Σελίδες

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Τσίπρας: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2019» - Οι ξένοι αποφασίζουν για άλλα δύο χρόνια την ίδια κυβέρνηση

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε πριν από λίγο ότι «οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019» καθώς όχι μόνο περιμένει σταθερή οικονομική ανάπτυξη και μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία αλλά και γιατί ετοιμάζει το colpo grosso με ακύρωση της περικοπής συντάξεων και της συμφωνημένης μείωσης αφορολογήτου καθώς μέχρι και τώρα το ΔΝΤ δεν έχει συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρήματα.

Με την σαφή δέσμευσή του, η οποία πιθανότατα θα διαφοροποιηθεί μόνο σε ότι αφορά τον μήνα των εκλογών που μάλλον θα είναι ο Μάϊος, μαζί με τις ευρωεκλογές και όχι ο Σεπτέμβριος (ήδη και για τον λόγο αυτό έχουν μετατεθεί οι περιφερειακές εκλογές από τον Μάϊο του 2019 για το Νοέμβριο του 2019, επιβεβαιώνει τπ pronews.gr που επανειλημμένα έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότο το 2018 δεν θα είναι χρονιά εκλογών.

Και ότι κακώς, κάκιστα, διατηρεί σε εκλογικό συναγερμό της ΝΔ ο Κ.Μητσοτάκης, καθώς το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων της ΝΔ θα κουραστεί και θα υποστεί "κομματικό μιθριδατισμό" περιμένοντας εκλογές που δεν θα έρθουν.

Κανείς δεν θέλει εκλογές και κυρίως δεν τις θέλουν οι ξένοι. Οι οποίοι και κάνουν κουμάντο στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα από το 2009 και μετά, όταν οδήγησαν με τον γνωστό βίαιο τρόπο τον Κ.Καραμανλή να παραιτηθεί.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το 2018 είναι η χρονιά που η Ελλάδα ανακτά την θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή και την οικονομική της αυτοδυναμία και πως «μπορούμε να μιλήσουμε για έναν χρόνο που θα φέρει τη χαμένη ελπίδα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με το τέλος του μνημονίου πρέπει να τερματιστούν και οι παθογένειες καθώς αν δεν γίνει αυτό «υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε στον ίδιο φαύλο κύκλο».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν οραματίζομαι το 2018 ως επιστροφή στα χρόνια προ κρίσης. Έχουμε περάσει μία τραγωδία. Αυτή την τραγωδία πρέπει να την έχουμε ως μάθημα. Το πάθημα να γίνει μάθημα, να μην χάσουμε ποτέ ξανά τον έλεγχο των οικονομικών μας στοιχείων. Αυτή η πρόσφατη εμπειρία μας, πρέπει να μας κάνει δυνατότερους».

Ως αίτια της κρίσης ανέφερε «το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, την αύξηση της οικονομίας ως φούσκα, το σύστημα διαπλοκής και την ατιμωρησία των υπευθύνων» υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε» και πως πρόκειται για πάλη «συνεχή και διαρκή». 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προπαγανδίζει την καταστροφή εδώ και πολύ καιρό» και πως βασική της επιθυμία «δεν είναι η έξοδος από επιτροπεία αλλά η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος και σε επίπεδο ήθους».

Είπε χαρακτηριστικά για τις εκλογές: «Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι λανθασμένες εκτιμήσεις τους για ημερομηνία εκλογών. Οι εκλογές δεν θα γίνουν το 2018, αλλά το 2019 στο τέλος της θητείας. Και αυτό γιατί, όχι μόνο τότε θα είναι ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού ήμασταν και πώς θα παραδώσουμε τη χώρα, αλλά κυρίως γιατί η χώρα χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε σχέση με τους εταίρους άρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει». 

Για το «colpo grosso» που ετοιμάζει ο Α.Τσίπρας για το 2019 ποντάροντας στην απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 ή και νωρίτερα, αλλά και στο swap που ολοκληρώθηκε και αναδιαρθρώνει μέρος του ελληνικού χρέους της τάξης των 30 δισ. ευρώ (10% του συνόλου του χρέους) έχει ήδη ενημερώσει το pronews.gr. 

Θα επιχειρήσει να μην εφαρμόσει τα εξοντωτικά μέτρα που είχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ (οι υπόλοιποι δανειστές δεν ζητούσαν τέτοια μέτρα) για μείωση συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου.

Θα υποβάλει λοιπόν αίτημα για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις. Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει είτε με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος είτε νωρίτερα ενώ από την πορεία των εσόδων του νέου έτους θα διασφαλίζεται ότι θα επιτευχθεί με άνεση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.

Τότε είναι πολύ πιθανό το αίτημα αυτό να γίνει αποδεκτό καθώς πρόκειται για μέτρα που επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ ως «διαρθρωτικά» και δεν τα ζήτησαν ποτέ οι Ευρωπαίοι.

Πάντως το ΔΝΤ θεωρείται πολύ πιθανό ότι δεν θα δώσει χρήματα για έναν πολύ απλό λόγο. Οι έτεροι δανσειστές αρνήθηκαν να ρυθμιστεί το χρέος πριν την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 κάτι που σημαίνει ότι το ΔΝΤ βάση καταστατικού δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και παραμένει στο επίπεδο τεχνικής βοήθειας.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για κάτι τέτοιο καθώς οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι επαινούν την πορεία της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες και πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να εμφανιστούν και πάλι σαν αντιρρησίες.

Ο δε Σόιμπλε έχει φύγει από τα πολιτικά πράγματα και δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει στην Ελλάδα εξοντωτικούς όρους είτε για λόγους προσωπικής εμπάθειας είτε γιατί το πίστευε πραγματικά ότι έτσι έπρεπε να γίνει.

Η δε κυβέρνηση που προγραμματίζεται να σχηματιστεί στην Γερμανία θεωρείται ότι θα είναι πολύ φιλικότερη από τις προηγούμενες καθώς η Α.Μέρκελ είναι σαφώς αποδυναμωμένη και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν «εκτεθεί» με σειρά θετικών δηλώσεων υποστήριξης της Ελλάδας και κριτικής κατά του Β.Σόιμπλε ότι έχει στρέψει με τις πολιτικές του όλους τους Ευρωπαίους εναντίον της Γερμανίας.

Πολύ δύσκολα λοιπόν το SPD θα μπορέσει να κάνει στροφή 180 μοιρών και θα επιτρέψει στην Γερμανία να εμφανιστεί ότι επιβάλλεις στην Ελλάδα μία –ακόμη– μεγάλη περικοπή στις συντάξεις, όταν θα μπορεί να αποδειχθεί ότι μπορούν να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν κριθεί απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Εδώ στο pronews.gr έχουμε ήδη ενημερώσει ότι οι εκλογές έχουν «κλειδώσει» για τον Μάϊο του  2019 αλλά εάν ο Α.Τσίπρας καταφέρει να «ακυρώσει» τα μέτρα της διετίας 2019-2020 τα οποία θα ήταν «θάνατος» για τον «πυρήνα» των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δεν αποκλείεται ακόμα και να εξαντληθείο η τετραετία λόγω θετικού... momentum.

Τελικώς φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός συμφωνεί απόλυτα με την σκέψη του pronews.

Με δεδομένο ότι η χώρα θα έχει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία θα μειώνεται όλα πλέον θα είναι ανοικτά.

Σημειώνεται ότι η χώρα προσδοκά έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018 για να σημάνει το οριστικό τέλος της εποχής των Μνημονίων αν και η Επιτροπεία θα παραμείνει για πάρα πολλά χρόνια.

Η ουσία όμως θα είναι ότι πλέον το Δίκαιο θα παράγεται εντός αυτής της χώρας και δεν θα «ετοιμάζεται» από το εξωτερικό για να αποστέλλεται προς ψήφιση στην Βουλή.

Όσο για το swap εάν επιτύχει θα φέρει μια αναδιάρθρωση χρέους 30 δισ. ευρώ  με τελικό στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα μέσω της μετακύλισης πληρωμής του σε μια χρονική απόσταση 5-25 ετών.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην ανταλλαγή (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις το 2023, 2028, 2033, 2037, 2042

Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά θα προχωρήσει σε αλλαγή της δομής του χρέους της προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου και ο και ο  τελικός διακανονισμός θα ολοκληρωθεί αύριο στις 5 Δεκεμβρίου.

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δήλωσε αισιόδοξος: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ένα θέμα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αν όντως υπάρχει η επιθυμία από την άλλη πλευρά να γίνουν βήματα μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου. Όμως ας καταγράψω μόνο αισιοδοξία και ας περιμένουμε να δούμε όχι μόνο λόγια. Προτιμώ πράξεις, όχι λόγια».

Τέλος για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να πάει στη Θεσσαλονίκη στο α' εξάμηνο του 2018 για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και πως «θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο παρά τα προβλήματα. Το χειρότερο είναι να μη συνομιλεί κάποιος και να μην προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα θέματα. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους παρά τις υπαρκτές διαφορές».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου