Σελίδες

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Guardian: «Τα παιδιά της Ειδομένης στο έλεος των διακινητών»


Πριν εξαφανιστεί, ο Κουσάι έλεγε ότι θα επιστρέψει στη Συρία. Οι τζιχαντιστές, οι συνοριοφύλακες της Τουρκίας με το χέρι στη σκανδάλη και το κατεστραμμένο Χαλέπι φάνταζαν καλύτερα από την αναμονή για το άνοιγμα των συνόρων.

Το 16χρονο αδύνατο αγόρι ήλπιζε να φτάσει στη Γερμανία, όπου βρίσκεται ο αδελφός του, επί δύο μήνες ήταν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης και προσευχόταν να ανοίξουν τα σύνορα. Περίπου στις 7 το πρωί της περασμένης Τρίτης, γράφει ο Guardian, μάζεψε γρήγορα τη σκηνή του και έφυγε μόνος του. Κανείς δεν έχει μάθει νέα του από τότε.

Είναι ένας από τους εκατοντάδες ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη μετά από το κλείσιμο των συνόρων και η βρετανική εφημερίδα έστρεψε την προσοχή σε αυτά τα παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στην κατάσταση. «Αν καταγραφούν επίσημα από τις ελληνικές αρχές, θα τα πάρει η αστυνομία. Αναφορές παρατεταμένης κράτησης και καταγγελίες για κακή αντιμετώπιση είναι συχνές. Αν επιλέξουν να μπουν στην ΠΓΔΜ παράνομα, ρισκάρουν να τα χτυπήσουν άσχημα οι συνοριοφύλακες», γράφει ο Guardian.

Το δημοσίευμα εστιάζει στους κινδύνους που κρύβει η ζωή στον καταυλισμό της Ειδομένης. «Τα συνδικάτα του εγκλήματος κυριαρχούν με εκβιασμούς και την απειλή της βίας. Οι διακινητές δουλεύουν με απόλυτη ασυδοσία. Πολλά από τα ασυνόδευτα παιδιά παιδιά απλά εξαφανίζονται, σύμφωνα με εθελοντές που εργάζονται εκεί. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πού έχουν καταλήξει πολλά από αυτά ή με ποιον βρίσκονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάποια παιδιά τα πιάνουν οι αστυνομικοί ή οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ και τα περνούν με το ζόρι πίσω στην Ελλάδα, από ένα μικρό άνοιγμα στον φράχτη των συνόρων. Ο Μουνίρ, ένας 15χρονος από το Αφγανιστάν, περιέγραψε στον Guardian πως τον καθήλωσε στο έδαφος ένας αστυνομικός της ΠΓΔΜ πριν από μία εβδομάδα και τον χτύπησε με γκλομπ τόσο άγρια, που του έσπασε το χέρι.

Ενας άλλος, ο 17χρονος Αχμέντ έφτασε λίγο πιο μακριά. Ο ανήλικος Σύρος μπήκε στην ΠΔΓΜ και πέρασε τα βουνά, αλλά μετά από μερικές ώρες τον εντόπισε η αστυνομία και τον γύρισε πίσω. «Θα συνεχίσω να προσπαθώ», λέει ο Αχμέντ, που ελπίζει να φτάσει στη Σουηδία όπου βρίσκεται ο αδελφός της μητέρας του από πέρυσι.

Στις συζητήσεις τους, αυτά τα ανήλικα προσφυγόπουλα μιλούν με τρόμο για την ΠΓΔΜ, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Οι φήμες περιλαμβάνουν μαρτυρίες προσφύγων που κρατούσαν μέσα σε λακκούβες και τους χτυπούσαν με taser, μία τεχνική που επιτρέπει τον βασανισμό χωρίς να μείνουν σημάδια, όπως αναφέρει. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για σκυλιά που σύμφωνα με τις φήμες έχουν εκπαιδευθεί για να κατασπαράσσουν πρόσφυγες και διηγήσεις για τους «κεφαλοκυνηγούς», τους πολίτες που ψάχνουν πρόσφυγες.

Ο Μουνίρ περιέγραψε πώς περπατούσε για τέσσερις ημέρες, ακολουθώντας έναν Πακιστανό διακινητή που τον είχε πληρώσει με 2.000 λίρες για να τον οδηγήσει στην Ουγγαρία. «Περπατούσαμε τη νύχτα, μέναμε ακίνητοι και κοιμόμασταν την ημέρα. Εβρεχε διαρκώς και έκανε κρύο». Τελικά τον εντόπισαν, ενώ κοιμόταν κάτω από ένα δέντρο, μόλις 10 μίλια από τα σύνορα με τη Σερβία.

«Ενας αστυνομικός με ξύπνησε και άρχισε να με χτυπάει», λέει ο 15χρονος για την περιπέτειά του στην ΠΓΔΜ. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αστυνομικός του πήρε τα υπόλοιπα χρήματα που είχε- 25 λίρες- του έσκισε τα έγγραφα και τον γύρισε στην Ειδομένη. Ο διακινητής δεν συνελήφθη.

«Οι διακινητές δουλεύουν χωρίς περιορισμούς μέσα στον καταυλισμό. Οι χρεώσεις τους είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή οι φτηνότερες συμφωνίες με έναν οδηγό είναι 630 λίρες για τη Σερβία, 1.900 λίρες για την Αυστρία ή τη Γερμανία και το μεγαλύτερο πακέτο- αξίας 2.750 λιρών- που περιλαμβάνει πλαστά έγγραφα και την ευκαιρία για απευθείας πτήση προς τη Γαλλία, τη Σουηδία ή τη Γερμανία. Οι διακινητές μπορούν εύκολα να εντοπιστούν στον εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, να παζαρεύουν με πρόσφυγες», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό, οι νεαροί έχουν μάθει να φοβούνται. «Πολλοί ενήλικες λέγεται ότι κουβαλούν μαχαίρια. Τα μαχαιρώματα είναι συχνά, λένε οι εθελοντές. Το βράδυ, πολλές φορές το κλίμα είναι τεταμένο. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως στον καταυλισμό μπορεί να μπει όποιος θέλει. Μία ομάδα 60 Σύρων λέγεται ότι είναι η κυρίαρχη εγκληματική δύναμη αυτή τη στιγμή, κάνοντας εκβιασμούς με φαινομενική ασυδοσία. Αν και η ελληνική αστυνομία είναι παρούσα, σπάνια παρεμβαίνει, σύμφωνα με εκείνους που παρακολουθούν τον καταυλισμό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η τελευταία φήμη στην Ειδομένη είναι ότι σύντομα θα κλείσει ο καταυλισμός. Πολλοί από τους ασυνόδευτους ανήλικους ήδη σχεδιάζουν να φύγουν, πεπεισμένοι ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για πάντα. Για άλλους, αυτή η αβεβαιότητα προκαλεί αυτοκτονικές σκέψεις. «Αισθάνομαι τόσο άσχημα, που θέλω να πεθάνω. Δεν μπορώ να περιμένω άλλο εδώ», είπε ο Μουσάμπ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου