Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Η επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα περνάει..από την Αυστραλία

Ζωντανό με κάθε δυνατό τρόπο διατηρεί η ομογένεια της Αυστραλίας το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και το διατυπώνει με κάθε ευκαιρία. Όπως έκανε ο ομογενής υπουργός Ενέργειας και Πολυπολιτισμού της Βικτώριας, Νίκος Κότσιρας στο πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο.

Ο κ. Κότσιρας όχι μόνο έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών αλλά πήγε για άλλη μια φορά στο Βρετανικό Μουσείο για να τα θαυμάσει και παρακολούθησε και σχετική ομιλία που δόθηκε στο Hellenic Club.

Αν και επισκέφθηκε το Λονδίνο με την ιδιότητά του ως υπουργός Ενέργειας, εντούτοις ο κ. Κότσιρας είχε, επίσης, επαφές με τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο της Βρετανίας, στελέχη της ομογένειας, και τον Σπύρο Μερκούρη (αδελφό της Μελίνας) κ.α.

Επίσης με την ιδιότητα του υπουργού Πολυπολιτισμού συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής, της ινδικής και της μουσουλμανικής κοινότητας του Λονδίνου. Και, βεβαίως, δεν έχασε ευκαιρία να ζητήσει και την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα τώρα που υπάρχει το νέο εξαίσιο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο μεταξύ το δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο Parthenon, an Icon of Global Citιzenship, θα διεξαχθεί μεταξύ 16-17 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ και θα προσελκύσει επιστήμονες, ομιλητές και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο.

Για τον λόγο αυτό θα γίνει και ειδική ενημερωτική βραδιά στη Μελβούρνη την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στην αίθουσα των Ιθακησίων στο κέντρο της πόλης. Εκεί θα γίνει αναφορά στην προετοιμασία του συνεδρίου, θα δοθούν πληροφορίες και θα τεθούν οι στόχοι για την επιτυχία του. Τα θέματα του συνεδρίου θα αποτελούνται από τέσσερις βασικές ενότητες: Εκπαίδευση, Ακτιβισμός, Οικονομία και Νομικά/Δικαστικά.

Ο συντονιστής του συνεδρίου, Διονύσιος Τριτάρης, δήλωσε: «Στο πρώτο θέμα, την εκπαίδευση, θα εξετάσουμε ποιος είναι ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα. Επίσης θα εξετάσουμε το ρόλο του Μουσείου, ως εκπαιδευτικού εργαλείου.

Στο θέμα του ακτιβισμού θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσε η παγκόσμια εκστρατεία να βελτιωθεί. Δηλαδή, τι εργαλεία και μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της. Επίσης, θα αναδείξουμε επιτυχή παραδείγματα από τον χώρο.

Στην ενότητα της oικονομίας θα εξετάσουμε τον Παρθενώνα -και άλλες αρχαιότητες- στο πλαίσιο της εμπορικά προσανατολισμένης κοινωνίας του σήμερα. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη της επιστροφής των γλυπτών για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τέλος, στην τέταρτη ενότητα θα εξεταστεί ο ρόλος της δικαιοσύνης στην εκστρατεία της επανένωσης. Δηλαδή, ποια επιχειρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη διαδικασία, μέσω της νομικής οδού.

Σημαντική πτυχή αυτού του συνεδρίου, θα καταλήξει ο συντονιστής, ότι θα δώσουμε την ευκαιρία στον απλό συμμετέχοντα να εκφράσει τη γνώμη του και να συμμετέχει ενεργά μέσω των τεσσάρων κύκλων συζητήσεων πάνω σ' αυτές τις τέσσερις θεματικές ενότητες».

Σημειώνεται, επίσης, ότι έχει συγκροτηθεί μια ειδική ιστοσελίδα με στόχο την ενημέρωση του κοινού για όλα τα θέματα του συνεδρίου.

«Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ευελπιστούμε στη βοήθεια της παγκόσμιας κοινότητας για την επιτυχία του συνεδρίου. Όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας να βοηθήσει είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο» θα πει ο κ. Τριτάρης.

Στην Αυστραλία με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, μεταξύ άλλων, έχει συνδεθεί το όνομα του Εμμανουήλ Κόμινο ΑΜ, ο οποίος για πρώτη φορά ήλθε σ' επαφή με το ανοσιούργημα του λόρδου Έλγιν το 1976, όταν επισκέφθηκε το Βρετανικό Μουσείο.

Έκτοτε οι αγώνες του πήραν συγκεκριμένη μορφή με την ίδρυση ειδικής επιτροπής -μέσω της ΑΧΕΠΑ - το 1981 και, στην συνέχεια, της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής Αυστραλίας για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Αντίστοιχες επιτροπές υπήρχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μ. Βρετανία.

Τον Ιούνιο του 2012, οι προαναφερόμενες τρεις δραστήριες επιτροπές για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων, ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν το πρώτο κοινό συνέδριο στο οποίο συζητήθηκαν θέματα γύρω από την κοινή τους εκστρατεία.

Στο τέλος του συνεδρίου αυτού, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Αυστραλιανής Επιτροπής Εμμανουήλ Κόμινο, πρότεινε το επόμενο κοινό συνέδριο να γίνει στο Σίδνεϊ το 2013, πρόταση η οποία έγινε δεκτή. Στόχος η εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα να ενταθεί και να μεγιστοποιηθεί.

Αυστραλός είναι και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Χιλ, παντρεμένο με Ελληνίδα ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και συζήτησε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής κ. Χιλ βρίσκεται στην Αθήνα ενόψει της Διεθνούς Σύσκεψης των επιτροπών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.


ΑΠΕ
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=100&artid=189064
http://www.logiosermis.net/2013/10/blog-post_1853.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου