Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΛΜΥΡΑ Η νύμφη της Ερήμου. Μια ξεχασμένη Ελληνική πόλη.


Ο ναός του θεού Ήλιου στη Παλμύρα.


Η κάθε πλευρά του έχει ύψος δεκαπέντε μέτρα και πλάτος σαράντα. Ο ναός έχει συνολικά 268 κίονες που φέρουν κορινθιακά κιονόκρανα, και είναι διακοσμημένος με ανάγλυφες μορφές του Άρη και του Ηρακλή.
Η ξεχασμένη από την Ελληνική μητρόπολη Ελληνική πόλη Παλμύρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που έχει ανακηρύξει και προστατεύει σήμερα η ΟΥΝΕΣΚΟ Η Παλμύρα μνημονεύεται αρχικά με το Αραμαϊκό όνομα Tadmor που σημαίνει πόλη των Φοινίκων, και το όνομα Παλμύρα είναι η απόδοση του στα Ελληνικά. Η Πόλη ήταν ένας σημαντικός κόμβος στο εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο που ένωνε την Μεσοποταμίας με τους πολιτισμούς της Μεσογείου. Το έτος 305 π.χ. με την επικράτηση του Σέλευκου του Α' του Νικάτορος, στρατηγού και επιγόνου του Μ. Αλεξάνδρου, που υπήρξε ο πρώτος αυτοκράτορας της Συρίας και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, η πόλη έγινε μέρος της Ελληνιστικής αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Η Παλμύρα, έφθασε στην ακμή της το επόμενο 3ο αιώνα π.χ. Έγινε ένα σπουδαίο διαμετακομιστικό κέντρο αφού ήταν ρυθμιστής του εμπορίου ως οφθαλμός του στομίου του ποταμού Τίγρη. Αποτέλεσμα του πλούτου που συσσωρεύθηκε στην πόλη είναι τα περίλαμπρα μνημεία που ανεγέρθηκαν αυτή την περίοδο. Ναοί, ανάκτορα, ταφικά μνημεία, μαρτυρούν σήμερα την δόξα και το μεγαλείο του παρελθόντος της. Η Παλμύρα έγινε τμήμα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Συρίας το 1ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τιβερίου (14-37) Το 3ο μ.χ. Βασίλισσα της Συρίας ήταν η θρυλική Ζηνοβία. Η Ζηνοβία που είχε γεννηθεί στην Παλμύρα ήταν μια γυναίκα εκθαμβωτικής ομορφιάς ευφυής και υπέρμετρα φιλόδοξη που υποστήριζε ότι ήλκε την καταγωγή της από την Κλεοπάτρα. Είχε πνευματικές ανησυχίες, αγαπούσε το Θέατρο και την ποίηση, και επεδίωξε να κάνει την Παλμύρα όχι μόνο εμπορικό αλλά και πνευματικό κέντρο της μείζονος περιοχής. Κατά την πενταετή βασίλεια της στην Συρία (267-272 μ.χ.) με ένοπλη επανάσταση-που έμεινε στην Ιστορία ως η επανάσταση της Ζηνοβίας- πέτυχε την ανεξαρτησία της Συρίας από την Ρώμη, και κατέστησε την Παλμύρα μια από της πλουσιότερες πόλεις της ανατολής. Το έτος 272 μ.χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός εξεστράτευσε εναντίον της Ζηνοβίας, νίκησε τον στρατό της στην Αντιόχεια, και μετέφερε την ίδια αιχμάλωτη στην Ρώμη. Η "έκπτωτη βασίλισσα της ερήμου" χάρις στην σαγηνευτικότητα της και την ευφυΐα της κέρδισε της ελευθερία της, και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια. Οι Ρωμαίοι δεν ξέχασαν την επανάσταση της Ζηνοβίας, και επανεκτιμώντας την στρατηγική της σημασία, έκαναν την Παλμύρα στρατιωτική βάση, με μεγάλο αριθμό Ρωμαϊκών Λεγεώνων. Στην σύγχρονη Ελλάδα μια ονοματοθεσία της πόλης στον Δήμο Γλυφάδας είναι η μοναδική υπενθύμιση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου