Σελίδες

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ερντογάν: Εξήγγειλε δόγμα «προληπτικού πολέμου για να μην περικυκλωθεί η Τουρκία»!

του Πέτρου Αναστασίου
Δόγμα προληπτικού πολέμου της Τουρκίας κατά όσων επιβουλεύονται την ασφάλεια της χώρας ή την ασφάλεια των ομογενών Τούρκων στα γειοτνικά κράτη (βλέπε Ελλάδα και Δτική Θράκη) εξήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν: "Από σήμερα δεν θα περιμένουμε να ξεσπάσουν τα προβλήματα στα σύνορά μας. Δεν θα περιμένουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό, να μας περικυκλώσουν μέχρι να μας σπρώξουν να βουλιάξουμε στο βάλτο. Από σήμερα θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα" ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan.

Τι εννοεί "Να να μας περικυκλώσουν μέχρι να μας σπρώξουν να βουλιάξουμε στο βάλτο"; Η έννοια της "περικύκλωσης" στην τουρκική στρατηγική σκέψη και την κοινή γνώμη αφορά δυνατότητα εφόρμησης από την Κύπρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Τουρκία

Ενδεικτικές είναι οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Turgut Özal (Milliyet, 1983) πως «η Κύπρος είναι ένα νησί που διαπερνά την Τουρκία σαν μαχαίρι. Είναι εξαιρετικά ζωτική από απόψεως ασφαλείας. Αυτό το νησί δεν πρέπει να βρίσκεται σε ξένα χέρια» και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu (Στρατηγικό Βάθος, 2002) πως «ακόμα και αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί Κυπριακό ζήτημα. Είναι ένα είδος πλωτής βάσης για την συνολική ασφάλεια της Χερσονήσου της Μικράς Ασίας».

Στην προσπάθεια αυτή σίγουρα θα αναζητήσει βοήθεια και από τους ιστορικούς εχθρούς του Ελληνισμού: Ανακοινώθηκε στην Αγκυρα ότι 30 Αλβανοί και 13 Σκοπιανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν ταυτόχρονα από στελέχη της 28η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού στην Άγκυρα από 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2015. Θα ακολουθήσει η εκπαίδευση άλλων 400 ατόμων από τις ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Η 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού με έδρα το Çankırı βορείως της Άγκυρας αποτελεί την στρατηγική εφεδρεία του Γενικού Επιτελείου.

Βέβαια άμεση προτεραιότητα εφαρμογής του νέου τουρκικού δόγματος ασφάλειας είναι η βόρεια Συρία, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι σύμμαχοί του του YPD και η ανάληψη ελέγχου του του κουρδικού Ιράκ, μέσω των Κούρδων συμμάχων της Τουρκίας, Πεσμεργκά.

Σε άρθρο του Nursin Guney στις 2 Νοεμβρίο στην ισλαμική και έχουσα αταβιστική σχέση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν,εφημερίδα Yeni Şafak αυτή σημειώνεται ότι  «η αλλαγή στην στρατηγική της Τουρκίας σηματοδοτεί κατ΄ουσίαν την άρνησή της να περικυκλωθεί, υιοθετώντας επιθετική προσέγγιση αντί παθητικής στάσης. Με την Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», η Τουρκία κατάφερε να εκμηδενίσει το διάδρομο που προετοίμαζε το ΡΚΚ στην Συρία (…) Ανεξάρτητα από την ισχύ των ΗΠΑ, η Τουρκία θα αξιοποιήσει όλα τα στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία ώστε αυτή η πολιτική (σ.σ. των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή) να έχει βαρύτατο κόστος».

Ενώ σε άλλο άρθρο στην ίδια εφημερίδα του προέδρου του Κέντρου Μεσανατολικών Μελετών, Saban Kardas και στενού φίλου και συνεργάτη του Ρ.Τ.Ερντογάν, σημειώνεται ότι "Η στρατηγική αυτή συνίσταται στην αποτελεσματική χρήση στρατιωτικής βίας και πέραν των συνόρων εφόσον είναι απαραίτητο, και τη λήψη μονομερούς δράσης ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις παραδοσιακές συμμαχικές σχέσεις".

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου