Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Η καρατόμηση των μισών ανωτάτων αξιωματικών των τουρκικών ΕΔ από τον Ερντογάν και οι πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, μετά το πραξικόπημα, ξηλώνει όλη την ιεραρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις και επιχειρεί να προάγει αξιωματικούς... της εμπιστοσύνης του. Αυτό δημιουργεί μια έκρυθμη κατάσταση και μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς η νέα ηγεσία ίσως για να εδραιωθεί επιχειρήσει να ανεβάσει την ένταση στο Αιγαίο. 

Το “λεπίδι” που έχει ρίξει ο Ερντογάν δημιουργεί ακόμη και δυσκολίες στη σύγκλιση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, με τον οποίο συμπροεδρεύει, ενώ πολλά στελέχη έχουν συλληφθεί για συμμετοχή ή εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα, 133 από τους 358 ανώτατους αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα κριθούν στο επικείμενο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και για τους 135 από τους συνολικά 140 συνταγματάρχες που είναι υπό προαγωγή, υπάρχουν στοιχεία συμμετοχής τους στο πραξικόπημα ή στην οργάνωση του Γκιουλέν, ή άλλα επιβαρυντικά στοιχεία στους φακέλους τους, που τους καθιστούν ύποπτους να αναλάβουν διοικητικές θέσεις.

Αν μαζί με τα πιο πάνω στοιχεία συνυπολογιστεί το γεγονός των βασανισμών και προπηλακισμών που δέχονται ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί που συνελήφθησαν για συμμετοχή στο πραξικόπημα και οι συνεχιζόμενες “εισβολές” της τουρκικής Αστυνομίας με τεθωρακισμένα οχήματα σε στρατιωτικές βάσεις με στόχο επίσης νέες συλλήψεις, τότε είναι προφανές πώς στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει κλίμα διάλυσης.

Ή μάλλον ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι αυτό που θέλει να τις “διαλύσει” με τη σημερινή τους μορφή για να επιχειρήσει να τις ελέγξει. Κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν την πολύ ισχυρή Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής να περνάει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών και του ΓΕΕΘΑ στο υπουργείο Άμυνας.

Οι συνεχείς καρατομήσεις και οι αλλαγές που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος παρακολουθούνται από ελληνικής πλευράς με ιδιαίτερη προσοχή. Κι αυτό για δύο πολύ βασικούς λόγους. Πρώτον να διαπιστωθεί ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για την ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας και ποιο είναι το... βιογραφικό τους. Είναι οπαδοί της έντασης με την Ελλάδα ή είναι πιο μετριοπαθείς.

Ο δεύτερος λόγος, που είναι συνέχεια του πρώτου, είναι τι γραμμή θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου θεωρούν πώς δεδομένης της κατάστασης οι νέοι στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι θα επιχειρήσουν να επιβάλουν την τακτική τους και να εδραιωθούν στο Στράτευμα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου