Σελίδες

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Όλα δείχνουν τον ISIS πίσω από το «χτύπημα» στο κλαμπ Reina - Υποψίες ότι ο δράστης είχε βοήθεια εκ των έσω

Της Χριστίνας Φλάσκου
Αν και συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη της αιματηρής επίθεσης στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, όλα δείχνουν ότι πίσω από αυτή κρύβεται το Ισλαμικό κράτος, το οποίο σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, έχει οργανώσει τουλάχιστον δύο ακόμη τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, το 2016, ενώ παράλληλα υπάχρουν υποψίες ότι ο δράστης είχε βοήθεια εκ των έσω.  Υπενθυμίζεται ότι ο τραγικός απολογισμός του τρομοκρταικού χτυπήματος ήταν να χάσουν τη ζωή τους 39 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 69. 

Η νέα αυτή επίθεση, σε συνδυασμό με το αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά και τις αλλεπάληλες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία το 2016 και την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την αίσθηση της ασφάλειας, ενώ παράλληλα πλήττει ιδιαίτερα τον τομέα του τουρισμού, η οικονομία καταρρέει και η  τουρκική λίρα χάνει την ισχύ της, κινούμενη σε ιστορικά χαμηλά ενώ οι ξένες επενδύσεις κάνουν πραγματική «βουτιά»

Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κανέναν, όμως, οι υποψίες κινούνται γύρω από το Ισλαμικό κράτος  ως αντίποινα για την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του ISIS μαζί με τη Ρωσία αλλά και με τις δυνάμεις της συμμαχίας.

Παράλληλα, προκαλούνται ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνουν οι τουρκικές Αρχές κατά της τρομοκρατίας τη στιγμή, μάλιστα, που 25.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή στην περιοχή, ύστερα και από την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεβείας στην Άγκυρα ότι υπήρχε φόβος τρομοκρατικής επίθεσης την Πρωτοχρονιά.

Το χρονικό του μακελειού στο Reina

Ο μακελάρης εισέβαλε στο κλαμπ περίπου στη 1 π.μ. την Πρωτοχρονιά, πυροβολώντας επί ώρα τους θαμώνες με ένα καλάσνικοφ και φωνάζοντας «Αλλαχ ού Ακμπάρ».  Οι κινήσεις του δράστη έδειχναν ότι επρόκειτο περί επαγγελματία  αφού με απόλυτη ψυχραιμία αλλά και ταχύτητα άλλαξε πέντε γεμιστήρες την ώρα που σκορπούσε το θάνατο.

Σύμφωνα με τον  Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο μακελάρης άφησε το όπλο του στο σημείο της επίθεσης, πριν διαφύγει. Επίσης, ο κ. Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε ότι ο ένοπλος δεν ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές.

Το κλάμπ Reina είναι το πιο γνωστό νυχτερινό κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, με εισιτήριο εισόδου 200 ευρώ, και συγκεντρώνει την υψηλή κοινωνία της Τουρκίας, την κοσμοπολίτικη ελίτ αλλά και τα γνωστότερα ονόματα της τηλεόρασης, του ποδοσφαίρου και του τουρκικού κεφαλαίου.

Το πρώτο του θύμα του, τον 47χρονο τουριστικό πράκτορα Αϊχάν Αρίκ, το πυροβόλησε στο κεφάλι. Συνέχισε την αιματηρή πορεία του και πυροβόλησε στον 22χρονο Μπουράκ Γιλντίζ, έναν αστυνομικό που φρουρούσε το Reina. Και μετά, συνεχίζοντας να πυροβολεί, μπήκε στο κλαμπ, σκοτώνοντας όσους περισσότερους μπορούσε.

Ο τρόπος δράσης του μοιάζει με τις επιθέζεις στο Bataclan του Παρισιού και στο Pulse του Ορλάντο των ΗΠΑ. Στην πρώτη  ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη, στη δεύτερη ο δράστης είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης κατάγεται είτε από το Ουζμπεκιστάν είτε από το Κιργιστάν αλλά δεν ξέρουν ακόμη το όνομά του. Πιστεύουν, μάλιστα, ότι είναι νεαρής ηλικίας, γύρω στα 25.

Εκείνο που γεννά ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα είναι πως γνώριζε ο δράστης πως και από που να φύγει. Ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο δράστης είχε επισκεφτεί το Reina για να εποπτεύσει το χώρο αλλά δεν αποκλείεται ο μακελάρης να είχε και βοήθεια εκ των έσω! Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κλαμπ έχει τρεις διαφορετικές εξόδους, τις οποίες οι θαμώνες είναι δύσκολο να βρουν.

Οι πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως ο δράστης δεν διέφυγε από τη θάλασσα αλλά χρησιμοποίησε μια από τις εξόδους που μόνοι όσοι εργάζονται στο κλαμπ μπορούν να γνωρίζουν!


Καταρρέει η οικονομία της Τουρκίας

Το 2016 αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ταραχώδη χρονιά για την Τουρκία που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της χώρας και κατάρρευση της τουριστικής κίνησης.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Deutsche Welle ο τουρισμός έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 80%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός προσφέρει το 13% του τουρκικού ΑΕΠ.

Η τουρκική οικονομία παραπαίει. Για πρώτη φορά από το 2009 συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2016 κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's εκτιμά ότι οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί την επόμενη τριετία μόλις κατά 2,7%, τιμή σαφέστατα χαμηλότερη από την μέση ανάπτυξη 5,5% την τετραετία 2010 – 2014.

Παράλληλα, ο  Τούρκος οικονομολόγος Εγκέ Γιαζγκάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, προβληματίζετια κυρίως για τη  μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσεις κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του 2016. Όπως, μάλιστα δήλωσε στην DW  «η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές. Η χώρα μας εξαρτάται από τις ξένες επενδύσεις, διότι από τη μία διαπιστώνεται στην Τουρκία μεγάλη έλλειψη επενδύσεων και από την άλλη είναι υπερβολικά χαμηλό το ποσοστό αποταμίευσης».

Το κλίμα στην Τουρκία είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από το καλοκαίρι καθώς η βιομηχανία της Τουρκίας τον Αύγουστο, βρέθηκε στη χειρότερη κατάσταση από το 2009. Πολλαπλές ήταν επίσης οι αναφορές για τη δραματική πτώση του τουρισμού και οι φωτογραφίες που έδειχναν τα συνήθως γεμάτα κόσμο θέρετρα, να είναι σχεδόν άδεια.  

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου