Η κυβέρνηση κρατά σταθερά πολύ ψηλά τον πήχη για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, παρότι ακόμη και δικά της στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αφήνουν να εννοηθεί ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος.
Την αισιόδοξη ρητορική περί μιας συμφωνίας με τους δανειστές εντός δυο εβδομάδων, με πρόβλεψη ότι για τα όποια σκληρά μέτρα επιβάλλουν οι θεσμοί, θα υπάρξουν και αντίστοιχα αντισταθμιστικά, ώστε να προκύψει μηδενική δημοσιονομική επιβάρυνση, επιμένει να υιοθετεί η κυβέρνηση, με την έναρξη και πάλι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, δήλωσε ότι τα αντισταθμιστικά ή λεγόμενα «αντίμετρα», που θα ζητήσει η κυβέρνηση, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα, που θα απαιτήσει η Τρόικα.
Η κυβέρνηση επιμένει επίσης στην πρόβλεψη ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για αυτή καθαυτή τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, πολύ σύντομα, ώστε να επικυρωθεί από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, προκειμένου να προχωρήσουν στη συνέχεια και να ολοκληρωθούν εντός του Απριλίου και οι συζητήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την επιμέρους συμφωνία με το ΔΝΤ, για τη δική του πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα, στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου.
Με δεδομένο, πάντως, ότι οι διαφορές παραμένουν μεγάλες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, οι εκτιμήσεις αυτές θεωρούνται από πολλές πλευρές ιδιαίτερα υπεραισιόδοξες. Και για τα χρονοδιαγράμματα και για την ουσία και το περιεχόμενο μιας συμφωνίας.
Πηγές με σαφή εικόνα εικόνα των πραγματικών επιδιώξεων και των διαφορών των δυο πλευρών, θεωρούν ότι οι συζητήσεις θα είναι μακρόσυρτες και οι συγκλίσεις θα αποδειχθούν μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία με άγνωστο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μιας τελικής συμφωνίας. Αποδίδουν δε την αισιόδοξη κυβερνητική ρητορική στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διαμορφώσει ένα επικοινωνιακό περιβάλλον, που να συγκρατεί τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να διαμορφώνει την πεποίθηση ότι διεξάγεται σκληρή διαπραγμάτευση
Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείουν να παραταθούν οι συζητήσεις έως και τις αρχές του καλοκαιριού, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα βρει πιο ευνοϊκό σημείο ισορροπίας με τις απαιτήσεις των δανειστών, ή ελάτε να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες αποδοχής ενός οδυνηρού συμβιβασμού, υπό το φόβο χειρότερων συνεπειών από μια ρήξη με τους θεσμούς.
Πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν οι φωνές που πιέζουν για μη υποχώρηση σε ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, με πολλά στελέχη να προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά μέτρα, που θα παραβιάζουν κόκκινες γραμμές και θα επιβαρύνουν με νέα λιτότητα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Είναι άγνωστο ωστόσο εάν οι υποστηρικτές αυτών των απόψεων θα επιμένουν μέχρι τέλους ή θα επιλέξουν να αποδεχθούν την όποια συμφωνία προκύψει, ώστε να μην προκαλέσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου επιμένει στη θέση ότι όποιος βουλευτής διαφωνήσει με τις κυβερνητικές επιλογές οφείλει να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα, την οποία πρέπει να παραδώσει στο κόμμα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου