Σελίδες

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Spiegel: «Ανοιχτή σε νέες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους πριν το 2018 η Γερμανία»

της Μαρίνας Νικολάκη
Να και μια ευχάριστη είδηση που έρχεται από το γερμανικό περιοδικό Spiegel: «Η Γερμανία απομακρύνεται όπως φαίνεται από την σκληρή γραμμή της προκειμένου να κλείσει το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις, ενώ είναι έτοιμη να παραχωρήσει και άλλες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους πριν το 2018.

Λίγο το Brexit, λίγο η αποδεδειγμένα αποτυχία του αυστηρού οικονομικού πρόγραμματος λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα οι δανειστές και φυσικά οι εκλογές Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία όπου ίσως σημάνουν και το τέλος της ΕΕ, έκαναν την γερμανίδα καγκελάριο, Α.Μέρκελ να «μαλακώσει» κάπως...

«Υπάρχει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων. "Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία", είπε ανώτερος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Spiegel. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει στην κυβέρνηση Τσίπρα και άλλες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους πριν το 2018. Αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό τη μορφή αναπροσαρμογής των επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησής τους. Το Βερολίνο φέρεται επίσης να μην επιμένει πλέον σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια. Και τα δύο αποτελούν απομάκρυνση από τις μέχρι σήμερα θέσεις του. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα θα εφαρμόσει αμέσως τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις», γράφει το Spiegel.

Και συνεχίζει στο άρθρο του: «Εδώ και μήνες παλεύουν Ελλάδα με τους δανειστές για να ολοκληρώσει με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος για τη βοήθεια των 86 δισεκατομμύριων ευρώ. Απαραίτητο είναι η ΕΕ να ελέγξει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα από την οποία εξαρτάται η απελευθέρωση της επόμενης πιστωτικής διευκόλυνσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τότε θα αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα

Σύμφωνα με την ελληνική διαπραγματευτική συμμετέχοντα, το ΔΝΤ είναι τώρα έτοιμο να αναγνωρίσει το ελληνικό δημόσιο χρέος ως βιώσιμο και να στηρίξει το πρόγραμμα.

Ο διαφαινόμενος συμβιβασμός απαιτεί υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές: Η Γερμανία οφείλει να καταπιεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα να δεχθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και το ΔΝΤ να δεχθεί συμβιβασμό σχετικά με τους αρχικούς όρους του.

Μια διαφορετική λύση θα ένα ατελείωτο αδιέξοδο, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Το αργότερο τον Ιούλιο Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα αφού τα μεγάλα κόκκινα δάνεια ακόμα οφείλονται και η ευρωζώνη θα είχε να αντιμετωπίσει μια νέα συζήτηση Grexit το καλοκαίρι.

Ηδη πάσχει η Ελλάδα υπό την καθυστέρηση πολύμηνη. Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες καθυστερούν τις επενδύσεις, ο αριθμός των επισφαλών δανείων αυξάνονται, ενώ υπάρχει στασιμότητα στις αποταμιεύσεις στις τράπεζες σχετικά με το φθινόπωρο, όπου είχε αυξηθεί και πάλι.» καταλήγει το άρθρο.

Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Σε περίπτωση που μια συμφωνία η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ισχύει το 2017 για πρώτη φορά τα κρατικά ομόλογα θα βγουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Επιδιώκουμε αρχικά μια προσωρινή επιστροφή στην αγορά κεφαλαίων," δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιάννης Δραγασάκης SPIEGEL. "Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα αυτό το έτος, όταν η δεύτερη διαδικασία έχει ολοκληρωθεί γρήγορα και η Ελλάδα επιστρέψει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ." Όταν η τρίτη δέσμη μέτρων ενίσχυσης λήγει το καλοκαίρι του 2018, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και πάλι η χώρα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε το Σάββατο στο οικονομικό συνέδριο στους Δελφούς, ότι ο στόχος του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 τοις εκατό θα πρέπει να ισχύσει μόνο για το 2020. Μετά το δύο τοις εκατό θα πρέπει να είναι επαρκής στόχος. Έτσι, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσπαθήσει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μέσα από τα χαμηλότερα ποσοστά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου