Σελίδες

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Σι Τζινπίνγκ: «Η «BRICS» πρέπει να προωθήσει την απελευθέρωση του εμπορίου»


Η ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών πρέπει να προωθήσει την απελευθέρωση του εμπορίου και μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε μια συνάντηση επιχειρηματιών κατά την έναρξη μιας τριήμερης συνόδου κορυφής που διεξάγεται στη νοτιοανατολική Κίνα. 

Οι αρχηγοί κρατών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής θα βρίσκονται στην πόλη Σιαμέν έως την Τρίτη, δίνοντας στην Κίνα, ως οικοδέσποινα, την ευκαιρία να τοποθετηθεί ως το προπύργιο της παγκοσμιοποίησης απέναντι στην ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τους ηγέτες των BRICS θα πλαισιώσουν οι παρατηρήτριες χώρες Ταϊλάνδη, Μεξικό, Αίγυπτος, Γουινέα και Τατζικιστάν, και αξιωματούχοι θα συζητήσουν ένα σχέδιο “BRICS Plus” για μια ενδεχόμενη επέκταση της ένωσης σε νέα μέλη.


Ο πρόεδρος του Μεξικού αναμένεται να βρεθεί στην Κίνα για να συζητήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς ο Τραμπ έχει επαναλάβει τις απειλές για κατάργηση της Συμφωνίας Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία, όπως υποστηρίζει, «σκοτώνει» τις δουλειές στις ΗΠΑ.

«Θα πρέπει να ωθήσουμε προς μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία, να προωθήσουμε την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου, να δημιουργήσουμε από κοινού μια νέα παγκόσμια αλυσίδα αξίας, και να υλοποιήσουμε μια παγκόσμια οικονομική επανεξισορρόπηση», δήλωσε ο Σι σε επιχειρηματικούς ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο Σι είπε πως εξακολουθεί να έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην ανάπτυξη των χωρών παρά τους ισχυρισμούς ότι το βάρος της ένωσης έχει μειωθεί λόγω βραδύτερης ανάπτυξης.

«Η ανάπτυξη της αναδυόμενης αγοράς και των αναπτυσσομένων χωρών δεν θα μειώσει κανενός το μερίδιο, αλλά αντίθετα θα αυξήσει την παγκόσμια οικονομική πίτα», είπε.

Νωρίτερα, ο κινέζος υπουργός Εμπορίου, Ουάνγκ Σουουέν, είπε πως η σύνοδος των BRICS αναμένεται να «καταλήξει σε ομοφωνία για ενέργειες» απέναντι στην εμπορικό προστατευτισμό. Πρόσθεσε πως η Κίνα ενδιαφέρεται ενδεχομένως για τη δημιουργία μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό.

Τον Ιούλιο ο Σι είχε καλέσει τα μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) να αγωνιστούν για μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, τον Ιανουάριο, προσέφερε μια ισχυρή συνηγορία της παγκοσμιοποίησης.

Στη Σιαμέν, ο Σι έκλεισε τη 45λεπτη ομιλία του λέγοντας πως το Πεκίνο ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρίες να συνεχίζουν να πηγαίνουν στο εξωτερικό και «υποδέχεται εγκάρδια» εταιρίες άλλων χωρών για να επενδύσουν στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ωστόσο αυτές οι παρατηρήσεις δεν φαίνεται να συγκινούν κάποιους επικριτές της Κίνας, όπως και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και κυβερνήσεις, που υποστηρίζουν πως η Κίνα δεν κάνει και πολλά για να απομακρύνει τις πολιτικές διακρίσεών της και τα εμπόδια στην αγορά προς όφελος κινεζικών εταιριών.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα αφότου η Κίνα και η Ινδία συμφώνησαν να θέσουν τέρμα σε μια δίμηνη και πλέον αντιπαράθεση εκατοντάδων στρατιωτών σε μια συνοριακή περιοχή των Ιμαλαΐων, η οποία είχε θέσει εν αμφιβόλω μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου ανάμεσα στον Σι και τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Η αντιπαράθεση αυτή ήταν ένα παράδειγμα για το πώς οι χώρες των BRICS, αν και συμμερίζονται κάποιους αναπτυξιακούς στόχους, απέχουν ακόμη πολύ από το να είναι ενωμένες.

Ορισμένοι έχουν αμφισβητήσει το βάρος των BRICS και τη δέσμευση της Κίνας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) του μπλοκ, δεδομένης της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας του ίδιου του Σι «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (“Belt and Road”) και της υπό κινεζική ηγεσία Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών.

Η NDB, με έδρα τη Σανγκάη, που ιδρύθηκε το 2015 ως εναλλακτική επιλογή στην Παγκόσμια Τράπεζα, θεωρήθηκε ως το πρώτο μεγάλο επίτευγμα των BRICS μετά τη σύσταση της ομάδας το 2009 για να πιέσει ώστε το μπλοκ να έχει μεγαλύτερο λόγο στη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οικονομική τάξη που έχουν δημιουργήσει οι δυτικές δυνάμεις.

Η τράπεζα έχει σκοπό να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό των υποδομών στις χώρες μέλη, όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός και όπου παράγεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου οικονομικού προϊόντος.

Ο πρόεδρος της NDB δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπός της τράπεζας είναι να χορηγήσει δάνεια ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τώρα έχει επενδύσει σε 11 πρότζεκτ, χορηγώντας δάνεια ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων το 2016 και δάνεια 2,5 δισεκ. δολαρίων για φέτος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου