Σελίδες

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Πρώτη σε επενδύσεις στην Αλβανία η Ελλάδα ενώ η Τουρκία έχει μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνηση


Παρά τα οικονομικά και χρηματοδοτικά εμπόδια, οι ελληνικές επενδύσεις αυξάνονται  τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία. Ο δείκτης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της  Ελλάδας  παρουσιάστηκε από ειδικούς του εμπορικού κλάδου .

Ο δείκτης αυτός συνοψίζει τη συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών με την Αλβανία δίνοντας ένα νέο  δυναμικό στην ανάπτυξη των επενδύσεων, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Αυτή είναι η πρώτη συστηματική καταγραφή και παρουσίαση των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων,  όπως ο τραπεζικός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, το εμπόριο, η βιομηχανία, η υγεία, η εκπαίδευση, η κατασκευή, τα οικοδομικά υλικά,  οι υπηρεσίες, το franchise  κ.λπ.

Για τον Έλληνα πρέσβη στην Αλβανία, κ Λεωνίδα Ροκανά, οι οικονομικές σχέσεις  των δύο χωρών έχουν  θετική   ανάπτυξη.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ακμάζουν και οι επενδύσεις διπλασιάζονται . Από το 2012 μέχρι το 2014, οι επιχειρήσεις που έχουν φτάσει στην Αλβανία από τότε που τοποθετήθηκα  ως Πρεσβευτής, αυξάνονται , έχοντας παράλληλα  και  αύξηση του συνολικού αριθμού των  οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, παρά τα προσωρινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε », λέει ο κ Ροκανάς.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Τίρανα εκφράζει την ετοιμότητά του «να προωθήσει τις σχέσεις, καθώς οι οικονομίες των δύο χωρών πρέπει να αυξηθούν και άλλο ,   με τους  πολίτες  να είναι αυτοί  που θα ωφεληθούν πρώτοι», τονίζει ο ίδιος.

Ο κ. Λεωνίδας Ροκανάς είναι αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα φέρει την χώρα αυτή πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλβανός αναπληρωτής Πρωθυπουργός  , Νιko  Peleshi, δήλωσε σχετικά με τις στατιστικές αλλά και την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Peleshi χαιρετίζει «το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία».

«Εάν το απόθεμα των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία ανήλθε σε 4,5 δις ευρώ στο τέλος του 2014, οι ελληνικές επενδύσεις ήταν οι μεγαλύτερες  με 1,2 δις ευρώ, ή το 26% του συνόλου. Έτσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν περισσότερη συμμετοχή  σε σχέση με άλλους επενδυτές στη χώρα μας », λέει ο κ Peleshi.

Σε ό, τι αφορά τις εμπορικές ανταλλαγές, Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση με 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, τονίζει ότι οι καλές οικονομικές σχέσεις είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για μια αρμονική συμβίωση στα Βαλκάνια.

«Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα Βαλκάνια έχει εκδηλωθεί χρόνια πριν. Σήμερα, η Ελλάδα είναι σε θέση να ανανεώσει  αυτή την επένδυση για την περιοχή, αλλά  και για την Αλβανία ακόμα πιο πολύ. Στο πλαίσιο της πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας μας, πιστεύουμε ότι η συνεχής βελτίωση των πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων είναι σαφώς προς το συμφέρον και των δύο χωρών », δήλωσε ο  Γιώργος Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ως  στόχο « την  στενή οικονομική συνεργασία με τα Τίρανα , την Ευρωπαϊκή πρόοδο της Αλβανίας, για τα οποία «εργάζεται» και η ίδια  δίνοντας συνεχή υποστήριξη».

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 600 ελληνικές επιχειρήσεις ασκούν τη δραστηριότητά τους στην Αλβανία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία αποτελούν ήδη   περισσότερο από το ¼ του συνολικού αριθμού  των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.


Η χώρα μας , με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο  1.169,41 δις ευρώ , είναι μακράν ο πρώτος επενδυτής στην Αλβανία υποστηρίζοντας σημαντικά την αλβανική οικονομία και την κοινωνία από την άποψη της ανάπτυξης, των φορολογικών εσόδων , την απασχόληση, την μεταφορά τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση και την ευημερία.

Παρόλα αυτά μεγαλύτερη επιρροή στην χώρα ασκεί η Άγκυρα , η οποία δεν επενδύει στην Αλβανία απλά αγοράζει ότι θέλει. Επίσης η Άγκυρα προωθεί μέσου της μουσουλμανικής θρησκείας και της ανταλλαγής στρατιωτικών στελεχών τις σχέσεις ασφαλείας με τα Τίρανα.

Η Άγκυρα έχει ως στόχο να καταστήσει την  χώρα  αυτή « δορυφόρο» των νέο-οθωμανικών επεκτατικών της σχεδίων. Οι περισσότεροι Αλβανοί  όμως δεν βλέπουν με  «καλό μάτι» την προσέγγιση αυτή,  διότι γνωρίζουν και κατανοούν τις προθέσεις των Τούρκων.

Τα χρονίζοντα  ζητήματα  μεταξύ της Ελλάδος και  Αλβανίας έγκειται σε δύο τομείς  , αυτής της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της  και αυτό  της άδειας για την ανεύρεση των οστών των Ελλήνων στρατιωτών  που πολέμησαν το 1940. Τα δύο αυτά θέματα είναι στάσιμα κάτι που βαρύνει σαφέστατα  την αλβανική πλευρά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου