«Η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη αναφορικά με το χρέος, η οποία είχε επιτυχημένη έκβαση. Πέτυχε έναν σαφή και δεσμευτικό οδικό χάρτη για το χρέος, σε αντίθεση με τα ευχολόγια που είχε αποδεχθεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με συγκεκριμένα μέτρα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, βάζοντας τέλος στα σχέδια αποσταθεροποίησης».
Αυτό τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», και σημειώνει: «Εμείς δεν πουλάμε success story, όπως ο κ. Σαμαράς. Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που περνά η κοινωνία και αγωνιζόμαστε, ακριβώς, για την ανακούφιση όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση». Υπογραμμίζει ως προς αυτό ότι «η επέκταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κάτι που σημαίνει ότι 6 εκ. Ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ίδιο ή μικρότερο ΕΝΦΙΑ, αλλά, κυρίως, η μάχη που έδωσε η κυβέρνηση για να μην περικοπούν συντάξεις, δείχνουν έμπρακτα την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφορικά με το πώς μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, επισημαίνει ότι με τα χρήματα που θα εκταμιευθούν ως το Φθινόπωρο, θα αρχίσουν να πληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες, κάτι που αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Αναφέρει ειδικότερα ότι στην αγορά θα «πέσουν» 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή 700 εκατ. το μήνα και ότι για τα επόμενα σχεδόν είκοσι χρόνια θα έχουμε συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ. Τονίζει ότι «κυρίως, όμως, με το τέλος της αξιολόγησης, λήγει και μια περίοδος αβεβαιότητας" και υπογραμμίζει ότι "δεν μιλάμε για μια επίπλαστη ανάπτυξη, όπως αυτή που είχαμε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», αλλά και ότι «για εμάς, μια ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, για λίγους κι «εκλεκτούς» δεν έχει κανένα νόημα».
Σε σχετική ερώτηση, η κ. Σβίγκου σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει μέσα σε ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη», ότι «ήταν και παραμένει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αποστολή του οποίου είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδυνάμων, των ασθενέστερων, των αποκλεισμένων» και πως «η μόνη διεύρυνση που μας ενδιαφέρει, και για την οποία παλεύουμε καθημερινά, είναι προς αυτή την κατεύθυνση».
Σχετικά με το Συνέδριο, αναφέρει ότι σε επόμενη συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα αποφασίσει για την ημερομηνία του συνεδρίου και πως "το συνέδριο έρχεται να κάνει ένα σοβαρό απολογισμό όλης της προηγούμενης περιόδου και να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα της συγκυρίας, με κυρίαρχο αυτό της στρατηγικής για την Ευρώπη και του αριστερού υποδείγματος διακυβέρνησης". «Θέλουμε», τονίζει, «ένα συνέδριο ουσίας και όχι «χειροκροτητών», ανοιχτό στην κοινωνία και τις ζωντανές διεργασίες της».
«Η Ελλάδα έχει προβάλει το πρόσωπο της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας, της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού», τονίζει με αφορμή την Ειδομένη και την εκκένωσή της. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι πρωτίστως για το καλό των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κατατρεγμένοι άνθρωποι να παραμένουν σε άθλιες συνθήκες. Επισημαίνει ότι μόλις σε δύο μήνες δημιουργήθηκαν πάνω από 40.000 θέσεις φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, «γεγονός το οποίο διαψεύδει έμπρακτα τα απαξιωτικά σχόλια περί της ανεπάρκειας ή της δυσλειτουργίας του κράτους».
Υπογραμμίζει πως το σημαντικό είναι ότι η επιχείρηση μεταφοράς όλων αυτών των ανθρώπων από την Ειδομένη γίνεται με ειρηνικό τρόπο, χωρίς οποιαδήποτε χρήση βίας, ενώ απαντώντας σε όσους σχολιάζουν περί καθυστέρησης, τους παρότρυνε να πληροφορηθούν τι γίνεται στη Γαλλία, στην περιοχή του Καλαί, όπου υπάρχει ένας αντίστοιχος άτυπος καταυλισμός για πολύ περισσότερο χρόνο, κι ακόμα και τώρα η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί.
Όσον αφορά στο ζήτημα με τους παράτυπους τίτλους σπουδών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «το ζήτημα θα έπρεπε να έχει λήξει εδώ και καιρό, αλλά για 9 ολόκληρα χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έγινε απολύτως τίποτα». Επισημαίνει ότι οι υπουργοί Παιδείας, τόσο ο Αρ. Μπαλτάς όσο κι ο Ν. Φίλης, «από την πρώτη στιγμή έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του συγκεκριμένου σκοτεινού ζητήματος, κάτι που θα γίνει άμεσα, με βάση την πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με νόμο της κ. Γιαννάκου». «Αντί λοιπόν να μας κατηγορεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για τα σκάνδαλα που κουκούλωσαν και τη δημόσια διοίκηση που έφτιαξαν, καλύτερα να σιωπήσουν ή να απευθυνθούν στην πρώην υπουργό κ. Γιαννάκου για διευκρινίσεις, τονίζει η Ρ. Σβίγκου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου