Η μία χώρα μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης ενώ η άλλη μετατράπηκε από «οικονομικό θαύμα» στον «νέο ασθενή της Ευρώπης». Ενώ και οι δύο μοιράζονται αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν τα δεσμά του ενιαίου νομίσματος, οι επιδόσεις της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας μετά την οικονομική κρίση δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικές.
Ύστερα από τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 7,8% το 2015, ο Κέλτικος Τίγρης αναμένεται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό στην ευρωζώνη φέτος – 4,7% - σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.
Η Φινλανδία, από την άλλη, συνεχίζει να απογοητεύει. Παραμένοντας χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης από το 2012, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,5% φέτος, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης έπειτα απ' αυτόν της Ελλάδας.
Η κατάρρευση των δραστηριοτήτων καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων της Nokia και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία χάρτου της χώρας συχνά αναφέρονται ως οι αιτίες για τις δυσκολίες της Φινλανδίας. Ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s αφαίρεσε από τη σκανδιναβική χώρα την αξιολόγηση ΑΑΑ ενώ αντίστοιχα αναβάθμισε αυτή της Ιρλανδίας.
Οι ευρωσκεπτικιστές της Φινλανδίας υποστηρίζουν ότι η χώρα τους θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση εάν της επιτρεπόταν να ενισχύσει τις εξαγωγές μέσω μιας υποτίμησης. Μια σύγκριση με την Ιρλανδία δείχνει ότι σημασία έχει αυτό που πουλάς – και σε ποιες αγορές. Ενώ η Ιρλανδία βασίζεται στις εξαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών και φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, η Φινλανδία αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς η Ρωσία, που κάποτε ήταν μια από τις μεγαλύτερες αγορές για τις φινλανδικές εξαγωγές, βρίσκεται σε ύφεση.
Η Ιρλανδία, σε αντίθεση με την Φινλανδία, έχει επίσης χρησιμοποιήσει τον φορολογικό κώδικα για να πείσει μεγάλες πολυεθνικές, όπως την Facebook, την Apple, την Google και την Pfizer, να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί. Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στη Φινλανδία είναι στο 20% ενώ στην Ιρλανδία στο 12,5%, ένας από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη.
Η φινλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ευθύνεται επίσης για την αύξηση της ανεργίας, που έφθασε πέρυσι στο 9,4%, συγκριτικά με 7,7% το 2012. Η λύση που φαίνεται να προτιμά είναι η μείωση του εργατικού κόστους. Σύμφωνα, πάντως, με κατάταξη του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, η Φινλανδία συνεχίζει να είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες στον κόσμο, ενώ η Ιρλανδία έχει προβάδισμα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου