Θεαματική είναι η στροφή του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα σε διάστημα μιας εβδομάδας μέσα από δηλώσεις Γερμανών υπουργών και υφυπουργών.
Μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 20 Φεβρουαρίου ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνεται ότι πάνε καλά» και τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για την λήψη επιπρόσθετων μέτρων» τη σκυτάλη πήρε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών ο οποίος είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε τις πιο πολλές μεταρρυθμίσεις από κάθε άλλη κυβέρνηση».
Παράλληλα ο Γερμανός (υπό τον Σόιμπλε) υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν έκανε λόγο πρώτη φορά για την ανάγκη «ανάπτυξης» κάτι που αποτελεί μόνιμο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης και όχι για «λιτότητα» για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων όπως ήταν η μόνιμη επωδός του Σοιμπλε μέχρι πρότινος.
«Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔNT) η οποία να μην απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).
«Σε τελευταία ανάλυση το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, αλλά το πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος τόνισε ότι «η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Ο Γενς Σπαν πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί» για να προσθέσει: «Η συζήτηση όμως γύρω από ένα ενδεχόμενο κούρεμα τους ελληνικού χρέους θα θεωρείτο ως αδικία από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία».
Υπενθυμίζεται πως ο Β.Σόιμπλε είχε επισημάνει ότι «Το σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος αλλά να γίνει και πάλι ανταγωνιστική», τονίζοντας πως αυτό που προέχει είναι η χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Παράλληλα, είχε δώσει τα εύσημα για τις επιδόσεις της οικονομίας τονίζοντας πως «τα πράγματα, ακόμη και στην Ελλάδα, φαίνεται πως πάνε καλά, παρότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα».
Η θεαματική αυτή διαφοροποίηση στη φρασεολογία των δηλώσεων του γερμανικού οικονομικού Επιτελείου αλλά και του επικεφαλής του ESM (ο οποίος μαζί με τους Γιουνγκέρ-Ντάϊσενμπλουμ ουσιαστικά απηχεί τις απόψεις του Βερολίνου), έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα στην Ε.Ε. το οποίο οριοθετείται σε μεγάλο βαθμό από τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές και την πιθανή ανάδειξη στην προεδρία της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου