Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

«Βουτιά» για κατανάλωση και εξαγωγές - Φόβοι για μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία


Καταιγίδα φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, capital controls και κυρίως αβεβαιότητα για το μέλλον μοιάζουν να καταρρακώνουν την ψυχολογία των Ελλήνων καταναλωτών και είναι ικανά να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ αλλά και από την ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, το λιανεμπόριο δέχεται σκληρό κτύπημα από την ύφεση, ενώ την ίδια ώρα η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μοιάζει να έχει παγώσει απόλυτα, βάσει δεδομένων από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, τα οποία αφορούν τις φετινές θερινές εκπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, με περίπου τις μισές επιχειρήσεις να εμφανίζουν μείωση πωλήσεων – και μάλιστα σε σύγκριση με το εξαιρετικά δύσκολο 2015 – ενώ για το 1/3 αυτές παρέμειναν στάσιμες. Τα δεδομένα αυτά γίνονται ακόμη πιο δραματικά εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις το επίπεδο των εκπτώσεων ξεπέρασε το 40%, αλλά και πάλι δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Αιτία φυσικά το γεγονός ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος έχει «δει» τις αποδοχές του να συρρικνώνονται εντυπωσιακά, την ίδια ώρα που το κράτος του ζητά να καταβάλει όλο και μεγαλύτερους φόρους αλλά και εισφορές. Ως εκ τούτου οι αγορές του περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, ενώ αναζητά όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ευκαιρίες σε επίπεδο τιμών.

«Βουλιάζουν» οι εξαγωγές

Την ίδια ώρα η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας πραγματικά βουλιάζει, με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων να τονίζει ότι εάν οι εξαγωγικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν φέτος αντίστοιχες των περυσινών, το ΑΕΠ της χώρας θα γνώριζε αύξηση κατά 0,9% αντί ύφεσης 0,9%.

Κατά το πρώτο εξάμηνο η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δισ. ευρώ του εξαμήνου του 2015), επίδοση που είναι η χαμηλότερη από το 2012. Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο).

«Εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που μαστίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (έλλειψη ρευστότητας, capital controls, υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς Ιδιώτες, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, "κόκκινα" δάνεια, υπερφορολόγηση), οι δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζονται αισθητά», τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου