Σελίδες

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Financial Times: Γιατί αντιδρά η Ελλάδα;


Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αντέδρασε επιθετικά στις διαρροές του WikiLeaks, όμως σύμφωνα με τους Financial Times, ο P. Thomsen επί της ουσίας …προσπαθεί να προωθήσει αυτά που και ο Αλ. Τσίπρας θέλει!

Σύμφωνα με την πρώτη…«ανάγνωση» αυτών που έχουν συμβεί από το πρωί, με τη διαρροή της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Poul Thomsen με την επικεφαλής της αποστολής Delia Velculescu και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Iva Petrova , που δημοσίευσε ο ιστότοπος WikiLeaks, οι Financial Times τονίζουν ότι ο Thomsen δείχνει την ανησυχία του για πιθανές καθυστερήσεις της εξεύρεσης λύσης στην ελληνική αξιολόγηση, γιατί όσο πλησιάζουμε στην ώρα του δημοψηφίσματος για το Brexit η κατάσταση θα περιπλέκεται για τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με τη συνομιλία που δημοσιεύει το WikiLeaks, το ΔΝΤ σκοπεύει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ την ίδια ώρα φαίνονται διστακτικοί για την επιστροφή τους στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως η απειλή αυτή είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα «σημείο απόφασης», πείθοντας την γερμανίδα καγκελάριο Αngela Merkelγια το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και την Ελλάδα να αποδεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ για τις συντάξεις και τα εργασιακά.


Eπίσης το έγγραφο του WikiLeaks αναφέρει πως η Velculescu δήλωσε ότι «αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως (η Ελλάδα) υποχώρησε λίγο τόσο στην φορολογική μεταρρύθμιση όσο και στο αφορολόγητο και τις επικουρικές συντάξεις».

Ο Paul Thomsen εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Αngela Merkel, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί. Ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ζήτημα των προσφύγων.
Μετά από όλα αυτά, οι Financial Times τονίζουν ότι αν και θετικά διακείμενος ο Thomsen στους στόχους της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλαδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», όπως τόνισε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συμμετέχει στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με υπουργούς και συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου