Στον απόηχο της πυρηνικής δοκιμής της Βορείου Κορέας την προηγούμενη Κυριακή και της ανακοίνωσής της ότι πλέον κατέχει υδρογονική βόμβα ικανή να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (intercontinental Ballistic Missile - ICBM) οι ΗΠΑ αλλά και η διεθνής κοινότητα βρίσκονται με κομμένη την ανάσα.
Προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την επιθετική ρητορική του Κιμ Γιονγκ Ουν οι ΗΠΑ αναμένεται να καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόταση για ναυτικό αποκλεισμό και πλήρες εμπάργκο πετρελαίου.
Εκτός των παραπάνω, η Ουάσιγκτον θα προτείνει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτός Κορέας, την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργίας και στις προσλήψεις εργατικού δυναμικού της Βόρειας Κορέας από ξένες χώρες.
Οι παραπάνω προτάσεις και ιδιαίτερα ο ναυτικός αποκλεισμός, αποτελούν τις ύστατες λύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες συνεργάζονται σε εμπορικό επίπεδο με τη Βόρεια Κορέα, ενώ χρησιμοποιούν εργατικό δυναμικό στα μεγάλα έργα που κατασκευάζουν, όπως το γήπεδο στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας, το 2018.
Αυτή η κίνηση έρχεται ως σχέδιο των ΗΠΑ, που προσπαθεί να συμπαρασύρει και υπόλοιπα μέλη της διεθνούς κοινότητας, για τον οικονομικό στραγγαλισμό της Βορείου Κορέας. Αξίζει να θυμηθούμε και να παραφράσουμε ελάχιστα τι λένε οι στρατιωτικοί αναλυτές Χάλφορντ Μακίντερ και Άλφρεντ Θέιερ Μάχαν για τον ναυτικό αποκλεισμό «ότι όποιο κράτος ελέγχει τις θάλασσες ελέγχει και τον κόσμο». Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Με την τοποθέτηση του 7ου στόλου σε καίρια σημεία τίποτα δεν θα μπαίνει ούτε θα βγαίνει από την Βόρεια Κορέα διά μέσου θαλάσσης χωρίς να εντοπίζεται.
Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος της Κίνας και της Ρωσίας που μοιράζονται σύνορα αναβαθμίζεται κατά κόρον καθώς έχουν κοινά χερσαία σύνορα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου