Σελίδες

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Για πρώτη φορά η ΕΕ απείλησε με αντίποινα τις ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με έπαθλο το... φυσικό αέριο!

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Για πρώτη φορά η ΕΕ απείλησε ανοικτά τις ΗΠΑ με αντίποινα μετά την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς αυτές αποσκοπούν στην ματαίωση των ρωσοευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδίων «καθώς θέτουν σε απειλή τα συμφέροντα της Ευρώπης και την ενεργειακή της ασφάλεια»

Εδώ και αρκετό καιρό φαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ και θέλει εκ νέου την απεξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επιχειρούν να το εμποδίσουν αυτό.

Πριν 6 ημέρες το pronews.gr είχε δημοσιεύσει: 


«Σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας αφού μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης της κατασκευής του γνωστού Greek-Turkish Stream (έτσι τον αποκαλούν οι Ρώσοι) έρχεται η Βουλγαρία και ζητάει από την Μόσχα να παραλαμβάνει το άεριο απευθείας από τον αγωγό χωρίς να παρεμβάλλεται το τουρκικό έδαφος αναβιώνοντας επί της ουσίας το σχέδιο «South Stream» που η ίδια η Σόφια είχε «θάψει» κατόπιν παρασκηνιακών εντολών της κυβερνήσεως Ομπάμα και της ΕΕ!  

Είναι τα ίδια ακριβώς άτομα που είχαν μπλοκάρει το σχέδιο αυτό την πρώτη φορά προκαλώντας μεγάλη γεωπολιτική ζημιά στην Ελλάδα. Γιατί τώρα αλλάζουν γνώμη; Πολύ απλά ενώ πριν Ευρπωαίοι-Γερμανοί και λοιποί δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εξαρτώνται από το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο των Αμερικανών του Μ.Ομπάμα τώρα έχουν πρόβλημα εάν αυτό τους το προμηθεύει ο Ν.Τραμπ και θέλουν ενεργειακή ανεξαρτησία.

Τελικά κάτι πιο βαθύ συνέβαινε με αυτή την πρότερη διακυβέρνηση Ομπάμα. Δεν είναι δυνατόν όλοι να την αγαπούσαν τόσο πολύ χωρίς συμφέρον. Είναι σαφές ότι επρόκειτο για μεγάλη «παρέα» και αυτό φαίνεται από την απομώνοση του νυν Αμερικανού προέδρου (τουλάχιστον μέχρι να μπορέσει να επικρατήσει αυτός με την δική του «παρέα»)​»

Ο Βούλγαρος  πρωθυπουργός Μ.Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι περιμένει επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να  εγκρίνει την παροχή  φυσικού αερίου  απευθείας από τη Ρωσία και όχι μέσω της Τουρκίας, έτσι που να μην εξαρτάται η χώρα από τους Τούρκους!

Η επιβολή των νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Ρωσία αποσκοπούν σε δύο πράγματα: Στην υφαρπαγή της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς εμποδίζοντας την περαιτέρω κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου και αντικατάστασής του με το κατά πολύ ακριβότερο αμερικανικό LNG (υγροποιημένο δυσικό αέριο) αλλά και στο «στρίμωγμα» του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ από το «βαθύ» αμερικανικό κράτος.

Για να γίνει κατανοητό αυτό η επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, εγκρίθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από την Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τις αντιρρήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για το σχετικό νομοσχέδιο!

Δηλαδή το νομοσχέδιο πέρασε με το έτσι θέλω χωρίς την έγκριση του Αμερικανού προέδρου. Είναι ένα είδος «πραξικοπήματος» στο οποίο συμμετέχει και το κόμμα του το οποίο φυσικά ελεγχόμενο και  αυτό από τον ίδιο «σκιώδη» οργανισμό υπερψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο

Άμεση ήταν η αντίδραση και της ΕΕ που μπροστά στον κίνδυνο ενεργειακής εξάρτησης από τις «ακριβές» ΗΠΑ για πρώτη φορά διαχώρισε την θέση της από τους Αμερικανούς και μάλιστα τους απείλησε εμμέσως με αντίποινα καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενεργήσει «μέσα σε ημέρες», αν οι προτεινόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας υπονομεύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Το αμερικανικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει ακούσιες μονομερείς επιπτώσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιούνκερ, μετά από συνεδρίαση των Ευρωπαίων επιτρίπων.

«Γι’ αυτό η Κομισιόν συμπέρανε σήμερα πως αν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν επαρκώς υπόψη, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε αναλόγως εντός ημερών. Το "η Αμερική πρώτα" δεν μπορεί να σημαίνει πως τα συμφέροντα της Ευρώπης έρχονται τελευταία»!

Η Γερμανία προειδοποίησε πως θα ήταν απαράδεκτο οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής και ζήτησε να υπάρξει στενός συντονισμός για προτεινόμενες κυρώσεις μεταξύ της Ευρώπης και της Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το Βερολίνο θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις, που κατά τον ίδιο δεν είναι απαραίτητο ότι θα υιοθετηθούν, όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρακτική της διεξαγωγής βιομηχανικής πολιτικής υπό το πρόσχημα των κυρώσεων.

Το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αφήνει περιθώριο βελτίωσης των δεσμών μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον στο μέλλον και βάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποίησε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Ryabkov, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ρωσία έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για αντίποινα και πως έχει αρχίσει να κουράζεται να δείχνει αυτοσυγκράτηση.

Τα μέτρα εγκρίθηκαν με 419 ψήφους υπέρ και 2 κατά, εξασφαλίζοντας ισχυρή υποστήριξη τόσο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όσο και τους Δημοκρατικούς. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού σταλεί για υπογραφή στον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη διαφωνία του για συγκεκριμένη πρόβλεψη του νομοσχεδίου η οποία υποχρεώνει τον πρόεδρο να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου πριν χαλαρώσει οποιαδήποτε κύρωση που αφορά τη Ρωσία!

Δηλαδή ψήφισαν ένα νομοσχέδιο που «δένει» τα χέρια του Αμερικανού προέδρου στην προσπάθειά του να «κανονικοποιήσει» τις αμερικανορωσικές σχέσεις. Είναι σαφές ότι κάποιοι θέλουν να συντηρήσουν πάση θυσία το θερμοπυρηνικό κλίμα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων

Οι κυρώσεις στοχεύουν στην «τιμωρία» της Ρωσίας για την ανάκτηση της ρωσικής Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 (στην οποία Κριμαία διεξήχθη δημοψήφισμα με βάση το οποίο οι κάτοικοι δήλωσαν ότι είναι Ρώσοι και θέλουν να ενσωματωθούν στον ρωσικό «κορμό») και για τα αυθαίρετα ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που φέρουν τη Μόσχα να εμπλέκεται στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία το 2016.

Μία προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου έχει εγκριθεί επίσης με συντριπτική πλειοψηφία από την αμερικανική Γερουσία. Ωστόσο μεταξύ των δύο σχεδίων νόμου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου υπάρχουν διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν πριν την τελική υπογραφή του προέδρου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υπογράψει το τελικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο στους στόχους του προέδρου να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα. 

Η άρνηση υπογραφής του όμως ενέχει τον κίνδυνο να παρακαμφθεί το βέτο του από το Κογκρέσο.

Εν ολίγοις θέλουν να τον αποδυναμώσουν φέρνοντάς τον σε σύγκρουση με την νομοθετική εξουσία και να τον παρουσιάσουν ως «παράταιρο»

Οι κυρώσεις έχουν εγείρει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το νομοσχέδιο μπορεί να επισύρει ποινές σε όσες εταιρείες συνεργάζονται με τη Ρωσία για να οικοδομήσουν δίκτυα φυσικού αερίου όπως το σχέδιο Nord Stream 2, αξίας 9,5 δισ. ευρώ.

Πολλοί πιστεύουνότι αυτός είναι και ο στόχος, ηπλήρης εξάρτηση της ΕΕ από το αμερικανικό φυσικό αέριο το οποίο θα είναι και πολύ ακριβότερο και θα σημάνει και το οριστικό κτύπημα στις όποιες προσπάθειες της ΕΕ για ανάπτυξη και κυρίως απεξάρτηση από τις ΗΠΑ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου