Σελίδες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ρωσο-τουρκικές σχέσεις: «Υπάρχουν ονειροπόλοι που θέλουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία»


Στη Μόσχα, διοργανώθηκε ένα συνέδριο με θέμα «Μέση Ανατολή: από τη βία στην ασφάλεια», με πρωτοβουλία του συλλόγου «Valdai».


 Ένα από τα μέλη του,  είναι ο πρώην επικεφαλής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP, που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν. 


Ο Γιακίς είπε  στη «Gazeta.ru»,  ότι βλέπει διέξοδο στην κρίση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία και το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το ISIS.



Αναφερόμενος  στις σχέσεις της Ρωσίας και Τουρκίας,  δήλωσε ότι στο παρελθόν ήταν πολύ καλές και ότι υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθουν, αλλά προς το παρόν φαίνεται, μάλλον πρόωρο.



«Πρέπει να δώσουμε τον ανάλογο χρόνο. Ακόμη βρισκόμαστε σε ένα κλίμα θερμό. Όταν κρυώσει, οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να βρουν μια κοινή γλώσσα.  Οι Ρώσοι είναι κοντά με  τους Τούρκους, στην Τουρκία υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικτών  οικογενειών, πολλοί Ρώσοι διαμένουν μόνιμα στην Αττάλεια».



Ο ίδιος θα τονίσει ότι έχει πολλούς δεσμούς με τη Ρωσία. «Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το σύστημα των διεθνών σχέσεων, επικοινωνούν μεταξύ τους. Είχα προσκληθεί στη Μόσχα από τον στενό μου φίλο Βιτάλι Ναουμκίν (Ρώσος ιστορικός) και έχω συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φόρα. Είμαι και μέλος της ομάδας των διανοουμένων Ρωσίας- Τουρκίας που η συνάντηση της έγινε στην Αττάλεια».



Τουρκία και Συρία


Η Τουρκία είναι, βέβαια, διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά η ‘αυτοκρατορία’ έχει φύγει και εμείς έχουμε συμφωνήσει με τα σύνορα της Συρίας,  βάση της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923.

 Μια συμφωνία που ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, που προέκυψε από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Υπάρχουν, και οι ονειροπόλοι, που θέλουν να επιστρέψουν στις οθωμανικές ημέρες, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.



Το λαθραίο πετρέλαιο από την οργάνωση ISIS



Το πετρέλαιο που εξορύσσεται σε περιοχές που ελέγχονται από το ‘ισλαμικό κράτος’- θα συνεχίσει ο Τούρκος πολιτικός- πηγαίνει με μεσάζοντες στο βόρειο Ιράκ, εκεί γίνεται επεξεργασία του σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στους Κούρδους του Ιράκ.


Μετά την επεξεργασία είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποια είναι η προέλευσή του. Έτσι, εισάγεται στην Τουρκία για να καταλήξει στο Ισραήλ. Όταν το πετρέλαιο πωλείται στη μισή τιμή, πάντα υπάρχουν κάποιοι που θα το αγοράσουν…



Θα προσθέσει ότι «για να σταματήσει η διακίνησή του θα πρέπει να σταματήσει η εξόρυξή του στις περιοχές που ελέγχονται από το ‘ισλαμικό κράτος’ και αυτό πρέπει να γίνει με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας».



Να παραμείνει η Συρία



«Είμαι Τούρκος διπλωμάτης, ο οποίος πέρασε τον περισσότερο χρόνο στη Μέση Ανατολή, ήμουν τέσσερα χρόνια στη Συρία και ξέρω ότι είναι μια πολυεθνική, πολυπολιτισμική χώρα και δεν θα ήθελα να εξαφανισθεί.

« Βασικό στοιχείο είναι η ανάπτυξη της δημοκρατίας και η διατήρηση της ενότητας της Συρίας», είπε ο Γιακίς, σύμφωνα με τη ρωσική ‘Gazeta.ru’.

http://www.echedoros-a.gr/2016/02/blog-post_865.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου