αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Όχι λόγω του Ισραήλ, ούτε ασφαλώς λόγω της Ελλάδος. Η αστάθεια αυτή προκαλείται κυρίως από την κόντρα μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, που εκφράζεται από την αντιπαράθεση Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και έχει προκαλέσει τον εμφύλιο στη Συρία, που με τη σειρά του έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας , ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Και πρόσθεσε : «Υπάρχουν κοινές προκλήσεις. «όχι έναντι συγκεκριμένων εχθρών, αλλά συγκεκριμένων εχθρικών καταστάσεων». 


Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος αφού επανέλαβε  ότι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτείται συνεργασία της διεθνούς κοινότητας και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών σχολίασε ότι είχαμε προειδοποιήσει από καιρό και είχαμε παρεξηγηθεί όταν λέγαμε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί το μέσο προώθησης της τρομοκρατίας μέσω των αθώων προσφύγων.

Η λύση για το μεταναστευτικό είναι η επιστροφή των προσφύγων στον τόπο τους και η δημιουργία συνθηκών για να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο τους επανέλαβε.

Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου συμβάλει στον έλεγχο  της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Παράλληλα  τόνισε ότι η συνεργασία Ισραήλ Κύπρου και Ελλάδας μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που γίνεται μέσω της παράνομης
διακίνησης πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων.

Ακομη ο κ.Π. Καμμένος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ,να αναγνωρίσει την Κύπρο, να αλλάξει στάση στο θέμα της τρομοκρατίας και να εκμεταλλευθεί προς τούτο τη χρηματοδότηση της ΕΕ ώστε να σταματήσει το προσφυγικό και η Μεσόγειος να μετατραπεί σε μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητος.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση που οδηγεί την Τουρκία προς το φονταμενταλισμό να στρέψει το καράβι προς τις αξίες του άξονα του καλού προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ  ο κ. Γιαλόν αφού υπενθύμισε ότι χειροτέρεψαν με ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης και σχολίασε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης αν θέλει να  συμμετάσχει στον αγώνα για την  καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η ελληνοισραηλινή στρατιωτική συνεργασία 

Στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Ισραήλ οι δυο υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη που προβλέπει  την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ άλλων, και αναλυτικότερα  τα εξής:

1) Πύκνωση των επαφών ανωτάτου επιπέδου, με δύο υπουργικές επαφές ετησίως με επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού στην Αθήνα και του Έλληνος στο Ισραήλ 
2) Αύξηση της εκπαιδεύσεως μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
3) Αύξηση των κοινών ασκήσεων. 
4) Ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
5) Συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου