Στο Κοσσυφοπέδιο, οι πολίτες εξετάζουν με διαφορετικούς τρόπους την εισβολή της Τουρκίας, τόσο στην περιοχή αυτή, όσο και στα Βαλκάνια.
Πριν από χρόνια αποτελούσε έδαφος της Οθωμανικής Κατάκτησης και σήμερα θεωρείται ως αλβανικό έδαφος.
Η Οθωμανική κατάκτηση άφησε στους Αλβανούς μεγάλη δυστυχία και έφερε το λαό στην οπισθοδρόμηση, εντούτοις πολλοί Αλβανοί πιστεύουν στην Τουρκία, η οποία έχει γίνει σήμερα ένα σύγχρονο κράτος και μια περιφερειακή υπερδύναμη και επιπλέον είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.
Ορισμένοι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, εκφράζουν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Κοσσυφοπέδιο (το οποίο ακόμη είναι ένα ανοργάνωτο κράτος) και θα μπορούσε να διώξει τις επενδύσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.
Αυτή είναι μια εξέλιξη αρνητική από την τουρκική επέκταση και θα μπορούσε, ενδεχομένως να επιβραδύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η οικονομική συμμαχία με την Τουρκία θα ενισχύσει την θέση των Αλβανών στην περιοχή.
Η διπλωματία της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο
Ο κύριος σκοπός της τουρκικής διπλωματίας είναι μακροπρόθεσμος και χρησιμοποιεί τα Βαλκάνια και κυρίως το Κοσσυφοπέδιο ως διάδρομο για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου είχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε τομείς, όπως:
-
Στο να καταστεί η τουρκική γλώσσα επίσημη γλώσσα του Κοσσυφοπεδίου
-Στην εκλογή τριών Τούρκων στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου (Enis Kervan, Müfera Sinik και Fikrim Damka)
-Στο να διορισθεί Τούρκος υπουργός, ο Μαχίρ Γιαγκσιλάρ στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και ένας αναπληρωτής ο Cuneyd Ustaibo στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.
-Ο Δήμος Μαρμούσα διοικείται από τον Τούρκο πρόεδρο Arif Bütüç.
-Στην τουρκική μειονότητα του Πρίζρεν εκπροσωπείται στην αυτοδιοίκηση, ο Τούρκος αναπληρωτής Σελίμ Σελίμι.
Η επίσημη διπλωματία της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη Songul Ozan, που πρόσφατα υπήρξε πολύ δραστήριος σε πολλές εκδηλώσεις στο Κοσσυφοπέδιο, με την προετοιμασία του μαγειρέματος του «σουλτάνου» σε τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου.
Ο πρέσβης Songul Ozan, τιμάται στο Κοσσυφοπέδιο για τις δραστηριότητές του στο διπλωματικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Έχει εμπειρία από την Αλβανία, όπου υπηρέτησε εκεί πριν από 16 χρόνια.
Αξιωματούχοι της Τουρκίας, έχουν εντείνει τα τελευταία χρόνια τις επισκέψεις τους στο Κοσσυφοπέδιο. Τον Αύγουστο του 2001, Ο Αχμέτ Νταβούντογλου, υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο. Το Νοέμβριο του 2010, επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οικογένειά του.
Σήμερα, υπάρχουν Τούρκοι στρατιωτικοί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ/KFOR στο Κοσσυφοπέδιο. Μερικοί Τούρκοι αξιωματικοί υπηρετούν, επίσης, στη Euloex (ευρωπαϊκές δυνάμεις Κοσσυφοπεδίου).
Συχνά, Τούρκοι στρατιώτες της KFOR, οργανώνουν μαζικές περιτομές στα παιδιά του Κοσσυφοπεδίου και αυτό βοηθάει στην εξάπλωση του τουρκικού πολιτισμού.
Το Δημοκρατικό Τουρκικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (KDTP) είναι το κόμμα της τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο.
Ηγέτης του, είναι ο Mahir Jagcilar (που είναι υπουργός Δημόσιας Διοίκησης).
Το παρόν το κόμμα δεν έχει σταθεροποιήσει τη δομή του λόγω της αντιπαλότητας του ηγέτη Mahir Jagcilar με την ομάδα που αποτελείται από τους Cemil Luma του KDTP του Πρίζρεν, του Engin Beyogly του KDTP της Πρίστινα, του Arif Bytyc αντιπροέδρου στη Μαρμούσα, Agim Morina της Μαρμούσα και του προέδρου της παράταξης Arif Kera της παράταξης στο Βούστρι.
Οι οικονομικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο
Μόνο το 2011, οι επενδύσεις της Τουρκίας οι οποίες υλοποιήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο υπερέβησαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ συγχρόνως η Τουρκία αναπτύσσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με το εμπόριο. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια εισβολή ιδιωτικών εταιρειών της Τουρκίας που επενδύουν στο Κοσσυφοπέδιο.
Σίγουρα η τουρκική πλημμυρίδα έχει ‘κατακτήσει’ την αγορά και περαιτέρω ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου.
Τέλος, μεταξύ των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Τουρκίας έχουν υπογραφεί πάνω από 31 συμφωνίες συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας.
Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει άμεσα ή έμμεσα στο Κοσσυφοπέδιο:
-Στο αεροδρόμιο ‘Adem’ της Πρίστινας- Limak Insaat ve Ticaret Sanavi As,
-Στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου του Κοσσυφοπεδίου συμμετέχει η limak
-Έχει ανοίξει μια θυγατρική «Τουρκικές αερογραμμές» κλπ.
Άμεσες ή έμμεσες τουρκικές επενδύσεις στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου
-Η Εθνική Εμπορική Τράπεζα/ BKT Πρίστινα
-Η TEB Bank/ Teb Holding A.S Πρίστινα
-Αναμένεται να δημιουργηθεί σύντομα η η γιγαντιαία τράπεζα “Türkye IS Baknasi” στην Πρίστινα.
-Επίσης τουρκικές επενδύσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία:
-Bahceci Hospital ( στην Πρίστινα )
-Spitali Turk – IVF Center (στην Πρίστινα);
- “Medicine Hospital Group” (MHG), (στην Πρίστινα).
Επίσης τουρκικές επενδύσεις σε Σχολεία:
Το ιδιωτικο σχολείο: “AGA Xhit”
Προγραμματίζεται, ακόμη, η δημιουργία του μεγαλύτερου πανεπιστήμιου της Τουρκίας στα Βαλκάνια στον τομέα της Lipljan
Ακόμη, η Σχολή QEA "Gulistan" στην Πρίστινα
Επίσης η Τουρκία προσφέρει πολλές υποτροφίες στους φοιτητές από το Κοσσυφοπέδιο να σπουδάσουν στην Τουρκία.
Στην Ασφαλιστική αγορά έχει επενδύσει στην μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία του Κοσσόβου «Kosova e Re”.
Τουρκικές επενδύσεις στα εργοστάσια τροφίμων:
Στην εγκατάσταση και παραγωγή αλεύρων και ψωμιού, στην οποία ιδιοκτήτης είναι η τουρκική εταιρεία «Ameropa Holding”.
Επίσης στον τομέα μεταποίησης: το μεγάλο εργοστάσιο “Newco Balkan” έχει ιδιωτικοποιηθεί και ανήκει στην τουρκική εταιρεία «Ozer Konveyor Band Turizm Sanayi Ve TIC».
(Στη συνέχεια αναφέρεται ένα κατάλογος τουρκικών εταιρειών του Κοσσυφοπεδίου)
Πολιτιστικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο
Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Κοινότητας του Κοσόβου, Ναΐμ Τρενάβα έχει στενή συνεργασία με τον επικεφαλής Ιμάμη της Τουρκίας Μεχμέτ Γκορμέζ.
Αναμένεται στο εγγύς μέλλον το δήμος Μπαϊράμ Πασά της Κωνσταντινούπολης να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του μεγαλύτερου τζαμιού στην περιοχή της Μιτρόβιτσας, «Ίσα Μπεγκ».
Στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν πολλές οργανώσεις και ενώσεις που διοργανώνουν εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας δωρεάν.
Η οργάνωση ΤΙΚΑ δραστηριοποιείται στο Κοσσυφοπέδιο χρηματοδοτούμενο από την Τουρκία για την ανοικοδόμηση των κτηρίων τουρκικής κληρονομιάς, όπως τζαμιά, μαυσωλεία, παλιά οθωμανικά νεκροταφεία, οθωμανικές κατασκευές κλπ.
(αναφέρεται στο κείμενο πληθώρα μνημείων και εγκαταλειμμένων κατασκευών που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία για τη διατήρησή τους)
Να αλλάξει η Ιστορία…
Τον Αύγουστο του 2001, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας του Κοσσυφοπεδίου και τον Πρωθυπουργό, Χασίμ Θάτσι, να «βελτιώσει» και να αλλάξει τα βιβλία της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να μην παρουσιάζονται οι Οθωμανοί – Τούρκοι ως εχθροί των Αλβανών.
Μέχρι τώρα η αλβανική ιστοριογραφία αναφέρει ότι οι Οθωμανοί κατέκτησαν την περιοχή για περισσότερα από 500 χρόνια και απελευθερώθηκε από τους Αλβανούς.
Πολιτιστικά δρώμενα
Στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει ένας αριθμός τουρκικών πολιτιστικών κέντρων, όπως στο Πρίζρεν, το «Yusuf Emre», ο πολιτιστικός σύλλογος “Mesk” στο Πρίζρεν κλπ.
Τέλος στο Κοσσυφοπέδιο διοργανώνεται συνεχώς η «Τουρκική Εβδομάδα Κινηματογράφου» ή « τούρκικο Jazz φέστιβαλ» και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται αδρώς από την Τουρκία, εκδηλώσεις που ποτέ πριν δεν είχαν οργανωθεί στο Κοσσυφοπέδιο.
Στην τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου εμφανίζονται συνεχώς ταινίες και σειρές της τουρκικής παραγωγής με σκοπό την εξάπλωση του τουρκικού πολιτισμού και της τουρκικής ταυτότητας. ( αναφέρονται οι τηλεοπτικές σειρές).
Η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό της τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο
Τον Απρίλιο του 2011, μια εβδομάδα μετά τη διαδικασία της απογραφής στο Κοσσυφοπέδιο, αποδείχθηκε το διαβολικό φαινόμενο της αλλαγής της εθνικότητας σε ένα διαφορετικό στρώμα πολιτών με αντάλλαγμα χρημάτων ή μέσω άλλων κινήτρων που προσφέρονταν προκειμένου να εγγραφούν ως άτομα με τουρκική καταγωγή, ιδίως στο Πρίζρεν.
Το φαινόμενο αυτό ενισχύθηκε στην διαδικασία απογραφής, η οποία εκτελείτο από το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Mahir Yagcilar, τουρκικής καταγωγής και αρχηγός του τουρκικού κόμματος του Κοσσυφοπεδίου.
Επίσης, σημειώνει το δημοσίευμα, κατά την απογραφή στις 15 Δεκεμβρίου του 2010, τουρκικές ενώσεις διοργάνωσαν ταξίδια στο Κοσσυφοπέδιο από την Τουρκία, ( την Προύσα, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα) προκειμένου να δηλώσουν καταγόμενοι από το Κοσσυφοπέδιο και να δηλωθούν ως Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου.
Με τη μέθοδο αυτή, παρουσιάζεται διογκωμένος ο αριθμός της τουρκικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου