Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

61% κάτω οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα μέσα σε τέσσερα χρόνια!



Οι εισαγωγές όπλων από την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 61% μεταξύ της 5ετίας 2008 - 2012 σε σχέση με την 5ετία  2003 - 2007, πραγματοποιώντας ένα τεράστιο άλμα προς τα κάτω λόγω των περιορισμών του Μνημονίου. 

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία ανάλυση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη ( SIPRI )  και ενδεικτικό του πόσο μεγάλη είναι η μείωση  εισαγωγών όπλων της Ελλάδας, που σχολιάστηκε διεθνώς αλλά και στην Τουρκία (Vatan) προκύπτει και από το ότι  μείωση κατά 18 % υπήρξε  και μεταξύ των 5ετιών  2002-2006 και  2007-2011.Η ''κατρακύλα'' της Ελλάδας στον τομέα αυτό - μετά μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από εξοπλιστική φρενίτιδα- προκλήθηκε από μη πραγματοποίηση νέων παραγγελιών, ακυρώσεις ή ψαλίδισμα άλλων  ή καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, 

Έτσι η Ελλάδα από την 4η θέση στην λίστα των εισαγωγέων, καταλαμβάνει πλέον την 15η θέση.  Το SIPRI  σημειώνει ότι την περίοδο 2006-2010 η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Γερμανίας (το 10% των όπλων από τη Γερμανία εξήχθη στην χώρα μας) και ο 3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων από την Γαλλία. 

Πάντως μειώσεις δεν έχει μόνο η Ελλάδα: Όπως ενδεικτικά σημειώνει η Vatan (με τον τίτλο «Η κρίση χτύπησε το εμπόριο όπλων») συνολικά η  Ευρώπη επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και σε ότι αφορά το εμπόριο όπλων, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται,  μειώθηκε 20% η εισαγωγή όπλων των χωρών της περιοχής, πάντα κατά τα δεδομένα του SIPRI.

Πάντως η Ασία, σύμφωνα με το SIPRI,  συνεχίζει να εξοπλίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ η Κίνα ανεβαίνει ραγδαία στην κλίμακα των εξαγωγέων - έγινε ο 5ος εξαγωγέας, με αύξηση 162% - κάνοντας ακόμα και την μη ανταγωνιστική απέναντί της , μέχρι τώρα, Ρωσία να δηλώνει ότι δεν θα χάσει την θέση που έχει κατακτήσει στην παγκόσμια αγορά.Είναι η πρώτη φορά που το SIPRI δεν  περιλαμβάνει  την Βρετανία στην στην πρώτη πεντάδα των εξαγωγέων...

Aς δούμε τώρα τους δυο πίνακες με τις 5 χωρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές και τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων αντίστοιχα:

-Το  "Top-5"  της  παγκόσμιας κατάταξης στις εξαγωγές όπλων αποτελούν οι χώρες : οι ΗΠΑ με 30%, η Ρωσία με 26%.,η  Γερμανία με 7 %, η  Γαλλία με 6% και η Κίνα με 5%.

-Το "Top-5" στις εισαγωγές όπλων συγκροτούν οι χώρες :  Ινδία, (που εισάγει περίπου 12% του συνόλου των παγκόσμιων συναλλαγών), Κίνα,  Πακιστάν, Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη.

Το SIPRI είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός  για τη διεθνή ασφάλεια με έδρα τη Στοκχόλμη και δημοσιεύει από το 1988 και κάθε χρόνο, έκθεση για την παγκόσμια ειρήνη, τα πυρηνικά  και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς των χωρών. Η βάση δεδομένων του SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες που καλύπτει 172 χώρες  Τα δεδομένα για την τελευταία  10-ετή περίοδο δημοσιεύεται κάθε χρόνο στην επετηρίδα SIPRI. Τα δεδομένα του SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες βασίζονται σε ανοικτές πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός Ερωτηματολόγιο SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες, το οποίο αποστέλλεται σε ετήσια βάση για τις χώρες που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων.  
  
Επιμέλεια: Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου