Το σύστημα του επαγγελματικού στρατού, ένα από τα μέτρα δηλαδή του καθεστώτος του AKP ενάντια στο PKK καταρρέει, καθώς οι έμμισθοι στρατιώτες φεύγουν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με την Ένωση Αποστράτων “στις ένοπλες δυνάμεις δεν απέμειναν υπαξιωματικοί, όλοι παραιτούνται και στην θέση αυτών που συνταξιοδοτούνται, κανείς δεν θέλει να έρθει”.
Πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον επαγγελματικό στρατό, μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή “με μεγάλες ελπίδες” νομίζοντας πως έτσι –αντί του ειρηνικού δρόμου- θα λυνόταν το κουρδικό θέμα. Το αντίθετο αναφέρεται πως διαλύεται αυτό το σύστημα. Παρά τον έντονο εθνικισμό που εκπέμπουν η εξουσία και τα ΜΜΕ, ο επαγγελματικός στρατός που έστησε το καθεστώς διαλύεται και αυτό συμπίπτει με τις πιο σφοδρές συγκρούσεις στην 30 ετών ιστορία του PKK. Αποτελεί επίσης και ένα σοβαρό χτύπημα σχετικά με την “νομιμοποίηση” των δράσεων του AKP σε στρατιωτικό επίπεδο.
Στο άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Ajans Haber Türk (AHT) που υπογράφει η Σουκράν Οζτσακμάκ, αναφέρεται δήλωση του Εσέφ –Μέρντογλου-προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Ειδικών, που αποδέχεται την αποτυχία του επαγγελματικού στρατού και εστιάζει στις ¨κακές συνθήκες¨ αυτής της θητείας.
ΔΕΝ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ
Ο Μέρντογλου αναφέρει : ¨ Δεν απέμεινε υπαξιωματικός στις Τ.Ε.Δ., όλοι παραιτούνται και στην θέση αυτών που συνταξιοδοτούνται κανείς δεν θέλει να έρθει. Το 2009 υπήρχαν 67.000 τέτοια στελέχη και το 2012 έγιναν 43.000. Με τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις στις 1 Ιανουαρίου αυτό το νούμερο θα είναι κάτω από 30.000. Πάνω από 8.000 υπαξιωματικοί υπέβαλαν την παραίτηση τους στις Τ.Ε.Δ..5.700 πλέον αποκόπτουν την σχέση τους καθώς φτάνουν στην ηλικία των 45 ετών. Και οι συμβάσεις αυτές που λήγουν δεν μπορούν να ανανεωθούν. Στον διαγωνισμό για 50.000 άτομα του 2013 υπέβαλαν αίτημα μόνο 15.000 άτομα. Δεν γίνονται αιτήσεις. Τώρα λένε πως στον αντιτρομοκρατικό αγώνα θα χρησιμοποιούνται επαγγελματίες οπλίτες, και ότι δεν θα πηγαίνουν στα ΝΑ κληρωτοί. Μα δεν υπάρχουν επαγγελματίες για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα¨.
Κανείς δεν θέλει να γίνει υπαξιωματικός
Ο Μέρντογλου εστιάζοντας στις συνθήκες των έμμισθων στρατιωτών λέει πως ¨ Ο παραμικρός βήχας, εμετός, ή ασθένεια μπορεί να τους οδηγήσει στην έξοδο. Κανείς δεν θέλει να γίνει υπαξιωματικός. Και δεν μπορεί να υπογράψει ξανά σύμβαση. Διότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει πως υπαξιωματικός που πήρε 90 μέρες ελεύθερος υπηρεσίας από τον γιατρό, αποβάλλεται από την δουλειά. Δηλαδή άνθρωποι που δεν πέθαναν στα βουνά και επέζησαν, εάν αρρωστήσουν και παραμείνουν εκτός υπηρεσίας πάνω από 90 μέρες, απολύονται. Δεν έχουν δηλαδή δικαίωμα να αρρωστήσουν ¨.
Ο Μέρντογλου πρόσθεσε πως ¨Η θητεία για όλο το προσωπικό των Τ.Ε.Δ. σε αυτές τις περιοχές είναι 2 έτη. Για τους υπαξιωματικούς (επαγγελματίες οπλίτες) είναι 5 έτη. Έτσι ζείτε εδώ και αν είστε παντρεμένος και με παιδιά δεν μπορείτε να τα πάτε εκεί. Καθώς ο όρος είναι να βλέπουν την οικογένεια τους δύο φορές το χρόνο, οι περισσότεροι δεν αντέχουν αλλά παραιτούνται.
Ο Μέρντογλου μίλησε και για άσχημες συμπεριφορές : ¨Υπάρχει μια άσχημη συμπεριφορά σε βάρος των επαγγελματιών οπλιτών που προσλήφθηκαν τα τελευταία 3-4 χρόνια. Βρισιές και απειλές του τύπου ¨Κάνε το και αν δεν το κάνεις εκεί είναι η πόρτα¨. Λέμε πως υπάρχει επαγγελματικός στρατός, θέλουμε επαγγελματική δουλειά αλλά τα δικαιώματα τους τα οργανώνουμε κατά ερασιτεχνικό τρόπο ! ¨
Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ-μετ.tourkikanea.gr
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου