Σελίδες

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Ερντογάν: «Η Τουρκία διεξάγει νέο πόλεμο ανεξαρτησίας - κινδυνεύουμε με εθνικό ακρωτηριασμό»

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σε νέο παραλήρημα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan κατά την διάρκεια της ομιλίας του για το νέο έτος (αν και μουσουλμανική χώρα είναι συγχρονισμένη με το δυτικό ημερολόγιο) και δήλωσε ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε έναν νέο πόλεμο απελευθέρωσης τα τελευταία χρόνια και κινδυνεύει η εθνική της ακεραιότητα» δημιουργώντας ανησυχίες στα ελληνικά Επιτελεία για το ποια «απελευθέρωση» εννοεί.

Μάλιστα το συνέχισε λέγοντας «η Τουρκία βρίσκεται υπό καθεστώς επίθεσης»

Βέβαια ο πονηρός Τούρκος πρόεδρος δεν τα είπε τυχαία όλα αυτά καθώς θέλει να εφανιστεί στον τουρκικό λαό υπό καθεστώς τρόμου, ως «εθνοπατέρας» αντίστοιχος του Κεμαλ Ατατούρκ. Όλα αυτά εν'όψει του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία. Θέλει να πείσει τους Τούρκους πολίτες ότι μόνο αυτός μπορεί να «σώσει» την Τουρκία και πρέπει να του δώσουν την απόλυτη εξουσία να το κάνει.

«Η εθνική μας ενότητα, η εδαφική μας ακεραιότητα, οι θεσμοί μας, η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, με λίγα λόγια όλα εκείνα τα σοτιχεία που μας ορίζουν ως κράτος,δέχονται επίθεση»

Πρόσθεσε ότι πολλά στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες έχασαν τις ζωές τους στις επιθέσεις από το Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) και από το Kurdistan Workers’ Party (PKK) και ότι τώρα η Τουρκία μπαίνει στην νέα χρονιά με «νέες ελπίδες και προσδοκίες»

«Όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρη η περιοχή και ο κόσμος περνάνε τους πόνους μιας νέας εποχής. Εάν ξεπεράσουμε αυτή την μεταβατική περίοδο δυνατά, εάν συνεχίσουμε να κινούμστε προς τις φιλοδοξίες μας, ένα λαμπρό μέλλον μας περιμένει»

«Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, χωρίς αμφιβολία, σημάδεψε την πιο ποταπή τρομκρατικήπράξη και αποτελούσε ενέργεια εισβολής στην Δημοκρατία μας. Η Τουρκία με τα 79 εκατομμύρια πολιτών, κατάφερε να μετατρέψει αυτή την καταστροφή σε ένα νέο ξεκίνημα»

Κατά την ομιλία αναφέρθηκε στο δίκτυο του Τάγματος Γκιουλέν και ότι ο αγώνας εναντίον του θα απαιτήσει «απόλυτη προσοχή»

Μίλησε όμως και για την τουρκική επιχείρηση στην Β.Συρία «τα σύνορά μας εκκαθαρίστηκαν από όλες τις τρομκρατικές οργανώσεις όπως τις ISIL, PYD [People’s Democratic Union] και YPG [the People’s Protection Unit]»

Η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους του PYD, στρατιωτική πτέρυγα του YPG, σαν τρομοκράτες λόγω των δεσμών τους με το PKK

Η «απελευθέρωση» που οραματίζεται ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν περιλαμβάνει μονο τους Κούρδους καθώς ζητάει εδώ και μήνες την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Πολύ πρόσφατα μάλιστα σε μια σαφή προσπάθεια να αλλάξει την αρνητική για την Τουρκία «ατζέντα» o Tουρκος πρόεδρος επανέφερε τις αλυτρωτικές απαιτήσεις του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχεται η χώρα φοβάται μια νέα Συνθήκη των Σεβρών «ακρωτηριασμό» δηλαδή της τουρκικής επικράτειας.

Παλαιότερα είπε:

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που η Γη και η περιοχή μας αλλάζουν θα βρεθούμε και πάλι στην κατάσταση που βρεθήκαμε με την Συνθήκη των Σεβρών αν σταματήσουμε. Ζούμε στην ίδια κατάσταση θλίψης από τις απώλειές μας από την Συνθήκη της Λωζάννης και θέλω να μιλήσω ανοικτά. Η Τουρκία δίνει την μεγαλύτερη μάχη της μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Σε αυτό τον αγώνα, ένα έθνος, μια σημαία και μια πατρίδα είναι τα μόνα για τα οποία μαχόμαστε.

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μάχες σήμερα είμαστε εντιμέτωποι με μια ασσύμετρη απειλή. Oι τρομοκρατικές οργανώσεις είναια απλά πιόνια σε αυτές τις μάχες. Η αληθινή πρόκληση είναι να βρούμε αυτούς που κρύβονται από πίσω τους. Αυτοί είναι εδώ και ψαχνουν τις αδυναμίες μας», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πριν 10 ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπαρχει κίνδυνος στην Τουρκία να επιβληθεί νέα Συνθήκη των Σεβρών και συνεπώς να «ακρωτηριαστεί η τουρκική επικράτεια» 

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η ασφάλεια της χώρας δεν εξαρτάται μόνο από τις δυνάμεις ασφαλείας.  «Απευθύνω έκκληση προς όλους τους πολίτες της χώρας. Ως επικεφαλής του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας καλώ σε εθνική επιστράτευση εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων: PKK, ISIS, FETO. Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τις εργασίες αυτών των οργανώσεων πρέπει να το αναφέρει στις αρχές ασφαλείας μας».

Παράλληλα, σε μια ιστορική αναδρομή στο 1920-1923 ανέφερε πως «η Τουρκία κατάφερε και έκανε κουρέλια τη Συνθήκη των Σεβρών, αλλά σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο νέων Σεβρών. Αυτά που βιώνουμε σήμερα είναι τόσο σημαντικά όσο και κατά την περίοδο της Ανεξαρτησίας μας». 

Να σημειώσούμε ότι επαναφορά της Συνθήκης των Σεβρών ζήτησε για πρώτη φορά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και σε κυβερνητικό επίπεδο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος, σε περίπτωση που ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιμείνει να ζητά την κατάργηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Ποια ήταν η Συνθήκη των Σεβρών: Στις 28 Ιουλίου του 1920 σε μια αίθουσα του δημαρχείου των Σεβρών, κοντά στο Παρίσι, υπογράφεται η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη οθωμανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ.

Κατά τη συνεδρίαση του ανώτατου συμμαχικού συμβουλίου στις 22 Απριλίου 1919, οι Αγγλογάλλοι και οι Αμερικανοί, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Ιταλού εκπροσώπου, δίνουν στην Ελλάδα την άδεια να καταλάβει την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης με αποστολή -επισήμως- την τήρηση της τάξης και στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, μέχρι να επιτευχθεί η σύναψη της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. 

Η επιχείρηση για τη στρατιωτική κατάληψη της Σμύρνης θα πραγματοποιηθεί, στις 2 Μαΐου 1919. Κατά την αποβίβαση τους οι ελληνικές δυνάμεις γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατοίκους, αλλά δέχονται επίθεση από ομάδες Τούρκων ενόπλων και απαντούν. Κατά τις συγκρούσεις χάνουν τη ζωή τους 2 Έλληνες και 5 Τούρκοι στρατιώτες.

Η Ελλάδα, κατοχύρωνε επισήμως την Δυτική Θράκη ενσωμάτωνε την Ανατολική, μέχρι περίπου την Κωνσταντινούπολη. Έπαιρνε τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και επισημοποιούσε την παρουσία της στην περιοχή της Σμύρνης και στην ενδοχώρα της .

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου