Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Φυλή ελληνικότατη στον Πόντο (βάθη της σημερινής Τουρκίας) μιλούν αρχαία ελληνικά!


Μπορεί οι περισσότεροι νεοέλληνες να γνωρίζουν ελάχιστα ή να αγνοούν παντελώς την αρχαία ελληνική γλώσσα… όχι όμως και μία απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent, περίπου 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει εκπληκτικά στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί γλωσσολόγοι μέσω αυτής της διαλέκτου μπορούν να εξάγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη γλώσσα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, καθώς και το πώς αυτή εξελίχθηκε.
Η κοινότητα ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην τουρκική πόλη της Τραπεζούντας, όπου κάποτε ήταν η αρχαία περιοχή του Πόντου.
Οι γλωσσολόγοι διαπίστωσαν ότι η διάλεκτος, Romeyka (Rumca στα τουρκικά), μια ποικιλία από ποντιακά ελληνικά, έχει δομικές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική που δεν παρατηρούνται σε άλλες μορφές της γλώσσας που ομιλείται σήμερα. Επίσης η Romeyka παρουσιάζει και πολλές ομοιότητες με το αρχαίο λεξιλόγιο.
Όπως λέει η λέκτορας Φιλολογίας Ιωάννα Σιταρίδου του Πανεπιστημίου του Cambridge «η χρήση του απαρεμφάτου έχει χαθεί στα νέα ελληνικά. Όμως, στα Romeyka έχει διατηρηθεί».
Μια πιθανότητα είναι ότι οι ομιλητές αυτής της διαλέκτου είναι οι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που ζούσαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας πριν από τον 6ο ή 7ο αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή αποικίστηκε.


Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι( με μεγάλες πιθανότητες βέβαια κρυπτοχριστιανισμού, ενός φαινομένου τεραστίων διαστάσεων στην σημερινή Τουρκία), γι΄ αυτό και είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Τουρκία μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ YUTYBE,ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΡΑΓΟΎΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΑΠΟ ΤΗΝ AISONU KOLIVAR ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ ΑΥΤΗΣ.ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ, ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΡΟΥΜΚΑ Η ΡΟΜΕΥΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ,ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΟΥΜΕΛΑ ΛΕΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΤΟ ΕΛΑ-ΕΛΑ ΛΕΩ ΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΛΑΣ,ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή