Σελίδες

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Reuters: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης»


Την άποψη ότι θα χρειαστεί και τέταρτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εκφράζει ο αρθρογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον.

Ο ίδιος εκτιμά ως εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, έπειτα από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018. Τουλάχιστον όχι χωρίς βοήθεια, όπως σημειώνει. «Με άλλα λόγια, να περιμένετε ότι ένα τέταρτο πρόγραμμα θα ακολουθήσει», συμπληρώνει.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία προληπτική πιστωτική γραμμή από την ευρωζώνη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί ένα μικρό ποσό μετρητών. Οχι τόσο μεγάλο όπως το τρέχον πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Στο επόμενο πρόγραμμα, είναι πιθανό η οικονομική βοήθεια να έρθει κυρίως με τη μορφή ελάφρυνσης χρέους, όχι νέων δανείων. Η προτεραιότητα θα είναι να μετατοπιστούν τα μελλοντικά ''ζόρια'' των αποπληρωμών τόκων που ξεκινούν το 2022», γράφει ο Ντίξον.

Πιθανές νέες μεταρρυθμίσεις

Είναι απίθανο να το κάνουν αυτό οι δανειστές για την Αθήνα χωρίς όρους, συνεχίζει ο αρθρογράφος του Reuters. «Εχουν μάθει ότι αν θέλεις να δώσεις κίνητρο σε ένα απρόθυμο γαϊδούρι, πρέπει να δέσεις ένα καρότο στην άκρη ενός ραβδιού, αντί να το αφήσεις να δαγκώσει το καρότο με τη μία. Ετσι, η ελάφρυνση χρέους θα έρθει πιθανότατα σε δόσεις, καθώς η Αθήνα θα πετυχαίνει περαιτέρω δημοσιονομικούς στόχους. Δεν θα ήταν έκπληξη αν μπουν στο μείγμα περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα αν εμπλακεί το ΔΝΤ», αναφέρει ακόμη.

«Στη φυλακή των δανειστών για πολλά χρόνια»

Ολα αυτά, εκτιμά ο Χιούγκο Ντίξον, μπορεί να είναι απλά πολλά για να τα «καταπιεί» ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η δημοτικότητα υποχωρεί έπειτα από την αθέτηση τόσων υποσχέσεων, σημειώνει. «Αν γίνει αυτό, η Ελλάδα μπορεί να πάει ξανά στις κάλπες το 2018, με τη ΝΔ να είναι το φαβορί για να κερδίσει», συνεχίζει. «Ενα πράγμα είναι απίθανο να αλλάξει: Η Ελλάδα θα μείνει στη φυλακή των δανειστών για πολλά χρόνια ακόμη», καταλήγει.

«Θα πιει το ''πικρό φάρμακο'' ο Τσίπρας»  

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Ντίξον εκτιμά ότι- παρά την κόντρα της προηγούμενης εβδομάδας για τις συντάξεις- οι δανειστές πιθανόν θα εγκρίνουν σύντομα τη νέα δόση. Αυτό όμως, συμπληρώνει, απλά θα «αγοράσει» χρόνο για την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας ότι η συνήθεια του Ελληνα πρωθυπουργού να «σέρνει» τις διαπραγματεύσεις έχει ήδη πλήξει την οικονομία, ο Ντίξον γράφει ότι «φαίνεται πως ο Τσίπρας θα είναι τελικά διατεθειμένος να πιει την τελευταία δόση του πικρού φαρμάκου, παρότι περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος», ενώ συμπληρώνει ότι θα «γλυκάνει» την πίκρα το γεγονός ότι αν η Ελλάδα ξεπεράσει τους στόχους, θα της επιτραπεί να επιβάλει κάποια «καλά μέτρα».  

Ο Ντίξον κάνει αναφορά και στις τράπεζες και τη νέα εκροή καταθέσεων. «Αν η οικονομία μπει σε νέα καθοδική πορεία, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέες ''ενέσεις'' κεφαλαίου. Οι σκληροί κανόνες της ΕΚΤ που τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι μπορεί να απαιτήσουν κούρεμα καταθέσεων. Η λανθασμένη μικροπολιτική του Τσίπρα οδήγησε σε οικονομικό χάος και την επιβολή των capital controls το 2015. Θα ήταν ανόητος να επαναλάβει το πείραμα», γράφει.

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση χρέους, σχολιάζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να βρουν μία νέα διατύπωση, που θα κρατήσει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ αλλά δεν θα στρέψει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ενάντια στην Καγκελάριο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αυτή η νέα φρασεολογία, γράφει ο Ντίξον, θα πρέπει να πείσει την ΕΚΤ να περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κάτι που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. «Μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί μέχρι το 2017 για να μπει στις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης χρέους, αλλά η αδύναμη διαπραγματευτική θέση του Τσίπρα σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά για αυτό», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου