Μια "έντιμη ανταλλαγή", κατά την οποία η Ελλάδα θα ψηφίσει από τώρα όλα τα μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο ισχύος από το 2019 και θα λάβει ως ανταπόδοση χρέος και πλεονάσματα, είναι το "συνολικό πακέτο" που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι στην Αθήνα και θα μπορούσε να επισφραγιστεί με την περίφημη "παγκόσμια συμφωνία" στο Eurogroup της 22ας Μαρτίου.
Σύμφωνα με ιστοσελίδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ζήτησε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να του στείλει αναλυτικά στοιχεία για την πρόταση της ΤτΕ για τη βελτίωση του προφίλ του χρέους και ταυτόχρονη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ από το 2021.
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με όσα προέκυψαν και από Ευρωπαίους παράγοντες στο περιθώριο του 2ου Φόρουμ των Δελφών, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο Χίλτον.
Η σχεδιαζόμενη αλληλουχία των εξελίξεων έχει ως εξής: συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement), η οποία θα επισφραγιστεί πολιτικά από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου ή στις 7 Απριλίου. Στη συνέχεια, η Αθήνα θα κληθεί να ψηφίσει τα μέτρα.
Εκεί βρίσκεται η δυσκολία. Τα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν από το 2019 (και όχι το 2020), θα περιλαμβάνουν μείωση αφορολόγητου και συντάξεων, ενώ τα λεγόμενα αντίμετρα θα ενεργοποιούνται, μόνο αν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Δεν θα πρόκειται, δε, για παροχές ή στοχευμένες ελαφρύνσεις, αλλά για αναπτυξιακές παρεμβάσεις και μείωση υψηλών φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τις επιχειρήσεις.
Αμέσως μετά θα κλείσουν τα χάσματα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ και θα συντάξουν μια κοινή Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), που θα στηρίζεται σε μια ισχυρή και νομικά δεσμευτική δήλωση του Eurogroup ότι θα εκτελεστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος. Το συνολικό πακέτο θα μπορούσε να κλείσει στις 22 Μαΐου.
Η πρόταση Στουρνάρα
"Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% για το διάστημα μετά το 2021. Αυτό θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αλλάξει προς το καλύτερο την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους" δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας στους Δελφούς.
Πρότεινε στο πλαίσιο αυτό και μία εκδοχή για ελάφρυνση του χρέους της ελληνικής οικονομίας μέσω μίας «ήπιας άσκησης» εξομάλυνσης τόκων και επιμηκύνσεις δανείων. Περιλαμβάνει επίσης την αποπληρωμή μέρος των δανείων του EFSF σε ισόποσες δόσεις και κεφαλαιοποίηση της διαφοράς που θα προκύπτει ανάμεσα στα έτη σε βάθος χρόνου.
Ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα σε ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και να ψηφίσει τους νόμους για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες για την αναδιάρθρωση δανείων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου