Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

"Χρυσώνουν" το "χάπι" για το προσφυγικό με την αξιολόγηση

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
"Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος"  αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, καθώς "εδώ και λίγο καιρό, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει σαφώς περισσότερη κατανόηση στην Αθήνα" συνδέοντας έτσι το προσφυγικό ζήτημα με την κρίσιμη για την ελληνική οικονομία αξιολόγηση.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle «οι ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα και θα ξεκινήσουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει πως διαπιστώνεται μια αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.

"Εδώ και λίγο καιρό η γερμανική κυβέρνηση δείχνει σαφώς περισσότερη κατανόηση όσον αφορά την Αθήνα."

Έτσι τονίζεται ότι "η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα καταβάλλει προσπάθειες να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις."

Το ότι οι ελεγκτές δέχονται τώρα να επιστρέψουν στην Αθήνα «είναι ήδη μια επιτυχία που ακούγεται από το Βερολίνο», καταλήγει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται για μια Σύνοδο που θα αποφασίσει να κλείσει τις «πόρτες» στους πρόσφυγες.

"Η Ευρώπη, θα βοηθήσει στην εξεύρεση μιας λογικής και ανθρωπιστικής λύσης, οι πρόσφυγες χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας".

«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας». «Έχω κατανόηση γι' αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα». 

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ νωρίτερα δήλωσε ότι "υπάρχει μεγάλη ανάγκη να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος καθώς δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε".

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, «ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια "βιώσιμη λύση" από κοινού με την Τουρκία».

«Οι πρόσφυγες πρέπει να συγκεντρωθούν κοντά στην χώρα προέλευσης», τόνισε και υπογράμμισε ότι "οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ένωσης θέλουν να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση."

"Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια του προσφυγικού, επιθυμούμε πολυμερή και όχι διμερή λύση θα χρειαστούν κάποιες ώρες μέχρι η Σύνοδος να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα."

Aυτά βέβαια είναι περισσότερο ευχολόγια καθώς στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε πριν από λίγο σε δημοσιογράφους: «Το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση» αναγνωρίζοντας το τετελεσμένο για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει βγει και το προσχέδιο της ανακοίνωσης

Ουσιαστικά αναμένεται να ανακοινωθεί η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot. 

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας: «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed».

Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν για την Τουρκία και τις υποχρεώσεις της λίγη σημασία έχουν. Δεν είναι τυχαίο που ξαφνικά οι δανειστές δέχονται να συζητήσουν επί της αξιολόγησης.
Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό εάν η Τουρκία δεν συμφωνήσει (και δεν θα συμφωνήσει) καθώς ξέρει ότι αυτή έχει το "πάνω χέρι" και δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ γι'αυτό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου