Σελίδες

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Η Ελληνική οικονομία, ο απρόβλεπτος Τσίπρας και το ΔΝΤ συνθέτουν ένα άκρως «εκρηκτικό» μίγμα λένε οι Αμερικανοί


Οι  ΗΠΑ  παρεμβαίνουν στο ελληνικό πρόβλημα ζητώντας από τις  χώρες της Ευρώπης να τιμήσουν  τις δεσμεύσεις τους  για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας , δήλωσε  ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει ο διεθνής τύπος.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη σημασία της δομής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρώπη και συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας», ανακοίνωσε  η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ  ‘τόνισε τη σημασία που έχει για την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και πρόσθεσε την  ανάγκη για  επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με  όλα τα μέρη να επιδεικνύουν  ευελιξία».


Εντωμεταξύ ο Gianni Pittella, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε  στο πρακτορείο ειδήσεων Euractiv.com, ότι το ΔΝΤ και τα ‘ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΓΕΡΑΚΙΑ ‘  θέλουν  νεκρό  τον ασθενή που ονομάζεται Ελλάδα. Οι ίδιοι εξακολουθούν να θέλουν ένα Grexit, αλλά οι Ευρωπαίοι  σοσιαλιστές λένε «mi passerano» [δεν θα περάσει],

«Η κατάσταση με την Ελλάδα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ενώ . φαίνεται να υπάρχουν  μεγάλα ερωτηματικά  γύρω από το ρόλο του ΔΝΤ, και τα παιχνίδια που έχει παίξει, συμπεριλαμβανομένων  των ιδεολογικών  επιθέσεων εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μία πλευρά, το ΔΝΤ, από την άλλη, τα γερμανικά γεράκια  στυλ  Σόιμπλε λ,   χρησιμοποιούν ακατάλληλα όπλα για να καταστρέψουν  μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό όσο  και τον  χρηματοπιστωτικό τομέα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα μια τεράστια κρίση  προσφύγων.

Είναι λάθος, είναι άδικο, είναι  πολύ άδικο να κραδαίνουν την απειλή ενός  Grexit. Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να συμβαδίσει με τις δεσμεύσεις της με την ΕΕ. Ζητούν  από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα, τα οποία ισοδυναμούν με μεγάλες θυσίες για τους πολίτες, για την κοινωνική τους κατάσταση, ξεχνώντας ότι αυτή η χώρα ζει  για χρόνια  με  δάκρυα και  αίμα. (Ακόμη) ζητούν περισσότερη λιτότητα από έναν ασθενή που είναι τόσο αποδυναμωμένος, διότι θέλουν τον  ασθενή νεκρό, θέλουν Grexit, επειδή δεν πέτυχαν  πέρυσι τα σχέδια τους , αλλά εμείς  λέμε «Mi passerano» [δεν θα περάσει]. Mi passerano! ».

Ο Ιταλός όμως πολιτικός φοβάται ότι μετά την Ελλάδα , η χώρα του η Ιταλία και η Πορτογαλία θα αποτελέσουν στόχο τω ‘’γερακιών‘‘ που θέλουν να εξαπλώσουν μια ιδιότυπη ‘χούντα‘ στην Ευρώπη και έχει δίκιο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis , σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα συζήτησε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη. Μέσα σε αυτά συζητήθηκε η  αξιολόγηση  του επενδυτικού επιπέδου  της Πορτογαλίας, αναφέρει  το πρκατορείο ειδήσεων  bloomberg.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα ορισμένων ιταλικών τραπεζών, τονίζοντας ότι ένα  ball in  είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ,  είναι πλήρως ιδιωτική πρωτοβουλία που δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση». Είμαστε σε μια φάση διαβούλευσης με τις ιταλικές αρχές, αλλά και η δική μας εκτίμηση είναι ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων‘, δήλωσε ο  ίδιος. Στην ουσία όμως ‘‘αχνοφαίνεται‘‘ ένα τεράστιο τραπεζικό τσουνάμι‘  σε όλη την Ευρώπη από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια .

Για  αυτό και το ζήτημα της Ελλάδος για μια φορά ακόμη αποτελεί πρωτεύον θέμα της ΕΕ. Διότι πολύ απλά εάν ‘‘σκάσει¨  το ελληνικό πρόβλημα θα κινδυνεύσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ, που είναι ήδη λίγο πριν την κατάρρευση.

Η αμερικανική έγκυρη εφημερίδα WALL STREET JOURNAL , γράφει σήμερα ότι το  ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχτεί την προσφορά της  Ελλάδος για μέτρα 5,4 δις ευρώ , με σκοπό να τακτοποιηθούν  όλες οι  δημόσιες δαπάνες, σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός  είναι εκτός στόχου, χωρίς όμως την ανάγκη επιβολής όμως των επιπλέον  περικοπών ύψους 3,6 δις ευρώ  σε πολιτικά ευαίσθητους τομείς όπως είναι οι συντάξεις.

Αυτό  θα μπορούσε να είναι μια συμβιβαστική λύση πάρα πολύ μακριά από τα μέτρα που ποτείνει το  ΔΝΤ, το οποίο πιστεύει ότι έχει ήδη εκτεθεί σε πολύ μεγάλο  κίνδυνο  από το πρόγραμμα στην   Ελλάδα και την στάση της  Γερμανίας.

Το ΔΝΤ δεν  είναι κάτω από μεγάλη πίεση με σκοπό να επιτευχθεί η συμφωνία, και  πολλοί αξιωματούχοι του Ταμείου  θα ήταν ανακουφισμένοι  αν δεν ελάμβαναν  μέρος στην ελληνική διάσωση πια. Η Ελλάδα για αυτούς δεν ήταν μια ευχάριστη εμπειρία.

Η Γερμανία θα μπορούσε να υποστηρίξει μια συμβιβαστική πρόταση  στην Ελλάδα, και να άρει την  συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εδώ και  έξι χρόνια τονίζει στο  κοινοβούλιο και στους Γερμανούς   ότι το ελληνικό σχέδιο διάσωσης είναι αξιόπιστο μόνο αν το ΔΝΤ είναι επί του προγράμματος . Το Βερολίνο δεν εμπιστεύεται την Επιτροπή που εδρεύει στις Βρυξέλλες για να αστυνομεύσει αυστηρά το σχέδιο διάσωσης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου