Το αφιέρωμα της ΣΦΕΒΑ στον Φίλλιπα Παπαθανάση και το δημοσίευμα του «Βορειοηπειρώτη» για τη διαμάχη που προέκυψε με την εκκλησία, καθώς η προτομή του τοποθετήθηκε στην αυλή της εκκλησίας της γενέτειρας του, χωρίς την άδεια της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, παρουσίασε ως αποκλειστικότητα η ευρείας κυκλοφορίας αλβανική εφημερία «Gazeta Shqiptare».
Η ανθελληνική εφημερίδα, συστήνει μάλιστα τον Παπαθανάση με την κατηγορία που του είχε προσάψει το κομουνιστικού καθεστώτος, δηλαδή «του προδότη της πατρίδος»!
Ο ελληνοδιδάσκαλος από το χωριό Ραχούλα των Αγίων Σαράντα, πέθανε μαρτυρικά σε ηλικία μόλις 31 χρονών σε φυλακή της Βορείου Αλβανίας, υπερασπιζόμενος τα δίκια του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Το καθεστώς μάλιστα αρνήθηκε να δώσει τα οστά στους συγγενείς του, λέγοντας τους ότι είναι καταδικασμένος ισόβια και δεν ολοκλήρωσε ακόμα την ποινή του!
Η εφημερίδα επανέρχεται σήμερα με νέο πρωτοσέλιδο ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της βουλευτίνας Λουίζα Παπαθανάση – Xhuvani που έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.
Η ελληνικής καταγωγής βουλευτής με το Σ.Κ., είναι πολύ γνωστή ηθοποιός στην Αλβανίας και καλέστηκε από τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης, το Σύλλογο Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, να κάνει τα αποκαλυπτήρια, καθώς είναι ανιψιά του εθνομάρτυρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει επίσης και στην αντίθεση της εκκλησίας για την τοποθέτηση της προτομής στο χώρο της εκκλησίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μετά την περιπέτεια με την προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα (σχετικό άρθρο εδω), η Μητρόπολη Αργυροκάστρου έρχεται για δεύτερη φορά σε αντίθεση με αποφάσεις της Ελληνικής Μειονότητας.
Είναι αδιανόητο πως κατορθώσαμε για μία ακόμη φορά, την τιμή προς έναν σπουδαίο Έλληνα, να την μετατρέψουμε σε σίριαλ αλληλοκατηγοριών μεταξύ διαφόρων παραγόντων. Βλέποντας το πρωτοσέλιδο στη “Gazeta Shqiptare”, αρχικά αισθανθήκαμε υπεύθυνοι μέχρι ένοχοι για το λόγο ότι μπορεί να φέραμε σε δύσκολη θέση τη βουλευτίνα και την εκκλησία. Τελικά ίσως είναι καλύτερα έτσι, γιατί ούτε η εκκλησία έχει να κρύψει κάτι, ούτε η βουλευτίνα, μάλιστα τους δίνεται η ευκαιρία να δώσουν και κάποιες απαντήσεις. Επιπλέον θεωρούμε άδικο, ένας τόσο σπουδαίος Έλληνας σαν τον Φίλλιπα Παπαθανάση, να είναι σχεδόν άγνωστος στους συμπατριώτες του! 20 χρόνια μετά την πτώση του κομουνισμού, ο «λάθος» τρόπος που αποφάσισαν κάποιοι να τον τιμήσουν, τελικά ήταν ο καταλληλότερος για να τον μάθουν όσο δυνατόν περισσότεροι βορειοηπειρώτες αλλα και οι «φίλοι» μας αλβανοί, σαν τον αρθογράφο Samarxhi.
Βορειοηπειρώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου