Σελίδες

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η Κ.Καρντάσιαν »τα βάζει» ανοιχτά με τον Ερντογάν και παρεμβαίνει υπέρ της αναγνώρισης της σφαγής 1,5 εκατ. Αρμενίων


Νέος πονοκέφαλος για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγους μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων να αποκτά νέα δυναμική στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και στα πανίσχυρα social media.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να συνέλαβε τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, ως φαίνεται όμως έχει να αντιμετωπίσει έναν νέο αντίπαλο, με μεγαλύτερη μάλιστα επιρροή από τους επίορκους στρατηγούς του, ο οποίος μάλιστα απειλεί τα συμφέροντα της γείτονος. Η καινούρια απειλή ακούει στο όνομα Κιμ Καρντάσιαν, που τα βάζει ανοιχτά πλέον με την τουρκική προπαγάνδα, με όπλο τις αφοπλιστικά πληθωρικές καμπύλες της, οι οποίες όχι μόνο αυξάνουν τα κέρδη της οικογενειακής βιομηχανίας θεάματος, αλλά της εξασφαλίζουν και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα ώστε να παρεμβαίνει εσχάτως πολιτικά υπέρ της αναγνώρισης της σφαγής 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1915.

Κάθε προκλητική εμφάνισή της κάνει τον γύρο του κόσμου και κάθε ανάρτησή της γίνεται αμέσως viral από τα 83 εκατομμύρια followers της στα κοινωνικά δίκτυα. Η Κιμ είναι μια εκατομμυριούχος τηλεπερσόνα, αλλά και μια 35χρονη αρμενικής καταγωγής με το υπερόπλο της επικοινωνίας ανά χείρας, το οποίο δεν δίστασε να τραβήξει κατά της Τουρκίας την περασμένη Κυριακή. Με ολοσέλιδη πληρωμένη καταχώρηση στη μεγαλύτερη εφημερίδα των ΗΠΑ, τους «New York Times», άφησε για λίγο το αποκαλυπτικό lifestyle και παρέδωσε μαθήματα Ιστορίας στην αμερικανική και διεθνή κοινή γνώμη ζητώντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική κυβέρνηση, επιρρίπτοντας βαριές ιστορικές ευθύνες στην Τουρκία. Η κίνησή της αυτή έπαιξε πολύ ψηλά σε όλα τα αμερικανικά δίκτυα, αναπαράχθηκε στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης στην κατηγορία «πολιτική», ίσως για πρώτη φορά για την ίδια, προβληματίζοντας έντονα το αμερικανικό φιλοτουρκικό λόμπι που δραστηριοποιείται παρασκηνιακά και έντονα στην αποτροπή μιας μελλοντικής αναγνώρισης της γενοκτονίας από τον αμερικανικό παράγοντα αλλά και την Αγκυρα.


Με τον τίτλο «Δεν επιτρέπονται αρνητές της Γενοκτονίας» η Κιμ Καρντάσιαν, μέσω των «New York Times», δίνει τη δική της σκληρή απάντηση σε επίσης ολοσέλιδη καταχώρηση φιλοτουρκικής οργάνωσης στην εφημερίδα «Wall Street Journal», τον περασμένο Απρίλιο και μάλιστα την Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας. «Η αλήθεια οδηγεί στην ειρήνη», ήταν το σύνθημα της οργάνωσης «Fact Check Armenia», που εξισώνει σφαγείς και θύματα της περιόδου του 1915 προπαγανδίζοντας ως ιστορική αλήθεια την εκδοχή της τουρκικής πλευράς, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται τον όρο «γενοκτονία», ισχυριζόμενη ότι τα γεγονότα αυτά τελέστηκαν σε συνθήκες πολέμου με εκατέρωθεν απώλειες. «Τα ψέματα κάνουν καλούς τίτλους, οι καλοί τίτλοι κάνουν σπουδαία πρωτοσέλιδα και τα σπουδαία πρωτοσέλιδα φέρνουν πωλήσεις περιοδικών. Αλλά όταν άκουσα για αυτή την ολοσέλιδη διαφήμιση των αρνητών της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη “Wall Street Journal” δεν μπορούσα να το αφήσω να περάσει έτσι», γράφει η διάσημη τηλεπερσόνα.

Η ίδια χαρακτηρίζει, στο κείμενό της, που συνοδεύεται από την υπογραφή της και τις ευχαριστίες της αρμενικής κοινότητας για τη συμβολή της στην προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας, «ανησυχητική» και «επικίνδυνη» τη δημοσίευση της «Wall Street Journal», καθώς, όπως σημειώνει, προωθεί μια εκδοχή που παραποιεί την ιστορική αλήθεια, αποκαλώντας παράλληλα «αισχρό» και «απαράδεκτο» το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ίδια, η εφημερίδα εξασφάλισε οικονομικό κέρδος από μία τέτοια δημοσίευση. Ολοκληρώνει την παρέμβασή της στους «New York Times», που έχει προκαλέσει αίσθηση, ως εξής: «Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι αν η Τουρκία είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και είχε τιμωρηθεί για όσα είχε κάνει, το Ολοκαύτωμα μπορεί να μην είχε συμβεί. Το 1939, μια εβδομάδα πριν από τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία, ο Χίτλερ είπε: “Ποιος, άλλωστε, μιλάει σήμερα για την εξόντωση των Αρμενίων;”. Εμείς το κάνουμε. Εμείς πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό μέχρι να αναγνωριστεί από την κυβέρνησή μας, διότι όταν αρνούμαστε το παρελθόν μας θέτουμε σε κίνδυνο το μέλλον μας… Πρέπει να τιμούμε την αλήθεια στην Ιστορία μας έτσι ώστε να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας». Τους ίδιους βαρείς χαρακτηρισμούς είχε χρησιμοποιήσει εις βάρος της «Wall Street Journal» και κατά την άμεση διαδικτυακή αντίδρασή της μετά την επίμαχη δημοσίευσή της στις 24 Απριλίου 2016 ασκώντας σφοδρή κριτική, δηλώνοντας παρούσα στην προσπάθεια αναγνώρισης: «Σήμερα είναι ο 101ος χρόνος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα μνήμης για μένα και όλους τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι σαν ένα και να βοηθήσουμε να αναγνωριστεί η γενοκτονία».


Μετά τους πραξικοπηματίες, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει και την πληθωρική Κιμ Καρντάσιαν


Η Κιμ Καρντάσιαν με τις αδελφές της αποτίουν φόρο τιμής στους σφαγιασθέντες προγόνους τους στην πρωτεύουσα της Αρμενίας

Στο μεταξύ, το πρώτο επίσημο επεισόδιο στην κόντρα της Κιμ Καρντάσιαν με την τουρκική πλευρά έλαβε χώρα το 2011. Αφορμή υπήρξε η κυκλοφορία της τουρκικής έκδοσης του περιοδικού «Cosmopolitan» με εξώφυλλο την εκρηκτική Κιμ φορώντας ένα στράπλες μίνι φόρεμα την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Το γεγονός ότι αγνοήθηκε η αρμενική καταγωγή της, δημιουργώντας λανθασμένους συνειρμούς, εξόργισε την 30χρονη τότε καλλονή, πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο τεύχος θα ήταν το πρώτο που θα κυκλοφορούσε στην Αρμενία με την ίδια στο εξώφυλλο να σφραγίζει τη συνεργασία του με τη χώρα καταγωγής της. Για μία ακόμη φορά η Κιμ Καρντάσιαν θα εστιάσει στις ρίζες της δηλώνοντας εκείνες τις μέρες: «Η αρμενική κληρονομιά μου σημαίνει πολλά για μένα και μεγάλωσα έτσι ώστε να είμαι υπερήφανη για την καταγωγή της οικογένειάς μου».

Εναν χρόνο αργότερα η πρόταση της τουρκικής ομάδας μπάσκετ Μπεσίκτας στον άσο του NBA Λαμάρ Οντομ, πρώην σύζυγο της Κλόι Καρντάσιαν, αδελφής της Κιμ, θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την οικογένεια να κάνει εκ νέου μαθήματα Ιστορίας μέσω του τηλεοπτικού ριάλιτι της ζωής της. Η παραγωγή του απευθύνθηκε στους τηλεθεατές για το τι θα έπρεπε να κάνει η Κλόι αναφορικά με την πιθανή μεταγραφή σε τουρκική ομάδα του τότε συζύγου της, δεδομένης της αρμενικής καταγωγής της, με τα συγγενικά της πρόσωπα να την προτρέπουν να μιλήσει ανοιχτά στον Λαμάρ για τους ενδοιασμούς της. Μάλιστα η παραγωγή προχώρησε στην προβολή ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο συγκεκριμένο επεισόδιο, το οποίο κατατάχτηκε στην πρώτη 5άδα των πιο δημοφιλών την εβδομάδα που προβλήθηκε με το λήμμα «Γενοκτονία των Αρμενίων» και το 10ο πιο διαδεδομένο την επομένη της προβολής της σειράς.

Οι αρμένικες ρίζες της οικογένειας

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά το αμφιλεγόμενο lifestyle που υιοθετεί συνολικά η οικογένεια Καρντάσιαν, η δημοσιοποίηση του οποίου τους αποφέρει εκτός από δημοσιότητα και πολλά μηδενικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, μια σταθερά φαίνεται ότι υπάρχει στην κατά τα λοιπά άκρως ανατρεπτική καθημερινότητά τους. Η αρμένικη καταγωγή τους, για την οποία δηλώνουν υπερήφανα όλα τα μέλη της οικογένειας, παρά το γεγονός ότι η Κιμ και τα 3 αδέλφια της είναι 4ης γενιάς Αμερικανοί και επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τη χώρα καταγωγής τους μόλις το 2015 κατά τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των προγόνων τους. Τότε που έγιναν δεκτοί στην πρωτεύουσα Γερεβάν από τον πρωθυπουργό της χώρας Χοβίκ Αμπραχαμίγιαν, με την Κιμ Καρντάσιαν και την οικογένειά της να δηλώνουν ενώπιον των εκατοντάδων θαυμαστών τους κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο: «Αρμενία, είμαστε εδώ! Είμαστε τόσο ευγνώμονες που βρισκόμαστε εδώ και ξεκινάμε αυτό το ταξίδι ζωής!».

Οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται στο Καρά Καλέ, μια περιοχή κοντά στο Ερζερούμ, τη μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Τουρκίας. Ο προπάππους της Κιμ έφτασε στις ΗΠΑ πριν τη γενοκτονία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα για τη δεύτερη γενιά, με τον παππού της να είναι ιδιοκτήτης εργοστασίου τυποποίησης κρεάτων, το μεγαλύτερο στη νότια Καλιφόρνια. Ο πατέρας της Κιμ, Ρόμπερτ, με πολύ καλές σπουδές, ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο των εκδόσεων και της μουσικής και έγινε γνωστός ως δικηγόρος των διασήμων, υπερασπιζόμενος, μεταξύ άλλων, και τον Ο’ Τζέι Σίμπσον στην πολύκροτη δίκη του για τη δολοφονία της συζύγου του.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου