Σελίδες

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Politico: Οι λόγοι που τα «χέρια των ΗΠΑ είναι δεμένα» απέναντι στην Β.Κορέα (φωτό)


Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να διεισδύσουν στην απομονωμένη Βόρεια Κορέα έχουν κατατροπωθεί για τόσα πολλά χρόνια, ώστε ο στρατός πιθανότατα δεν έχει αρκετά στοιχεία για να καταστρέψει τις πυρηνικές και πυραυλικές της εγκαταστάσεις, ακόμα και αν το διατάξει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το politico αναλύει σε άρθρο του τους λόγους που στην ουσία τα χέρια των Αμερικανών είναι «δεμένα» σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις τους απέναντι στην Πιονγιάνγκ, παρά τις όποιες απειλές Τραμπ. Ο ίδιος απειλεί ότι «η στρατιωτική επέμβαση θα ήταν σίγουρα μια επιλογή». Μία επιλογή ωστόσο που θα σήμαινε «μια πολύ θλιβερή μέρα για τη Βόρεια Κορέα».

«Είναι αναπόφευκτο; Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο. Τόνισε μάλιστα ο Τραμπ, αναδιπλώνοντας τις λεκτικές του επιθέσεις ότι «θα προτιμούσε να μην ακολουθήσει τη στρατιωτική πορεία».


Αλλά το λεγόμενο «Hermit Kingdom» είναι ένα από τους πιο αδιαπέραστους στόχους πληροφοριών -εξάλλου κορυφαίος Αμερικανός κατάσκοπος στις αρχές του χρόνου τον χαρακτήρισε «έναν από τους πιο σκληρούς, αν όχι ο πιο σκληρός».

«Κανείς δε θέλει να ανακατέψει τη φωλιά μιας σφήκας και αυτή να παραμείνει εκεί όταν τελειώσει», δήλωσε ο Ντάγκλας Πάαλ, αντιπρόεδρος στο Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη και πρώην υπάλληλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τον πρώην Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. 

«Αν δώσει κάποιος επιλογές στον πρόεδρο ... ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να του πει κάποιος είναι ότι μπορούμε να χτυπήσουμε αυτό που μπορούμε να δούμε, αλλά δεν ξέρουμε εκείνο που δεν μπορούμε να δούμε».

«Σε γενικές γραμμές ωστόσο, δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικό να πούμε ότι εξακολουθούμε να χτυπάμε στο σκοτάδι», πρόσθεσε.


Οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες για ξένες χώρες και τρομοκρατικές ομάδες που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο κατασκόπους, ηλεκτρονικές υποκλοπές, κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Και το καθένα από αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολο στη Βόρεια Κορέα για διάφορους λόγους, όπως ισχυρίζονται εκείνοι που γνωρίζουν.

Το ένα είναι η έλλειψη διπλωματικών ή εμπορικών σχέσεων, είπε ο Μπρους Κλίνγκλερ, ο οποίος πέρασε 20 χρόνια στη CIA και στην DIA πριν γίνει μέλος του Heritage Foundation. «Προφανώς δεν ενσωματωνόμαστε καλά στη Βόρεια Κορέα και ακόμη και η Νότια Κορέα δυσκολεύεται να έχει πράκτορες εκεί λόγω διαφορών στη διάλεκτο και την προφορά», δήλωσε ο Κλίνγκνερ. «Όλοι οι ξένοι ξεχωρίζουν, έτσι σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι θα αναφέρουν τις οικογένειές τους και τους γείτονές τους, σίγουρα οποιοσδήποτε ξένος θα κάνει τη διαφορά».

Αυτό σημαίνει ότι κάθε κατάσκοπος προέρχεται από τους Βορειοκορεάτες αποστάτες. Έχουν υπάρξει κάποιες αλλά όχι πολλές απόπειρες, και συχνότερα είναι άτομα που δεν έχουν άμεση γνώση της πιο ευαίσθητης εσωτερικής λειτουργίας του καθεστώτος.

Ο Πάαλ είπε ότι οι πληροφορίες από αποστάτες συχνά δεν είναι αξιόπιστες. Και ακόμη και οι περιορισμένες ευκαιρίες που υπάρχουν για τη συλλογή πληροφοριών από κατασκόπους, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται ζωτικής σημασίας, συχνά δεν είναι ικανοποιητικές.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ίσως το πιο περιορισμένο ανθρώπινο περιβάλλον σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πολύ πιο περιορισμένη και αποκλεισμένη από ό, τι η προπολεμική Συρία ή το Ιράν, πιο περιορισμένη από την Κίνα ή τη Βιρμανία», δήλωσε ο Άντριου Πέικ, πρώην αξιωματικός του στρατού και συνεργάτης Ειδικού Κέντρου για την Εθνική Ασφάλεια, ενός μη κερδοσκοπικού ερευνητικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Νομίζω ότι έχουμε λιγότερη ευκρίνεια στη Βόρεια Κορέα από ό, τι είχαμε στη Συρία ή το Ιράν. Υπάρχει ελάχιστη όσμωση μέσα ή έξω.

Η συλλογή πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικών μέσων δεν είναι αποδοτική επίσης λόγω της περιορισμένης τεχνολογίας, της πρόσβασης στο διαδίκτυο και της χρήσης κινητών τηλεφώνων εντός συνόρων της Βόρειας Κορέας. Και όσοι χρησιμοποιούν δίκτυα υπολογιστών στη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, χρησιμοποιούν ισχυρή κρυπτογράφηση.

«Η ευρυζωνικότητα τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη», δήλωσε ο Νταν Κόατς, διευθυντής εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε μια επιτροπή της Γερουσίας τον Μάιο. «Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτό ως πρόσβαση για τη συλλογή πληροφοριών, έχουμε πολύ περιορισμένα αποτελέσματα».


Το ίδιο ισχύει και για άλλα εργαλεία συλλογής πληροφοριών, είπε. «Έχουμε πολύ περιορισμένα αποτελέσματα, δεν έχουμε σταθερές, συνεπείς ικανότητες (ευφυΐας, επιτήρησης και αναγνώρισης) και έτσι υπάρχουν κενά και οι Βορειοκορεάτες το γνωρίζουν αυτό. Έτσι υπάρχει μια δύσκολη πρόκληση σε σχέση με μια κοινωνία τόσο κλειστή και απομονωμένη όσο η Βόρεια Κορέα».

Από την άλλη, η χρήση δορυφόρων για τη λήψη φωτογραφιών είναι η πιο επιτυχημένη τακτική συλλογής πληροφοριών στη Βόρεια Κορέα, λένε οι ειδικοί. Αλλά ακόμη και αυτό έχει όρια.


Ενώ οι εικόνες μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των στρατιωτικών κινήσεων ή στην ανάλυση της δραστηριότητας ή της προετοιμασίας των δοκιμών σε πυρηνικούς σταθμούς ή πυραύλους, παρέχει μια ελλιπής εικόνα.
Οι εικόνες επιτήρησης είναι επίσης δύσκολο να συγκεντρωθούν επειδή πολλές στρατιωτικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας βρίσκονται υπόγεια, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και επειδή η ορεινή χώρα δεν διαθέτει μεγάλους ανοικτούς χώρους.

Τέτοιο έδαφος μπορεί επίσης να καταστήσει δύσκολη τη λήψη πολλαπλών εικόνων μιας εγκατάστασης από διαφορετικά πλεονεκτικά σημεία, είπε.

Μια υπενθύμιση για τη δυσκολία εντοπισμού των μυστικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας ήταν η πρόσφατη υπόγεια δοκιμασία για αυτό που σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα ήταν μια βόμβα υδρογόνου, η οποία προκάλεσε έκπληξη πολλών παρατηρητών.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι επιβεβαιώνει αυτά που έχουν κάνει στον τομέα των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε ο Τζον Γούλφσθαλ, ο οποίος διετέλεσε ανώτερος διευθυντής για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση όπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μέχρι τον Ιανουάριο. «Είναι μπλόφα ή όχι; Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε δεσμούς μέσα στο πρόγραμμα πυρηνικών δοκιμών και έχουν γίνει καλοί στο να εξασφαλίσουν ότι τίποτα δε θα διαρρεύσει από τον τόπο δοκιμών τους».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου