Σελίδες

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Η πρώτη δοκιμή από Su-30ΜΚΙ του ταχύτερου πυραύλου κατά πλοίων στον κόσμο - Η απάντηση για το τουρκικό αεροπλανοφόρο;


Τον ταχύτερο πύραυλο κατά στόχων επιφανείας στον κόσμο, δοκίμασε με επιτυχία η ινδική Αεροπορία. Πρόκειται για την αεροεκτοξευόμενη έκδοση του βλήματος  BrahMos το οποίο εκτοξεύτηκε από μαχητικό Su-30MKI την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ινδικής Αεροπορίας: «Η IAF έγινε η πρώτη αεροπορική δύναμη στον κόσμο η οποία πραγματοποίησε επιτυχημένη εκτόξευση του υπερηχητικού βλήματος των 2,8 mach BrahMos».

Όπως έγινε γνωστό η εκτόξευση του βλήματος έγινε σε πεδίο βολής στον Κόλπο της Βεγγάλης.


Να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2016 εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον πύραυλο (αποτελεί προϊόν ινδο-ρωσικής συνεργασίας) είχε κατονομάσει την Ελλάδα ως μια από τις χώρες με την οποία βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση του βλήματος.

Οι τέσσερις χώρες που κατονομάζονται σε πρώτη φάση ότι μπορεί να λάβουν την άδεια για την προμήθεια του όπλου είναι τα ΗΑΕ, το Βιετνάμ, η Νότια Αφρική και η Χιλή.

"Οι αλλαγές που έχουμε κάνει στην πολιτική εξαγωγών του πυραύλου έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Ήδη οι συνομιλίες με τα ΗΑΕ, την Χιλή, τη Νότια Αφρική και το Βιετνάμ βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο" είχε δηλώσει  Praveen Pathak εκπρόσωπος της BrahMos Aerospace για να συνεχίσει:

«Από την στιγμή που η Ρωσία είναι ο εταίρος στο πρόγραμμα του πυραύλου και με την συγκατάθεση της στην εξαγωγή του, συνομιλίες με άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία και η Αίγυπτος έχουν ήδη εισέλθει σε ένα νέο επίπεδο».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση νέου αντιπλοϊκού βλήματος, βασικά εδάφους-επιφανείας και κατά δεύτερο και αέρος-επιφανείας, ως μία οικονομική λύση στη ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου και της νέας γενιάς φρεγατών, κορβετών, και αντιτορπιλικών του τουρκικού Ναυτικού, τα οποία θεωρούνται ως μη ανασχέσιμα από τα νυν αντιπυραυλικά συστήματα, να έχουν την προτίμηση των επιτελών...

Το βλήμα BrahMos

Το BrahMos είναι ένα υπερηχητικό βλήµα αυτόνοµης κατεύθυνσης, µε δυνατότητα πτήσης σε χαµηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει βάρος περίπου τρεις τόνους, µήκος 6,9 µέτρα και διάµετρο 60 εκατοστά.

Η αυτόνοµη κατεύθυνση υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης δεδοµένων ναυτιλίας καθώς και ανάκλησης του βλήµατος µετά την εκτόξευση. Το BrahMos αποθηκεύεται, µεταφέρεται και εκτοξεύεται από ένα κάνιστρο πολλαπλών χρήσεων (Transport-Launch Canister - TLC).

Το όπλο διαθέτει δύο κινητήρες. Ο πρώτος, ένας πυραυλοκινητήρας (Booster), αναλαµβάνει να επιταχύνει αρχικά το βλήµα µέσα από το κάνιστρο εκτόξευσης µέχρι το σηµείο όπου ο κύριος αυλωθητής (πυραυλοκινητήρας που χρησιµοποιεί το οξυγόνο της ατµόσφαιρας για την καύση) θα το φέρει στη µέγιστη ταχύτητά του, δηλαδή στα 2,8 mach (3.430 χλµ./ώρα).

Ο συνδυασµός αυτός έχει ως αποτέλεσµα εµβέλεια 290 χλµ. Η εµβέλεια αυτή θα µπορούσε ευχερώς να υπερβαίνει το όριο των 300 χλµ.. Καθορίστηκε όµως κάτω από αυτό, προκειµένου να µην παραβιάζεται η διεθνής  συµφωνία MTCR (Missile Technology Control Regime). Ο υπολογιστής και το σύστηµα καθοδήγησης έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην Ινδία.

Το βλήµα, πριν από την εκτόξευση, λαµβάνει τις συντεταγµένες του στόχου από τους αισθητήρες του φορέα εκτόξευσης. Μετά την εκτόξευση κινείται αδρανειακά προς το στόχο, µέσω αυτόµατου πιλότου, βάσει των στοιχείων που έχει λάβει. Αυτή η φάση της πτήσης είναι βαλλιστική και το βλήµα µπορεί να φτάσει σε ύψος 15.000 µέτρων.

Στη συνέχεια το BrahMos ακολουθεί καθοδική πορεία και σε προκαθορισµένη από τον στόχο απόσταση ενεργοποιείται ο αισθητήρας του. Σε αυτή η φάση της πτήσης το βλήµα πετά σε χαµηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας (sea  skimming). O αισθητήρας, µε την ενεργοποίησή του, λειτουργεί σε διαµόρφωση έρευνας και µετά τον εντοπισµό του στόχου µεταπίπτει σε διαµόρφωση εγκλωβισµού παρέχοντας στοιχεία για την κατεύθυνση του βλήµατος.

Το BrahMos, είναι το µοναδικό βλήµα antiship το οποίο ταξιδεύει µε υπερηχητική ταχύτητα και έχει εµβέλεια της τάξης των 290 χλµ. την οποία με το νέο καύσιμο μπορεί να τη διανύσει στον απίστευτο για anti-ship βλήματα σε λιγότερο από τρία λεπτά! Αυτή η ταχύτητα, σε συνδυασµό µε την stealth εκποµπή του αισθητήρα του, καθιστά αδύνατο τον εντοπισµό και την αναχαίτιση του βλήµατος.

Από την άλλη μεριά, η εμβέλεια των 290 χλµ. εξασφαλίζει ότι η άφεση του όπλου θα εκτελεστεί σε αποστάσεις πολύ µεγαλύτερες από την εµβέλεια των εν ενεργεία βληµάτων αντιαεροπορικής άµυνας περιοχής, ανατρέποντας τα έως τώρα δεδοµένα στον ναυτικό αντιαεροπορικό πόλεµο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου