Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη αυτό το καλοκαίρι, την ίδια στιγμή που οι Βρετανοί pol;itew ua ψηφίζουν για την ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ στο επερχόμενο δημοψήφισμα, σύμφωνα με διεθνείς οικονομολόγους.
Στην ουσία πιστοποιούν το «σενάριο» των WIKELEAKS και των υποκλαπέντων συνομιλιών του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πωλ Τόμσεν και της επικεφαλής του ταμείου στην Ελλάδα κ. Βελκουλέσκου.
Η αβεβαιότητα της ψηφοφορίας στην Βρετανία και το ενδεχόμενο μιας πιθανής εξόδου από την ΕΕ θα επιφέρει αφόρητη πίεση στα ήδη ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, σε μια εποχή που η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την εισροή των μεταναστών λόγω της αναταραχής στην Μέση Ανατολή και την Αφρική, αναφέρει έκθεση του Economist Intelligence Unit.
Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα να αναγκαστεί να αποχωρίσει από την ευρωζώνη σε κάποιο χρονικό σημείο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά σε περίπτωση που το πράξει πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρώντας από την ΕΕ τον Ιούνιο, τότε το GREXIT θα μπορούσε να συμβεί πολύ νωρίτερα.
Η Ελλάδα ευρίσκεται ήδη κάτω από την τεράστια πίεση του αποκαλούμενου Brexit και όλα «κρέμονται σε μία κλωστή κυριολεκτικά».
Η χώρα έχει να πληρώσει μεγάλες δόσεις το καλοκαίρι, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε το πρόγραμμα του Ιουλίου του 2015 στην Ελλάδα είναι «αργές » και απίθανο να αποδώσουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0.3 της εκατό πέρυσι, ενώ η επίσημη ανεργία ανέρχεται στο 24 της εκατό , καθώς και η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ έχει ανέλθει στο 171 της εκατό.
«Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε πιθανότατα να χειριστεί ταυτόχρονα ένα Brexit και ένα Grexit ενώ έχουμε κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης», τονίζει με περίσκεψη η έκθεση, με τίτλο «Η Ευρώπη κινδυνεύει όντως ευρισκόμενη στα όρια της».
Αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι αδύνατο και θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τα μέσα του 2016, όταν πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το αν πρέπει η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.
Μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση του κύματος των μεταναστών στις ελληνικές ακτές θα ασκήσει υπέρογκα μεγάλες πιέσεις στην ήδη προβληματική οικονομία.
Η περίφημη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα, ενώ οι μετανάστες που φθάνουν παράνομα για οικονομικούς λόγους και μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία, αποτελούν έναν πολύ μικρό αριθμό επί του συνόλου των εισερχόντων στην Ελλάδα .
«Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην υποδοχή των μεταναστών, στα αιτήματα ασύλου , στην επεξεργασία τους και την επιστροφή τους στην Τουρκία», αναφέρει η έκθεση.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι στα μαχαίρια με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τους όρους της τελευταίας συμφωνίας, ενόψει της αποπληρωμής των ομολόγων τον Ιούλιο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου